Hem » Vin & Mat » Eldig andalusisk skaldjurspaella och ett spanskt fruktigt medelhavsvin Somdinou

Eldig andalusisk skaldjurspaella och ett spanskt fruktigt medelhavsvin Somdinou

paellafront

I den här kryddiga traditionella paellan från Andalusien kommer sältan från blåmusslor, bläckfisk och räkor. Det solgula riset kokas med saffran. Allt toppas med en kryddning av cajennepeppar. Paellan lagas förstås i många lokala varianter. Vi har valt skaldjur och till det dricker du med fördel ett fylligt vitt vin som exempelvis Somdinou.

paella1Du behöver

  • 300 g räkor
  • 250 g små bläckfiskar
  • 500 g blåmusslor
  • 500 g avorioris
  • 1 paket saffran
  • 1/2-1 liter buljong på tärning
  • 1 stor hackad gul lök
  • 4 hackade vitlöksklyftor
  • 2 dl frysta ärtor
  • 4 dl vitt torrt vin
  • 4 msk matolja
  • 1 tsk cajennepeppar
  • finhackad bladpersilja
  1. Har du ingen paellagryta så fungerar en ugnsfast wok.
  2. Hetta upp lite olja, lägg i musslorna och slå på 2 dl vin och strö över persiljan.
  3. Låt musslorna öppna upp sig genom att lägga på ett lock.
  4. Lägg musslorna i en skål med spadet.
  5. Stek hastigt räkorna med skalet på med lite vitlök. Lägg på ett fat.
  6. Fräs bläckfiskringarna i lite olja. Lägg på fat.
  7. Fräs saffran, cajennepeppar, lök och vitlök i lite olja.
  8. Rör i riset några minuter och höj värmen.
  9. Häll på buljongen så att den täcker riset med lite råge och rör om.
  10. Salta och peppra.
  11. Lägg i ärtorna.
  12. Ställ in i ugnen på 180° cirka en kvart.
  13. Späd med resten av vinet.
  14. Rör försiktigt i räkorna, bläckfisken och musslorna med spadet.
  15. Låt stå i ugnen i några minuter till, så att riset blir mjukt.

somdinou1Vintips! Somdinou Blanco, 2015

  • Område: Spnien, Terra Alta DO, region Somdinou
  • Producent: Celler Coop. Gandesas
  • Druva: Grenache blanc, Macabeo och Viognier
  • Art nr: 2791
  • Pris: 119 kr

Vi väljer ett utmärkt skaldjursvin från Katalonien och appellationen DO Terra Alta som befinner sig i provinsen Tarragona i Kataloniens högland. Friskt, lät och fruktigt med en aningen kryddig smak som matchar en härlig saffrans- och vitlöksblandning och står sig väl med skaldjurens sälta. Detta är ett ungdomligt vin med en mycket fräsch smak. En typisk doftsammansättning av svala gula fruktaromer som solmogna päron och söt persika kombinerad med syrlig citrus. Somdinou är ett harmoniskt och perfekt matvin av den typ som vunnit spanjorernas hjärtan med rökig mineralsmak och aromatiska noter av färska örter som framträder i gommen när den balanserar fint det vinets lätta och friska. Man får också en exklusiv och fin avrundning som dröjer sig kvar.

Gandesa är ett vinkooperativ som grundades 1918 och. Kooperativet består av 129 familjer som sedan flera generationer tillbaka producerar utmärkta viner och vinmakaren Toni Coca i Fitó är erkänd i Katalonien för sina fylliga och kvalitativa viner.

Frågor och svar:

Vad är huvudingredienserna i den eldiga andalusiska skaldjurspaellan?

Blåmusslor, bläckfisk och räkor.

Vilken krydda ger riset i paellan sin solgula färg?

Saffran.

Vilket vin rekommenderas till paellan?

Somdinou Blanco, 2015.

Vilken region i Spanien kommer Somdinou-vinet ifrån?

Terra Alta DO, i provinsen Tarragona i Kataloniens högland.

Vilken producent står bakom Somdinou-vinet?

Celler Coop. Gandesas, ett vinkooperativ som grundades 1918 och består av 129 familjer.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.