Det skiljer förstås lite på torra och söta roséviner. För söta viner använder man främst vit Zinfandel och vit Merlot eller rosa Moscato. För de torra vinerna kan man numera använda druvor som Grenache, Sangiovese, Syrah, Mourvedre, Carignan, Cinsault och Pinot Noir. De primära tio druvorna och deras smaker i rosé är:

  • Provence – fruktig och delikat
  • Grenache – fruktig
  • Sangiovese – fruktig jordgubbe
  • Tempranillo – ljus, vattenmelon
  • Pinot Noir – fruktig och delikat
  • Syrah – kyndel, jordgubbe
  • Cabernet Sauvignon – kyndel, djup körsbär
  • Zinfandel – söt
  • Tavel – torr och rik
  • Mourvèdre – blommig och fruktig

När började man dricka rosé första gången?

Egentligen ganska sent efter andra världskriget, då två portugisiska vinodlare gjorde söta, gnistrande roséviner, Mateus och Lancers, som skulle säljas i Europa och i USA. Det visade sig bli jättepopulärt med rosé som kom att dominera den portugisiska vinindustrin under större delen av 20-talet.

När började vi dricka roséviner i Sverige?

Kommer ni ihåg Vallerosa och Chiaretto på 70-talet? Och folk som vallfärdade till Systemet bara för att titta på de rosa flaskorna?

Är svagt rosa viner bättre?

Nix. Visst ser det vackert ut och det har blivit populärt med de bleka laxrosa vinerna, men de är inte nödvändigtvis bättre eller godare. Laxrosa viner framställs av vissa druvsorter exempelvis Cinsault, Garnacha och Tibouren den sistnämnda används nästan uteslutande till roséviner. Sen beror det på skalmacerationen.

Ju dyrare rosé, desto bättre?

Idag finns det goda roséviner från jordens alla hörn och i alla prisklasser. I Frankrike är rosé egentligen ett ganska enkelt vin och man skiljer på en aperitif och ett matvin. Men lägger du till lite slantar och du kan få ett rosévin som du även kan lagra. De flesta bör nämligen drickas direkt. Visst finns det några gräsliga roséviner som främst är orsaken till att en del väljer bort att dricka rosé totalt. Är du inte van rosédrickare, men gärna vill prova, föreslår vi att du börjar med en torrare rosé kring hundralappen. Fortfarande tveksam? Välj ett vin från regionerna Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence, Bandol, Cassis eller Coteaux Varois.

Bästa roséfilmen?

I den superromantiska filmen från 1957 An Affair To Remember, ni vet den filmen där ett förälskat par efter 6 månader stämmer träff på Empire State Building, skålar Deborah Kerr och Cary Grant i rosa Champagne när de sitter i en bar och jämför sitt liv tillsammans. Kolla här

Vinjournalen.se rekomenderar

Casa Vehla Douro

Casa Vehla Douro

Artikel:561901Volym:750 ml
Pris99 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionDouroÅrgång2020ProducentAdega Cooperativa de FavaiosDruvor40% viosinho, 40% gouveio och 20% moscatel galegoAlkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy