Hem » Vin Fakta » Washington, USA:s näst största vinområde

Washington, USA:s näst största vinområde

washington_seattle_skyline - Vinjournalen.se

Staten Washington är uppkallad efter USA:s första president George Washington. Staten ligger på USA:s västkust och förutom fastlandsdelen ingår flera öar i Stilla Havet i staten. Statens huvudstad är Olympia, medan Seattle är den största och mest kända staden. I Seattle finns bland annat den ikoniska turitattraktionen Space Neeedle ett184 meter högt utkikstorn som byggdes inför världsutställningen 1962.

Staten har också flera naturområden som är väl värda ett besök, till exempel Mount Rainer National Parks, North Cascades National Parks, Sol Duc Hot Springs och San Juan Islands.


Vinregionen Washington

Delstaten Washington är kuperad och sluttningarna och klimatet har gjort staten väl lämpad för vinodling och den är, efter Kalifornien USA:s största vindistrikt. De viktigaste druvsorter som odlas här är Chardonnay, Riesling, Merlot, Cabernet Sauvignon och Syrah. De röda vinerna har länge varit största vinprodukten i denna region men nu har även botrytiserad Riesling från regionen gjort sig känt för att vara exceptionellt bra.

Vinodling har blivit den snabbast växande jordbrukssektorn i staten och nu odlas vinstockar på 23.470 ha. De flesta av vingårdarna ligger öster om kaskadbergen där klimatet är torrt och soligt.

Specialsystem: få enorma vinproducenter och många små vingårdar.

Systemet med stora och små vingårdar fungerar bra även för de små gårdarna eftersom de ligger nära deras största köpmarknad runt Seattle, vilket innebär låga fraktkosnader.

Rödvinsdruvor

 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot
 • Syrah

Vitvinsdruvor

 • Riesling
 • Chardonnay
 • Sauvignon blanc

Vintyper

I Staten Washington finns ett lite speciellt och udda rött blandvin som brular kallas, Bordeaux Style. Det består av Cabernet och Merlot blandat med Syrah och Malbec. Riesling är spektakulär. Vinodlingarna med hög höjd ger Washington-druvor hög syra. Torra Rieslingsviner är mycket populära i Washington.

Appellationer

Det amerikanska apellationssystemet, American Viticulture Area, eller kort och gott AVA infördes 1980. Det skiljer sig från andra appellationssystem på så sätt att det är ingen hierarkisk kvalitets- eller geografisk deklaration, dock måste 85 procent av druvorna komma från samma AVA för att vinet skall få bära Ava-namnet.

AVA skall visa regionens geografiska och kulturella inslag. En AVA-region kan vara liten men också väldigt stor. För att krångla till det ytterligare kan ett AVA vara en underregion i flera andra. Till exempel Oakville AVA är en underregion till Napa Valley AVA, som i sin tur är underregion till North Coast AVA. I nuläget finns det 242 AVA i USA.

I staten Washington finn det 14 olika AVA. dessa är, Ancient Lakes, Columbia Gorge, Columbia Valley, Horse Heaven Hills, Lake Chelan, Lewis-Clark Valley, Naches Heights, Puget Sound, Rattlesnake Hills, Red Mountain, Snipes Mountain, Yakima Valley, Wahluke Slope, Walla Walla Valley.


Övrigt

Naturområden

Diablo Lake

En vandringsled som startar vid North Cascades Institute parkingsplats. följ leden i en svag uppförsbacke genom gammalskog. På cirka 460 meters höjd passerar leden den uttorkade Deer Creek. Fortsätt ytterligare cirka 2,5 kilometer och där kraftledningar korsar leden, ta en mycket kort sidutfärd för en vy över Diablo lake. Snart kommer du att få Pyramid, Snowfield, Davis och Colonial Peaks i blickfånget och straxt därefter ett 200 meter högt vattenfall som kastar sig ner i den turkosfärgade sjön som får sin färg från de kringliggande glaciärerna.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Ape Caves

En grottformation på södra sidan av Mount St. Helens. Grottorna tros ha bildats ungefär år 0. Grottan har två system, det undre och det övre Det undre är mera lättillgängligt och består av en lättvandrad gång, cirka 2,4 kilometer lång, enbart en ned/uppgång. Den övre är lite mer svårframkomlig och medför viss enklare klättring, knappt 3 meter. Att utforska nen övre delen tar ett par timmar. I båda fallen gäller att ha kraftiga skor, extra kläder och lampor samt extra batterier.

Hoh Rain Forest

I den västra delen av Olympic National Park ligger denna regnskog som är ett av världens äldsta levande ekosystem. Här finns flera vandringsleder på totalt nästan 28 kilometer. En som man bara inte får missa är den knappt 1,3 kilometer långa leden Hall of Mosses som ger en näst intill andlig och drömsk upplevelse av att befinna sig i en trolsk värld.


Ställen att Besöka

Seattle

Vi har tidigare berättat om Space Needel, men naturligtvis finns det mycket mer att uppleva i Seattle. Ta till exempel en guidad rundvandring på stadens gamla gator under de nuvarande. Lär dig stadens historia, via en bostad från 1890 talet till guldrushens dagar och fram till dess nuvarande tillstånd som en blomstrande modern stad. Den underjordiska vandringen börjar vid 102 Cherry Street och slutar vid 119 S Main Street.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Seattle Flygmuseum

Kliv ombord på ettav de få kvarvarande Concordeplanen. Upplev flygplanen från första och andra världskrige. Landa på månen och sväva över Puget Sound i en simulator. Upplev spänningen i rymdloppet och av att sitta vid kontrollerna till ett av världens snabbaste jetplan. Allt från Wright-bröderna till utforskningen av Mars hittar du det på The Museum of Flight!

Pike Place Market

Ät drick och shoppa på bondens marknad. En av de få autentiska bondens marknader i USA, detta nav med läckra dofter, läcker mat och förtjusande personligheter lockar nio miljoner besökare per år.

Spokane

St Johns Cathedral

St. John’s Cathedral är ett av USA:s få exemplen på klassisk gotisk arkitektur. Katedralen, som började byggas 1925, är uppfyllandet av drömmen hos Edward Makin Cross, tredje biskopen av Spokane. I dag har katedralen tre funktioner. Det är det officiella säten för biskopen och centrum för många stiftsaktiviteter. Katedralen är hemkyrkan för en stor församling. Den framträdande platsen ovanför staden ger katedralens roll som ett centrum för offentliga sammankomster och kulturaktiviteter i Spokane.

Manito Park

Det här är egentligen fem parker samlade i en.Här hittar du en engelsk trädgård, japansk trädgård, Syenträdgård, ankadamm och mycket mer. Ta med dig picknick och räkna inte med att klara av hela parken på en dag.

Crosby House

På Gonzaga University Campus hittar du Bing Crosbys barndomshem som nu är ett museum där du hittar allt om den stora entertainern.

San Juan Islands

Trots närhet till British Colombia och Kanada tillhör San Juan Islands staten Washington.Här kan du koppla av från vardagens stress i ett harmoniskt landskap med ett överflöd av framförallt naturupplevelser i ett fantastiskt landskap.

Friday Harbour

Här finner du inget hetsigt stortadsliv, däremot lugn och gemytlighet. I staden Friday Harbour tar du dig lätt runt till fots från färjeläget. Staden har inte mycket mer än 2 100 invånare, men här finns ändå ett fantastiskt utbud av matställen med färsk mat från havet och även en gård, Madrone som producerar vin och cider. Om du vill ha en naturupplevelse utöver det vanliga kan du ta en båtur eller hyra kajak för att uppleva späckhuggare i deras naurliga miljö.

Rocher Harbour

Rocher harbour, var tidigare en del av vad som kallades Whelaalk och byggdes upp kring en kalkstensindustri av framförallt Tarte-Familjen. Precis som Friday Harbour har Rocher Harbour ett flertal mycket besöksvärda fisk och skaldjursrestaurange att erbjuda, samt förstås även äventrsupplevelser till havs.


Tre maträtter

Dungeness crab cake

Rätten serveras både som aptitretare, mellanmål eller en huvudmåltid till lunch eller middag.

Dungeness crabbkake är en specialitet från Washington som innehåller saftiga kött av Dungeness- krabba, ett kräftdjur som finns i Stilla havet på Nordkustens västkust. Denna maträtt tillverkas vanligtvis genom att kombinera Dungeness krabkött med majonnäs, röd paprika, selleri, lök, örter, pankobrödsmulor, kryddor och ägg och sedan forma blandningen till runda kakor.

Crabbcaken rullas sedan i ytterligare pank brödsmulor och steks eller bakas tills de är krispiga. Köttet från Dungenesskrabban är känt för sin söta smak och sin fina struktur.

Seattle Dog

Seattle dog kan bestå av en mängd olika korvtyper i ett rostat korvbröd som är toppad med gräddost, grillsås, kål och en stor mängd grillad lök. Det finns många sorter av korv i hela Seattle, och nästan hur många som helst toppings, så vissa kockar lägger till pico de gallo, bacon, pickles eller senap till toppingen..

Det tros att Seattle hot dog skapades 1988 av Hadley Longe, en bagelförsäljare som ursprungligen placerade en korv på en bagel med gräddost och sålde den till lokalbefolkningen på sina nattliga försäljningsturer nära Pioneer Square.

Beechers Flagship

Beechers Flagship kommer från Seattle och är en halvhård ost tillverkad av komjölk. Den får åldras i minst 15 månader tills den utvecklar en krämig och smulig struktur och en robust nötaktig smak. Bortsett från denna signaturost finns det också en speciell version som heter Flagship Reserve, som är gjord av färskare mjölk.

På grund av beredningsprocessen är den rikare på smak och konsistens, och osten lindas i ostduk innan de lämnas att åldras i minst ett år. Intressant nog finns det också en undervariant av flaggskeppsreserven, kallad Yule Käse, som får åldras i 13 månader i björnbärshonung och rött vin, vilket ger det en nötig, karamelliknande smak med toner av bär och honung.


vingårdar att besöka i Washington

Badger Mountain Vineyard & Powers Winery

Vineriet ligger i Columbia Valley i Kennewick och tillhör AVA, eller appellationen Columbia Valley. Badger Mountain Vineyard & Powers Winery grundades av Bill Powers 1982. I mitten av 80-talet slogs han av tanken att många av hans vänner inom vinodling blivit sjuka och han bestämde sig för att satsa på ekologisk odling. 1990 blev vineriet staten Washingtons första certifierade ekologiska vingård. Bill Powers belönades senare för sitt ekologiska arbete med en plats i Washington Hall of Fames.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Gården som nu drivs avg Ines Duenas har vidarutvecklat sin miljöfilosofi och har installerat solcellspaneler både på administrationsbyggnaden och vinkällaren. Totalt producerar solcellerna runt 20 % av gårdens elbehov, men man stoppade inte där. Man åker även runt och samlar ihop använd matolja från traktens restauranger och omvandlar den till 3800 liter biodiesel som används för att driva gårdens maskinpark. Man experimentar också med att använda mer ekologiska förpackningar, samtliga lokalt producerade, för sina produkter och till etiketterna använder man återvunnet papper.

Eudoro Lucatero som varit vingårdschef på Badger Mountain Vineyard & Powers Winery i nästan 25 år sammanfattar gårdens ekologiska arbete med ett ord – Hälsa.

”Det handlar om hälsa för den mark vi brukar, hälsa för oss som producenter, hälsa för vår produkt och hälsa för våra konsumenter.”

Gårdens huvudsakliga druvsorter är Cabernet Franc, Chardonnay, Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon, Muscat, Riesling och Syrah.

De viner gården producerar är följande:

Röda viner

 • Cabenet Sauvignon
 • Pinot Noir
 • Merlot
 • Pure Red (ett blandvin som består av 71% Cabernet Sauvignon, 13% Syrah, 5% Malbec, 5% Merlot, 3% Pinot Noir och 3% Cabernet Franc).

Vita viner

 • Chardonnay
 • Riesling
 • Pure Red (ett blandvin som består av 26% Muller Thurgau, Areté Vineyard 25% Chardonnay, 36% Riesling, 12% Muscat (Canelli)).

Om du vill besöka Badger Mountain Vineyard & Powers Winery kostar det 9 USD. För detta får du en visning av gården samt en beskrivning av gårdens miljöfilosofi. Vinprovningen består av 4 – 6 viner och till dessa serveras lokala smårätter. Gården tar emot 1 – 10 personer åt gången.


L’Ecole 41

Vingården L’ecole No 41 ligger i Lowden, Colombia Valley, Walla Walla och återfinns som en undergrupp i Northwest AVA. Lowden namngavs fram till 1905 som Frenchtown, men då ändrades namnet till Lowden, efter namnet på områdets mest prominenta farmare, Francis M Lowden. L’ecole No 41 startades 1983 av Baker och Jen Ferguson. Gården blev därmed den tredje vinframställaren i Walla Walla och den 20:e i staten Washington. Deras försa vintage av Merlot vann den enda guldmedaljen som delades ut av 1986 Pacific Northwest Enological Society och därmed fastlades gårdens forsatta produktion till att ägna sig åt att producera högkvalitativt vin.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Nu drivs vineriet av deras dotter Megan och hennes man Marty Clubb som också är vingådschef. Även deras två barn Ryan och Rebecca är inolverade i gårdens drift.

Walla Walla har varit ett regionalt jordbruksnav under mer än 100 år. Här odlas bland annat äpplen jordgubbar sparris och lök Här finns även mer än 120 vinerier uppdelade på nästan 3000 tunnland mark.

Oficiellt erkändes Walla Walla som ett vinodlingsområde då det 1984 tilldelades en egen appellation. Vingårdaran i området ligger på 120 – 600 meter över havet. Temperaturen i området varierar från 15.5 – 19 grader Celcius. Dagsljus råder i området cirka 16 timmar per dag. Geografiskt sett ligger Walla Walla på en latitud ungefär mitt emellan Bordeaux och Burgundy.


De viner som gården producerar är:

Röda viner

 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot
 • Syrah
 • Blandviner

Roséviner

 • Grenache Rosé

Vita viner

 • Semillon
 • Chardonnay
 • Chenin Blanc

Om du vill besöka L’Ecole 41, göra en rundtur och provsmaka deras viner. Aktivitet kostar 36 USD.


Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Washington som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Washington samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Upptäcka vingårdar på kartan:

Karta laddas

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.