Zinfandel viner finns i så många olika stilar att det skulle ta mycket lång tid för att smaka sig igenom alla goda viner för att se vilken typ av Zinfandel man tycker är allra godast.  

Zinfandel är en blå vitis vinifera vindruva som gör smakfulla röda viner, men som också en fantastisk druva om man vill göra roséviner. Det finns i både stilla och mousserande viner men ibland kan det även bli goda portviner.

Varifrån kommer Zinfandel?

I många år ansågs druvan Zinfandel vara identisk med den italienska Primitivo, men vill man gräva lite djupare så visar DNA-analyser att både dessa druvor härstammar från den gamla kroatiska vindruvan som heter Crljenak Kaštelanski och det var Bengt Frithiofson som introducerade Zinfandel viner i Sverige på 1980-talet. För närvarande finns det ca 61 Zinfandel viner på Bolaget, röda och roséviner och de flesta verkar komma från USA, där druvan verkligen fått fotfäste.

Zinfandels eller Zin som man kallar den idag har en historia som går tillbaka till 1830-talet då druvan kom med fartygen till USA:s östkust, men den fortsatte att flytta västerut till Kalifornien omkring 1850. Men det var inte förrän sådär på 1970-talet som Kaliforniens vinproducenter såg en kommersiell potential i druvan.

Zinfandel - vit zinfandel druvor
Zinfandel

Hur smakar Zinfandel?

Zinfandel vinet kan beskrivas som ett medelfylligt till fylligt vin som är ganska tätt och mörkrött i färgen.

Man pratar ofta om stora, djärva viner men det finns också stilar som är lite lättare, mindre aggressiva i gommen kanske och där druvan dyker upp i olika blandningar, ibland som främsta druva och ibland i en biroll.

Doften har ofta en syltig karaktär med fruktiga aromer. Smaken är mer distinkt fruktig av mörka mogna frukter och bär som plommon och fikon med lätta inslag av peppriga kryddor och örter som svartpeppar, stjärnanis, kardemumma, lakrits och fatlagrade viner har förstås aromen av fat, kanel, bränt socker, nejlika, kaffe, rök …. i botten smakfulla och goda tanniner som ibland kan vara rätt så tydliga. Vinerna har definitivt sin fan-club eftersom man uppskattar druvornas långa historia och för att de är smakfulla, nyanserade och fräscha i tonen – en förstklassig kvalitetsdruva för vinproduktion.

Rött, vitt eller rosé?

Zinfandel är en rödvinsdruva. Vit Zinfandel är egentligen inte ett vitt vin alls, det är ett rosévin som är tillverkat med hjälp av skalkontakt från den blå druvan. På 70-talet marknadsfördes vin som vit Zinfandel i Kalifornien och vinerna fick ett ganska dåligt rykte. Ofta var det ett rosévin som man meckade för mycket med, så vinerna kunde bli sliskigt söta, ganska billiga och på box. Men idag har White Zinfandel fantastiskt goda roséviner som är lättdruckna, smakfulla, ibland lite sötare i smaken men oftast torra.

zinfandel grupp skålar i rött
Zinfandel viner med fylliga med mycket karaktäristiska smaker

En kalifornisk superdruva

Denna blå rödvinsdruva har odlats på den amerikanske västkusten i över hundra år och där täcker druvan över 10% av alla vingårdar, vilket utgör 80% av hela odlingsområdet för Zinfandel. En rapport från 2019 visar att Zinfandel är och förblir den tredje mest populära druvsorten i staten.

Vissa av Kaliforniens vinregioner anses som att göra exceptionella Zinfandel viner, fylliga med mycket karaktäristiska smaker.

Napa Valley och Sonoma County är givna växtområden för druvan men vinproducenter i vinområden som Dry Vreek Villey och Russian Riven Valley med sina röda, grusiga, väldränerade jordar görmer komplexa och koncentrerade viner. Även Amador County och Sierra Foothills i Kalifornien har vunnit rykte om sig för sina välgjorda, strukturerade viner och här har man verkligen lyckats utveckla druvan till en kalifornisk superdruva. 

Olika områden – olika stilar

Andra vinstilar i större produktionsområden är San Joaquin County med imponerande 17 098 tunnland av Zinfandel och i områden som Santa Clara Valley, Stanislaus County och Madera County producerar också goda viner med exportpotential, saftiga viner med ljusa frukter, balanserad syra och toner av björnbär, anis och peppar. Många vingårdar har fortfarande mestadels sina “gamla Zinfandel vinstockar” och gör ofta kryddiga viner med något lägre i alkohol än vad andra regioner gör. Vinregionen Lodi är känd för att göra särdeles saftiga, snygga roséviner. Zinfandel kan ha en alkoholhalt på mellan 13,5% till 16% för en mer djärvare Zinfandel.  

Men även om Zinfandel är vanligast i Kalifornien, odlas druvan även i Sydafrika, Australien och Chile.

Zinfandel - ett par som äter och dricker rött
Ät gott och drick Zinfandel

Zinfandels är matglada viner

Det finns en myt som Zinfandel fått leva länge med. Många tror att Zin är ett vintervin som passar bäst till den mysiga höstgrytan och ett långkok. Inget kunde vara mer fel!

Zinfandel är faktiskt ett perfekt året runt-vin och finns i ett spektrum av stilar från lättare friska livliga viner till mer djupa, komplexa viner, så självklart kan man matcha viner med varierande maträtter. Man kan äta allt från lättare vegetariska mildare rätter till avancerade grillade klassiska kötträtter som oxfilé med potatisgratäng. Många gånger förstärker den söta mörka frukten och karamelliserade, rökiga fataromen just grillade rätter som revbensspjäll, en kryddad chili con carne, en katsu curry eller bara en smarrig hamburgare med allehanda såser.

Så här:

Kryddad mat: med örtkryddor som provencalska örter, rosmarin, timjan, dragon, muskotnöt och kryddor som vitlök, ingefära, kryddnejlika, svartpeppar, koriander, fänkål och saffran

Kött: lättare viner till kalkon, fläsk, bacon, skinka och kalvkött till hard-core kötträtter som rött kött och lamm.

Vegetariskt/veganskt: med allehanda grönsaker som har mycket smak i sig, vi tänker grillad paprika och tomat, grönsaker i ugnen, allehanda rotfrukter och betor, fänkål, pesto, hummus och heta linsgrytor.

Ost: hårda opastöriserade alpostar med mycket smak, en vällagrad cheddar eller staka getostar som chévre och manchego.

Botanisera nu i Bolagets sortiment!

Läs mer om

Vinjournalen.se rekomenderar

La Dame de Malescot

La Dame de Malescot

Artikel:5491Volym:750 ml
Pris349 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionUpptäck blommorna i vinÅrgång2017ProducentChateau Malescot Saint-ExuperyDruvor45% Merlot, 55% Cabernet Sauvignon samt liten del Cabernet Franc och Petit Verdot.Alkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy