Hem » Vin Fakta » 3 viktiga druvsorter i Sydamerika

3 viktiga druvsorter i Sydamerika

bar i Argentina och män med hattar som dricker vin

Med sina härliga druvsorter blomstrar den sydamerikanska vinindustrin som aldrig förr … dessa nya världens viner, trots att man gjort vin sedan 1500-talet i nästan hela Sydamerika. På vinernas världskarta kommer exempelvis Argentina på femte plats av världens vinproducerande länder och Chile på nionde, strax före Portugal.

De av oss lyckliga vinentusiaster som upptäckt dessa viner har säkert redan en hel del favoriter och vi dricker mycket goda, fruktiga och smakfulla viner, gjorda på några av världens allra godaste druvor. Vi tar oss en titt på dessa!

kvinna som håller upp en klase med druvor

Torrontés

Torrontés är nog den stoltaste av Argentinas vita druvsorter. Argentina är ju det största vinlandet på kontinenten och andra druvor som också odlas här är bland annat Malbec, Cabernet Sauvignon och numera också Pinot Noir. Torrontés är en gröngul druva som kan vara gott både som stand alone druva eller ingå i en blend ofta tillsammans Chenin Blanc eller Chardonnay. Odlas friskt i Mendoza och dessa viner karaktäriseras av att de kan vara riktiga smakbomber med en frisk, frodig syra och fin fräschör.  Lägg till stenfrukter och lite parfymerade dofter av vita blommor så får man ett gott aromatiskt vin.

Malbec

Malbec är förmodligen den allra populäraste bland hela Sydamerikas druvsorter och blivit kontinentens signaturdruva. Ursprungligen en fransk druva men vuxit ibland annat med stor framgång i Mendoza några hundra år. Mångsidig och mycket fyllig druva som är mer mustig än syrlig och erbjuder ett urval av smakrika vinstilar som varierar beroende på området, från aromatiska blommiga toner till kryddiga, fruktiga bärpaletter, ibland med goda chokladinfluenser och ibland också ganska tanninrika. Utmärkt vin till allehanda kött och grill.

man i vingård som inspekterar druvor

Tannat

En kär fransk druva som också hamnat i Sydamerika för några hundra år sedan. I Frankrike heter den Petit Verdot. Trevliga matviner som stolt visar upp en bläcksvart tät färg. En hel del tanniner här och rustika smaker. Skrev vi grillvin? Kan blandas med andra smakfulla druvor, exempelvis kan druvsorter som Cabernet Franc, Syrah eller Merlot bli alldeles utmärkta kombon. Lägg in allt som är purpur och lila i smakbyttan, för typiskt här är smaker av mogna svarta bär och frukter, tänk plommon, moreller, lakrits och fantastiska örttoner.

Mer om andra spännande druvor?

Frågor och svar:

Vilken är den stoltaste vita druvsorten i Argentina?

Torrontés.

Vilken druva har blivit Sydamerikas signaturdruva?

Malbec.

Varifrån kommer Tannat-druvan ursprungligen?

Frankrike.

Vilken typ av smaker kan man förvänta sig av Tannat-viner?

Mogna svarta bär och frukter, lakrits och örttoner.

Vilka andra druvor kan Tannat blandas med för att skapa en utmärkt kombination?

Cabernet Franc, Syrah eller Merlot.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.