Hem » Vin Fakta » Mourvèdre – En vindruva med lång historia

Mourvèdre – En vindruva med lång historia

winemakers-holding-glasses-of-red-wine - Vinjournalen.se

Tidig historia

Under Medeltiden transplanterades Mourvèdre-vinstockar till regionen Provence där de inte bara blomstrade, utan även blev den mest odlade sorten. De fortsatte dominera regionen fram till vinlus-epidemin som utplånade de flesta av vinstockarna i hela Europa.

Medan vinlus-viruset tog oerhört hårt på alla druvsorter tog det särskilt hårt på Mourvèdre. Än värre var att till skillnad från de flesta andra druvsorter, som lätt kan ympas på grundstammen vilket ansågs som resistent emot vinlusen, visade sig Mourvèdre vara mycket svår att framgångsrikt ympa. När viruset passerat, och vingårdar som Châteauneuf-du-Pape äntligen var redo att plantera igen, valdes det att göras med druvsorter som var mycket lättare att ympa.

Detta resulterade i att druvsorter, som Grenache, blev betydligt mer framträdande. Under många årtionden var en av de enda platserna, som fortfarande odlade Mourvédre, Bandol. Beläget vid kusten till Medelhavet, var jordarna här mycket sandiga och förblev fria från vinlus som annars ödelagt så många andra regioner i Europa. Här användes dessa druvor för att producera fram ett rött vin, blandade tillsammans med Cinsault och Grenache. Mourvèdre används också för att producera vad många anser vara det mest eftertraktade rosévinet i världen.

Senare historia

Det dröjde fram till slutet av andra världskriget för vingårdar att skapa en Mourvèdre som skulle vara resistent mot vinlusen. Med direktiv i arbetet med att regenerera dessa druvor i Châteauneuf-du-Pape, gjorde Jacques Perrin i Château de Beaucastel, Mourvèdre till sin primära druva för alla Beaucastel-rödvin. Från och med slutet av 60-talet har det därmed skett en stadig ökning av antalet Mourvèdre-vinstockar planterade inte bara i denna region, utan i hela södra Frankrike.

Även om Beaucastel är ett av de mest utmärkande röda viner i Châteauneuf-du-Pape som använder en ganska stor mängd Mourvèdre i sina viner, används nästan så mycket som 35 procent av dessa druvor, beroende på årgång.

Resan till Kalifornien

Mourvèdre-druvan infördes i Kalifornien under namnet Mataro, vilket är namnet på den stad där de odlades i Spanien. Många tror att de första vingårdarna som etablerade denna druvsort låg i Santa Clara, men faktum är att de äldsta vingårdarna som idag fortfarande odlar dessa druvor, kan hittas i Contra Costa County. De odlas även i Barossa Valley i Australien.

Det är just på senare år som viner, gjorda av enbart denna sort, har börjat buteljeras. Innan hade de enbart använts som en del av olika fältblandningar. Eftersom antalet Rhône-sorter började bli mer populära och betydligt bättre kloner förs in Kalifornien, började sorten återupprätta sig själv under det ursprungliga franska namnet Mourvèdre. Idag hittar du ungefär 400 tunnland i Kalifornien där Mourvèdre odlas.

Kaliforniens mourvèdre

Mourvèdre-druvor är bland de sorter som mognar senare under säsongen och mår mycket bra när sommarvädret tenderar att vara varmare. Detta gör dem till det perfekta valet för vingårdar i södra Kalifornien, där klimatet liknar den i Rhônedalen i Frankrike. Detta innebär också att de gror senare under våren och är mindre benägna att påverkas av sen vårfrost.

Vinstockarna anses vara ganska härdiga och kräver mycket lite vård för att producera högkvalitativa druvor. Eftersom vinrankorna föredrar att växa vertikalt, passar de väl in i de traditionella beskärningsmetoderna som används i Châteauneuf-du-Pape i Frankrike. Samtidigt kan vinstockarna odlas på spaljéer om det är det vingårdarna föredrar.

När beskärningsmetoden använts och druvorna börjar gå upp i vikt, tenderar de att sprida sig till vinstockarnas grenar och skapa en viss paraply-form. Odlare har funnit att placera druvklasarna i solen, faktiskt bidrar till att ge dem möjlighet att få bästa möjliga exponering. De flesta vingårdar som odlar dessa druvor enas om att dessa är de sista druvorna bör skördas varje säsong.

Mourvèdre-druvor klassificeras i allmänhet som en medelstor druva med färger som går från medium till mörk. Dessa bär tenderar att ha mycket tjocka skal, vilket de flesta odlare menar på, är en bra sak, eftersom de då ofta fortfarande kan mogna på rankan även när de första höstregnen anländer. Druvor med tunnare skal, som Grenache, kan lätt skadas av regnet, eftersom det kan orsaka att druvorna att sväller, vilket kan resultera i att druvorna spricker.

Många vinmakare enas om att dessa druvor är mycket lätta att arbeta med; de kan fermenteras på ett av två sätt. Det första är i en öppen fermenteringsanordning, utrustad med ett s.k punch down verktyg. Den andra är i slutna fermentorer som använder vakuumpump. Vinproducenter i Bandol jäser dem i hela klaser, medan i Kalifornien känner de flesta vinproducenterna att lämna de gröna stjälkarna med druvorna under jäsningen skapar oacceptabelt höga tannin-nivåer i vinet.

Mourvèdre vin

Mourvèdre-druvor är kända för att vara extremt användbara som blandning sort. De kan användas som den huvudsakliga sorten eller spela en mer stödjande roll. I Bandol används de som den huvudsakliga sorten i ett antal viner, medan de i Châteauneuf-du-Pape används i ett mer stödjande syfte då Grenache spelar huvudrollen. Under de år när vädret varit varmt länge nog för att druvorna mognat till fullo, kan dessa underbara druvor även användas för att skapa sina egen sorter.

De viner gjorda på Mourvèdre, har intensiva färger och en sammetslen rik konsistens. De erbjuder ett utbud av dofter så som jord, läder, vilt, röd frukt mint och choklad eller mocka. De flesta är höga i tanniner och är kända för sin förmåga att åldras exceptionellt väl. Till skillnad från yngre viner gjorda av Syrah eller Grenache, är de som görs med Mourvèdre ganska drickbara även då de fortfarande är relativt unga i flaskan.

Frågor och svar:

Vilken region blev den mest odlade för Mourvèdre under Medeltiden?

Provence.

Varför blev Mourvèdre svår att ympa efter vinlus-epidemin?

Mourvèdre visade sig vara mycket svår att framgångsrikt ympa på grundstammen som ansågs som resistent emot vinlusen.

Varför blev Grenache betydligt mer framträdande än Mourvèdre efter vinlus-epidemin?

Grenache var enklare att ympa och därför valdes den att planteras istället för Mourvèdre.

Varför är Mourvèdre-druvor lämpliga att odlas i södra Kalifornien?

Mourvèdre-druvor mognar senare under säsongen och mår mycket bra när sommarvädret är varmt, vilket liknar klimatet i Rhônedalen i Frankrike.

Vilka egenskaper har viner gjorda på Mourvèdre?

Viner gjorda på Mourvèdre har intensiva färger och en sammetslen rik konsistens. De är höga i tanniner och är kända för sin förmåga att åldras exceptionellt väl. De erbjuder ett utbud av dofter så som jord, läder, vilt, röd frukt mint och choklad eller mocka.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.