Monterey County i Kalifornien är en av USAs främsta vinproducerande regioner och så har det varit sedan 60-talet då kaliforniska viner slog succérekord världen över. Visst har man odlat vin flera hundra år tidigare, men den riktigt kommersiella biten tog fart för ungefär nästan 6 decennier sedan.

Fisherman’s Wharf

Samtidigt har Monterey varit en populär turistdestination. Här finns mycket att upptäcka! Dels har ju turistorterna Cannery Row och Fisherman’s Wharf rönt mycket uppmärksamhet för sina fantastiska och unika restauranger, fiskrätterna och inte minst vinerna. Lite mer exklusivt är förstås Carmel-by-the-Sea där Clint Eastwood var borgmästare. Den vackra naturen som finns här bland annat Big Sur och 17-Mile Drive längs med hela kusten. Och det finns väl ingen golfare som inte hört talas om golfbanorna i Pebble Beach?

Eftersom Monterey har ett relativt coolt klimat, så trivs en mängd riktigt trevliga druvor här. Framförallt finns det 5 druvor som du bara måste prova om du inte redan gjort det. Vi ger dig vintips till varje druva i den mån som det finns tillgängliga viner på svenska marknaden.

Chardonnay

Jodå den mest populära och mest odlade vitvindruvan finns självklart även här: Krispiga vita viner med en stil som är långt borta från den tunga smöriga stilen Här hittar du fräscha och balanserade viner med frukttoner som citrus, persikor och tropiska frukter.

Hahn Chardonnay | BS nr 79502 | 159 kr

Vi älskar denna vinproducent som också är en förstklassig vinmakare och gör eleganta viner. Här hittar du en ganska hög alkoholhalt, 14,5%, i gengäld får du ett friskt och fylligt vin med härliga aromer av tropisk frukt, päron och citrus. Lång, fin eftersmak med läckra vaniljtoner. Druvorna kommer från Monterey och Santa Lucia Highlands i Central Coast. Till Chardonnaydruvorna har en mindre del (cirka 5%) Pinot Gris tillsatts för att ge vinet ytterligare en dimension.  Prova fisk, räkor, skaldjur eller vitt kött som kyckling cacciatore eller kalv.

Pinot Noir

Regionens flaggskepp och en druva med ändlösa variationer när det gäller viner. Här finns allt från okomplicerade fruktiga viner till mer sensuella och komplexa viner. Pinot Noir viner är inte überfruktiga och passar därför till mängder av olika maträtter.

District 7 Pinot Noir | art.nr 6578 | 125 kr

Från topproducenten och en av föregångarna i vinregionen Monterey på District 7 kommer detta läckra vin som vi skrivit om tidigare. En mycket prisvärd Pinot Noir som blivit riktigt populär hos svenska vinentusiaster och till och med har en egen hemsida http://www.district7.se/  

Underbart kryddad fruktkompott med söta toner av fat, sandelträ och kardemumma. Perfekt grillvin som passar till mer eleganta rätter av fläsk, fågel, lamm och vissa fiskrätter!

Syrah

Mer rustika viner som varierar mellan smakfulla viner till kryddiga mustiga viner som kräver sin mat, men ack så gott det blir i slutändan. Syrah är en ädel druvsort som kan producera en hel del seriösa, långlivade röda viner.

Syrah Garys Vineyard | Winefinder.se | 513 kr

Winfinder har både årgång 2012 och 2013 av detta helt underbara vin från Roar Estates. Ja, en dyrare prislapp men värd varenda krona. Internationella kritiken för denna lilla vingård har inte låtit vänta på sig. Den lilla vingården Garys Vineyard har trollat fram en blend med största delen av druvan Syrah. Begränsad upplaga av detta vin, passa på medan det finns. Violett färg och violetta parfymerade och blommiga toner av frodig frukt och härlig balans mellan tanniner och friskhet.

Riesling

Det finns en hel del gamla vinstockar med Riesling i Kalifornien och här verkar Rieslingviner växa i popularitet för varje år som går. Prisvärda citrusdrivna viner som både finns som halvtorra och torra varianter men tyvärr får för i Sverigett få tag i. Det finns ett vin i beställningssortimentet.

Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Riesling | BS 72625 | 199 kr

Vi vet inte så mycket om det här vinet, men vingården är välrenommerad och känd internationellt. Det finns totalt fem viner från Kendall-Jackson i Sverige, band annat då denna Riesling.

Sauvignon Blanc

Fylliga och ganska Bordeauxliknande viner har man lyckts bra med att framställa. Fin druvvariant som ger några av världens mest populära kaliforniska viner. Vinerna har distinkta smak från citrus, gröna oliver och örtiga kryddor som passar utmärkt med smakfulla maträtter. Tyvärr är det riktigt illa med denna druva och viner från Monterey hittar vi inte alls i Sverige.

 

Titta här för mer information kring mat och druvorna:

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris159 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy