Krispig & fräsch räksallad och servera en Riesling
Senast Uppdaterad 26 maj, 2018 av Jeanette Gardner
Vi har gjort en sallad på färska, skalade räkor som vi marinerat. Detta är en färgrik sallad som man blir glad av och den smakar lätt och friskt, eftersom vi kryddat med lite chili och gjort en enkel vinägrett som dressing på rosé balsamvinäger. Även vinet får i den lätta stilen och vi har valt en
jättegod Riesling.
En läskande god och ekologisk torr Riesling från tyska Rheingau och kvalitetsproducenten Weingut Graf von Kanitz, en vingård från 1300-talet och som började odla ekologiskt redan på 60-talet. Vinodlingarna ligger i vackra Oberes Mittelrheintal som är ett UNESCOs världsarv.
En modern och medelfyllig Riesling, ett mycket nyanserat och aromatiskt vin. Här har Rieslingdruvan fått utvecklas långsamt så doften är druvtypisk med distinkta toner av mineral med härliga frukttoner som äpplen, nektarin och citrus. I detta eleganta vin framträder också en härlig smak med kryddiga toner som ger en trevlig bouquet. Detta är ett efterlängtat tyskt tillskott i Sverige där många Rieslingviner tyvärr fortfarande är alltför söta. Självklart är detta vin en perfekt och trevlig matchning till vår räksallad men också ett utmärkt komplement till vita fisken eller till en asiatisk rätt.
Fräsch och färgglad räksallad
Först ut: räkorna med marinad
Skalade färska räkor, lämna stjärten marinerar du i
olja
japansk soja
chilipeppar
färskriven ingefära
citronsaft
pressad vitlöksklyfta
Lägg räkor och marinad i en zip-påse och blanda. Lått ligga en halvtimme i kylen. Spara marinaden och pensla under grillningen.
Hetstek räkorna några minuter på varje sida.
Färggrann sallad
Blanda därefter en sallad, exempelvis har vi tagit
strimlad romana sallad
skivade vårlökar
tunt strimlade morötter
strimlad rödkål
grovt hackade cashewnötter
mungbönor
Till sist blanda en enkel vinägrett på
2 tsk dijonsenap
¾ rapsolja
2 msk balsamvinäger rosé
salt, peppar och chiliflingor
Här hittar du fler heta räk- och skaldjursrecept med vintips;
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok