Hem » Vin Fakta » Nya Världens viner: Chile – och 3 vintips!

Nya Världens viner: Chile – och 3 vintips!

Nya världens viner - vingård i Apalta Valley

Foto: vingård med Carmenère druvor i Apalta Valley

Chile hör till Nya Världens viner och har en vinindustri som idag ligger på 7:e plats i världen som vinproducent och Chile är den största exportören av viner i Sydamerika. Chile gör en mångfald av olika prisvärda viner i ett brett utbud av vinstilar. Landet är en tunn remsa som sträcker sig över 4300 kilometer från nord till syd längs med västkusten på den sydamerikanska kontinenten. Lustigt egentligen, trots att Chile bara är ett landa som är 160 kilometer brett, topografiskt faktiskt mycket gynnsam för vinodling.

Och den största klimatvariationen och de flesta vinodlingarna finns från öst till väst, snarare än från norr till söder. Trots detta finns här ett land om erbjuder ett varierande klimat, lika varierande terroir och ett 30-tal olika druvor sam ett lika brett utbud av vinstilar.

Kanske är det röda viner som man främst förknippar med Chile, men här görs också en mängd stiliga vita viner. Man tänker också på ganska prisvärda viner, men vissa röda i världsklass tillverkas också med höga priser och de flesta chilenska vingårdar tappar sina bästa druvor som reservviner. Det finns tecken på att exporten från Chile av spännande och dyrare viner även ökar dramatiskt.

Nya världens viiner - guidad tur hos producenten Santa Rita
Guidad tur hos producenten Viña Santa Rita som grundades 1880

Det är främst fyra stora vinföretag – Concha y Toro, Santa Rita, San Pedro och Santa Carolina – som äger de flesta flera vingårdarna och vinodlingarna, även om de också köper in druvor från ett stort antal odlare. Amerikanska och europeiska storproducenter har länge haft ett gott öga till Nya Världens viner och Chile i synnerhet. Miguel Torres och Château Lafite Rothschild och Château Margaux är några exempel på företag som dels köpt upp land för vinodling, finansierat chilenska vinproducenter eller har samarbeten med Chiles producenter. Miquel Torres är en av de producenter som ständigt försöker förnya och återinföra gamla druvor på nytt, mest på grund av klimatförändringen. Chile är ypperligt för att återväcka gamla druvor och prova nya kloner.

Liksom många av Nya Världens länder, så har även Chile antagit en signaturdruva och det är den gamla franka bordeauxdruvan Carmenère. För länge sedan odlades den lokala druvan País, men den har fått ge vika för druvor som Carmenère. Druvan Carmenère är ett bra exempel på en druva som återupptäcktes i Chile på 1990-talet. Carmenère var nästan totalt utrotad i Europa efter phylloxera-utbrotten på 1800-talet, då vinlusen angrep de flesta vinodlingarna. Andra röda druvsorter som är populära i Chile är Malbec, som verkar vara en standarddruva även i Argentina. Dessutom planteras Petit Verdot, Cabernet Franc, Merlot och i de svalare regionerna odlas även Pinot Noir.

Chardonnay leder ligan när det gäller Chiles vita druvor, men det är ju också en mångfacetterad druva som tål många varierande klimat och en druva som man kan göra olika vinstilar av där man får fram bra viner av bra kvalitet med låga och som kan exportera till mycket konkurrenskraftiga priser. Sauvignon Blanc, Viognier, Riesling och Semillon är exempel på några andra vitvinsdruvor som odlas i mindre skala.

Nya världens viner - modern anläggning med tankar
Modern anläggning med trycktankar

Sedan de första europeiska nybyggarna och de katolska missionärerna kom hit från Spanien eller via Peru eller Kalifornien i mitten av 1500-talet har man odlat vin och gjort viner här. Men det var inte förrän på 1800-talet som vinodlingen började blomstra, mest på grund av européerna som utvecklade gruvdriften i Atacamaöknen. Man började bygga vingårdar med enligt fransk modell och i huvudsak med franska druvor. Concha y Toro och Santa Rita som idag är så stora, är exempel på gamla vingårdar från 1800-talet. Man sålde förstås det mesta vinet på den lokala marknaden och det var inte förrän på 80-talet då iguel Torres varen av de första som importerade ekfat till de chilenska vingårdarna och man bytte från de gamla raulí faten av bokträ till ordentliga ekfat. Det var nog det första steget mot en ny vinevolution i Chile.

Idag finns fyra stora vinregioner i Chile:

  • Norra Chile med vin distrikten Atacama och Coquimbo.
  • Aconcagua, norr om Santiago med Aconcagua och Cassablanca.
  • Valle Central som står för 75% av Chiles vinproduktion ligger söder om Santiago med de kända distrikten Maipo, Rapel, Curicó och Maule.
  • Södra Chile med områden som Itata och Bio-Bio.

Apråpå Nya Världens viner och ekologiska viner, så har Chile självklart en bra potential för det med sitt torra klimat, men ekologisk vinproduktion har tagit tid på sig, men verkar i alla fall nu har slagit rot hos många vinproducenter.  

Nya världens viner - tre provade vinflaskor

Nyligen hade vi en internt en provning av enbart chilenska viner och vi fastnade för några av Nya Världens viner, alla röda viner som vi tyckte var exceptionella, druvtypiska eller utmärkande för vingården i fråga. Prova du också och berätta vad du tycker! Du hittar vinerna på Systembolaget.

Río Claro Reserva Carmenère (nr 2301), Valle Central, 89 kr

Detta mörka, ekologiska och veganvänliga röda reserva-vin som enbart är gjort på signaturdruvan Carmenère är svårt att motstå när man ser att producenten är spanska Miguel Torres i Chile. Fatlagrat finvin till ett outstanding pris! Frukt- och bärspäckat med örter, gräs och peppar samt har en utvecklad, fräsch syra med fina, distinkta tanniner. Smakar också lakrits och vanilj. Viner är medelfylligt och har en snyggt utdragen finish.

Hussonet Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2018 (nr 2264), Maipo, 129 kr

Snyggt fatlagrat är detta Gran Reserva vin à la Chile, tillika ekologiskt från Viña Haras de Pirque i Valle Central gjort på Bordeux-druvan Cabernet Sauvignon. Strukturerat vin med hög fruktig svansföring. Svarta, mogna plommon samsas med fantastiska aromer av örter, oliver, cederträ och espresso. Har en torr och läcker energisk framtoning och ett fint långt avslut som smakar av choklad och fat.

Pinot Noir Viña Laroche 2019 (nr 2820) Aconcagua, 99 kr

Franska Donaine Laroche är ett av vinföretagen som slagit sig ner i Chile och har gjort en Pinot Noir i den typiska lättare stilen med nästan inga tanniner, typisk Pinot Noir som man hittar mest i Chile, fast hög med hög fruktighet och en fin, lätt palett av bär som jordgubbar, röda vinbär och hallon, lakrits och lite vitpeppar. Ett prisvärt vin med snyggt uttryck, mineraliskt och med hög syra.

Mer om Nya Världens viner:

Frågor och svar:

Vilken plats ligger Chile på som vinproducent i världen?

Chile ligger på 7:e plats som vinproducent i världen.

Vilket är det största exportlandet för viner i Sydamerika?

Chile är det största exportlandet för viner i Sydamerika.

Vilken är den sigVilken är den signaturdruva som Chile har antagit?

Den signaturdruva som Chile har antagit är Carmenère.

Vilka är några andra röda druvsorter som är populära i Chile?

Några andra populära röda druvsorter i Chile är Malbec, Petit Verdot, Cabernet Franc, Merlot och Pinot Noir.

Vilken är den mest odlade vita druvan i Chile?

Chardonnay är den mest odlade vita druvan i Chile.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.