Hem » Vin Skola » USA – Mer än bara Kalifornien

USA – Mer än bara Kalifornien

USA är det land som bidrar med den fjärde största vinmängden i världen. Runt 23 miljoner hektoliter framställs varje år, och det är Kalifornien som står för 90 % av dessa. Därför är det kanske inte så konstigt att man främst tänker på Kalifornien när man talar om nordamerikanska viner. Men det finns faktiskt mycket mer att upptäcka, till exempel de härliga vinerna från delstaten Oregon.

Klimatet i Oregon är mycket varierande, och de olika förhållandena ger olika smak i slutprodukten. Samtidigt som man i en del av delstaten framställer lätta, syrliga viner i kyligt klimat kan man i en annan, varmare del påträffa vinodlingar som riktar in sig på tyngre, mustigare viner. Många vingårdar i Oregon lägger stor fokus vid ekfatslagring. Denna ofta noggranna och väl genomförda process adderar följande smaker som ofta är närvarande i områdets viner:

  • kanel
  • nejlika
  • vanilj

Det finns dock även viner med mindre ekfatskaraktär. Dessa tar ofta smak av druvskalen, vilket resulterar i ett något bittrare vin som är rikt på tanniner. Oavsett vilken stil du föredrar har Oregon alltså något att erbjuda, och även om pinot noir är den viktigaste druvtypen kan du till exempel även hitta utmärkt chardonnay eller syrah.

Förutom ett mycket varierande och ofta högkvalitativt vinutbud är Oregon ett populärt resmål för vinintresserade. Ett populärt resmål är Willamette Valley som står för största delen av delstatens vinproduktion. Förutom Willamette Valley med subregioner ingår följande vindistrikt i Oregon: Southern Oregon, Umpqua Valley AVA, Rogue Valley AVA, Columbia George, Walla Walla Valley, Snake River Valley samt Yamhill County.

Frågor och svar:

Vilken delstat i USA är känd för sina viner utöver Kalifornien?

Oregon är en delstat i USA som är känd för sina viner.

Hur mycket av USA:s vinproduktion står Kalifornien för?

Kalifornien står för 90 % av USA:s vinproduktion.

Vilka smaker kan man förvänta sig i viner från Oregon på grund av ekfatslagring?

Kanel, nejlika och vanilj är vanliga smaker som kan hittas i viner från Oregon på grund av ekfatslagring.

Vilken druvtyp är den viktigaste i Oregon?

Pinot noir är den viktigaste druvtypen i Oregon.

Vilka andra vindistrikt finns det i Oregon förutom Willamette Valley?

Förutom Willamette Valley finns det Southern Oregon, Umpqua Valley AVA, Rogue Valley AVA, Columbia George, Walla Walla Valley, Snake River Valley och Yamhill County som vindistrikt i Oregon.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

District 7 Pinot Noir
District 7 Pinot Noir
Pris:151 :-
Artikel nr:657801
Smak choklad, kaffe, kardemumma, lagerblad, rostad, nyanserad, fatkaraktär, kryddig, skogsbär, mogna jordgubbar
Arom choklad, fatkaraktär, kaffe, kardemumma, kryddig, lagerblad, nyanserad, rostad, skogsbär, mogna jordgubbar
Färg röd
Mat som passar
fågel
fläsk
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorPinot NoirAlkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
6 /12
Smakintensitet
6 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.