Hem » Vin Fakta » 3 trendiga nya druvor att ha koll på!
Vin Fakta

3 trendiga nya druvor att ha koll på!

235 - Vinjournalen.se

Det finns mellan 5000 och 10 000 sorter av vitis vinifera druvor. Som vinälskare kan man ibland bli något konfunderad när man upptäcker att vissa sorter av druvor används igen och igen. Det är absolut så att vissa druvor är oslagbara när det gäller att fånga en vis smak och vinstil. Andra är populära eftersom de exempelvis är så motståndskraftiga.

Men det finns alltså mängder av ovanliga druvor som ”glömts bort”, ibland under flera århundraden. Om man ser till druvans DNA så kan man upptäcka att många populära druvor idag har ett släktskap med gamla druvor och en del vinproducenter är fenomenalt duktiga på att återuppliva gamla druvor. Så håll utkik efter vilken druva som finns i vinet. Det är kul att upptäcka nya druvor som faktiskt också kan bli nya favoriter!

Här är några intressanta druvor:

Baco Noir

Denna blålila druva kommer ursprungligen från Bourgogne och Loire och tog sig till Nordamerika på tidiga 1800-talet. Där blev den mycket populär i kallare områden som exempelvis New York, Ontario, Oregon, Pennsylvania och Quebec. Baco Noir var också motståndskraftig mot vinlusen som man hade väldiga problem med vid den tiden. Vinet av Baco Noir görs i många olika stilar, tänk bordeaux- till bourgogne-stil. Detta är förmodligen en druva som även borde kunna trivas hos oss i Sverige. Mästerliga producenter i USA och Kanada framställer mycket goda lättare viner med en karaktäristisk smak av bär och mörka stenfrukter, örtiga toner av kryddor med en fin mineralitet och trevlig syra. Tyvärr är det viner som du inte hittar i Sverige, men i Nordamerika kan du hitta mängder av goda Baco Noir viner till mycket rimliga priser i varje spritbutik.

Godello

Det finns en god anledning till att många mindre spanska och portugisiska vingårdar börjar snegla på den här gröna druvan och vill återuppliva den. Detta är en druvvariant som är släkt med druvan Chardonnay och får en stil av vin som liknar en smakfull Chardonnay eller till och med Chenin Blanc eller Viognier. Lätta viner med hög fruktsyra. Men observera att denna druva fortfarande är mycket sällsynt även i Spanien. Men om du får tag i ett vin på någon liten vingård på spanska landsbygden, så räkna med att få ett gott friskt vin som är ganska komplext och mineraliskt med blommiga toner av kaprifol och citrusfrukter. Du hittar tyvärr inget vin i Sverige med druvan Godello.

Furmint

Furmint är en ungersk druva från Tokaj-regionen som numera finns att köpa hos oss, så du kanske redan har provat den? Har du druckit de världsberömda och läckra, söta botrytiserade dessertviner, alltså ’ädelrötade viner’ som man i Ungern är så duktiga på att producera, då vet du vilken druva vi skriver om.

234 - Vinjournalen.se

Har du aldrig provat dessa riktigt uppfriskande torra vita viner som ofta har en hög syra, så är ett hett tips från oss att testa dessa nu i sommar. Vinerna har en mycket speciell karaktär med en stor palett av aromer. Allt från ljusa och fräscha viner med stenfrukter och melon, torkade frukter, citrus, apelsinzest till mer utvecklade och vaxiga honungsdoftande viner som är kraftigt gula i färgen. Det finns även trevliga torra bords- och matviner som framställs på Furmintdruvan med en ren finish som passar till fisk, skaldjur – mycket matvänlig och god druva!

Tips #1 : du kan exempelvis prova Tokaji Furmont (SB 6214) för 80 kr så får du ett torrt och friskt ungerskt tokajvin med den typiska karaktären och till vettigt pris.

Tips # 2: håll ögonen öppna för det läckra aromatisk Zoltan Demeter (SB 92183) för 229 kr som lanseras på Systemet fredag 8/6, riktigt gott!

Tips # 3: beställ gärna det något mer komplexa torra Dry Szamorodni (SB 95042) från 2009 (500 ml) och vinmakaren Samuel Tinon. Starkt, gott, smakrikt för 280 kr värt vartenda öre!

Här hittar du mer kunskap om druvor:

Frågor och svar:

Vad är Baco Noir för druva och varifrån kommer den?

Baco Noir är en blålila druva som kommer från Bourgogne och Loire i Frankrike.

Vilken typ av vin görs vanligtvis av Godello-druvan?

Godello-druvan används vanligtvis för att göra lätta viner med hög fruktsyra, liknande en smakfull Chardonnay eller Chenin Blanc.

Vilken region kommer Furmint-druvan ifrån och vilken typ av vin är den känd för att producera?

Furmint-druvan kommer från Tokaj-regionen i Ungern och är känd för att producera botrytiserade dessertviner, även kallade ädelrötade viner.

Vilken typ av smak och stil kan man förvänta sig av Baco Noir-viner?

Baco Noir-viner har en karaktäristisk smak av bär och mörka stenfrukter, örtiga toner av kryddor med en fin mineralitet och trevlig syra.

Var kan man hitta goda Baco Noir-viner och Godello-viner?

Baco Noir-viner kan hittas i Nordamerika, medan Godello-viner är mycket sällsynta även i Spanien. Det finns dock möjlighet att hitta dessa viner på mindre vingårdar på landsbygden.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.