Hem » Vin Tips » Argentina – fakta & 2 superviner att prova
Vin Tips

Argentina – fakta & 2 superviner att prova

558 - Vinjournalen.se

Visste du att Argentina är den femte största vinproducenten i världen? Om vi har räknat rätt så har vi i Sverige ca 211 argentinska viner till försäljning. Av dessa är det 150 röda viner, resten är vita, rosé, mousserande och några enstaka starkviner.

559 - Vinjournalen.se

Det är helt fantastiskt nr man tänker på att spanska kolonisatörer redan 1557 tog med sig vinstockar till Argentina. De främsta och viktigaste vinregionerna ligger i provinserna Mendoza, som står för mer än hälften av vinproduktionen, i tät följd därefter är San Juan och La Rioja. Men idag odlas även vin i Salta, Catamarca, Rio Negro och söder om Buenos Aires.

Man kan heller inte hitta ett mer gynnsammare klimat än i Argentina. Hög höjd och låg luftfuktighet betyder att argentinska vinodlingar sällan har problem med insekter, svamp eller andra sjukdomar som ofta kan drabba druvor. Det betyder en övervägande ekologisk vinproduktion och att man självklart då heller inte behöver bespruta druvorna med bekämpningsmedel.

Vinproducenterna i Argentina började exportera stor skala på 90-talet har efterfrågan för argentinska viner ständigt ökat. Man kan få smaka på druvsorter som både är lokala som den argentinska Bonarda, men även internationellt kända druvor som växer i landet, främst tänker vi på deras goda Malbec-viner, men det finns förstås också Tempranillo, Syrah och de vanliga italienska druvorna.

Bland de vita vinerna hittar man blommiga muskatliknande druvor och Chenin Blanc, Pinot Gris, Riesling eller Chardonnay och den mest populära och mest odlade inhemska druvan är deras Torrontés.

Här får du två prisvärda, mycket goda och lyxiga kvalitetsviner i samma prisläge. Ett vitt vin, Tukma, av den lokala druvan Torontés och ett rött vin, Quara, framställd av Malbec.

Quara 2016| SB 6551| Malbec | Salta |149 kr

I Salta, i Medoza ligger vingården Bodegas Felix Lavaque som producerar detta fylliga och stilrena Malbec-vin som är ett single vineyard vin, vilket betyder att druvorna som finns i vinet i just den här flaskan kommer från endast en specifik vingård och inte samlas in från flera och att just den särskilda vingården är överlägsen de andra vingårdarna, alltså en vingård som har ett premiumvärde.

560 - Vinjournalen.se

Smak: Du ser en mörk och tät färg som inger höga förväntningar redan när du häller upp det i glaset – och du kommer inte att bli besviken. Läcker fruktig karaktär. Vi känner lila plommon, moreller, peppriga toner, espresso och även söt lite vanilj och nougat. Allt toppas upp med en vacker ton av fat. Tanniner som är härligt sträva och skapar ett välbalanserat rödvin i bra harmoni till den stora fruktigheten. Ett mycket smakrikt och stramt vin med bra kropp. Passar till kött och grillat, men även en kryddig vegetarisk auberginegryta eller varför inte till en kraftig lagrad ost.

Tukma Gran Torrontés 2016 | SB 2364 | Torrontés |  Salta | 179 kr

Även det vita vinet kommer från Mendoza och Salta. Nyligen lanserat Sverige visar vingården La Pascuala upp sin stora vinkompetens. Här odlar man gärna Torrontés, men även ett flertal andra druvor. Eftersom detta område tidigare kallades för Tukmanao och ledaren av indianstammen Diaguitas hette Tukma, så fick vinet det namnet.

Smak: Tänk torrt och kryddigt, komplext. Friska och syrliga frukter i en god mix, citrus som mandarin blandas med honung och söt melon. Vi känner kryddor som kardemumma och en svag blommig ton. Här har man lyckats att komponera ett fint smakrikt och krispigt härligt vin med hög fruktsyra som är noga avvägt mellan spännande kryddighet, ljuv fruktighet och härlig fräschör. Man förstår att vinet fått fin kritik av Tim Atkin och Robert Parker. Passar till alla fiskrätter, en skaldjurspalett och även vitt kött som kanske en Kyckling Terraine.

Lite mer om information finns här: 

Frågor och svar:

Vilken plats har Argentina som vinproducent i världen?

Argentina är den femte största vinproducenten i världen.

Hur många argentinska viner finns det till försäljning i Sverige?

Det finns ca 211 argentinska viner till försäljning i Sverige.

Vilka är de främsta vinregionerna i Argentina?

De främsta vinregionerna i Argentina är Mendoza, San Juan och La Rioja.

Vilken är den mest populära inhemska druvan i Argentina?

Den mest populära inhemska druvan i Argentina är Torrontés.

Vilka är de två rekommenderade vinerna att prova från Argentina?

De två rekommenderade vinerna att prova från Argentina är Quara 2016 (Malbec) och Tukma Gran Torrontés 2016.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.