Grilltider! Lax på 2 sätt och smarta vintips

Feta fiskar som lax eller tonfisk är perfekta att grilla och ibland känns laxen verkligen som grillens konung. Enkelt, gott och nyttigt. Tips: gå till fiskdisken och köp färsk lax. Du kan ju faktiskt skära en hel lax i bitar själv. Det blir så mycket godare och det är värt den extra slanten.

Här är två enkla och smarriga recept med lax. Fint grillväder är förstås inte vara ett krav, men det förhöjer definitivt mat- och vinupplevelsen. En rosé och ett vitt vin har vi valt till laxen.
Lax i folie med zucchetti salsa

lax salsaBörja med salsan på zucchini  

  • 2 medelstora zucchini
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten gul lök
  • ½ dl pinjenötter
  • 2 nävar färsk persilja
  • ½ kruka färsk basilika
  • 1 skvätt vitt vin
  • parmesan
  • lite cayennepeppar
  • salt & peppar
  • Skär zucchinin i mindre bitar. Salta dessa något och låt dom stå en kvart så de vattnas ur en aning.
  • Under tiden rostar du pinjenötterna, hackar vitlök, löken och örterna.
  • Fräs sedan snabbt zucchinin i rikligt med smör. Tillsätt örter, lök, vin och kryddor och koka kort några minuter. Låt kallna något.
  • Lägg i de rostade pinjenötterna och riv i parmesan.
  • Ställ kallt.

Lax i folie

  • Fyra stora färska laxfiléer
  • Smöra folien som ska vara så stor att de kan vikas i paket.
  • Stek laxbitarna hastigt i lite olja så de får färg. Salta och peppra.
  • Lägg laxen i folien och gör täta paket.
  • Lägg paketen på grillen eller i ugnen 200° c:a 20 minuter.
  • Servera genom att öppna foliepaketen och lägga på tallriken. Lägg några skedar Zucchetti salsa ovanpå varje laxfilé. Servera med rostade potatisklyftor.

marlboroghVintips:

Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé , 2015

  • Land: Nya Zeeland, Marlborough
  • Producent: Marlborough
  • Druva: Sauvignon Blanc och Malbec.
  • Art.nr: 6026
  • Pris: 89 kr

Friskt och ljus lightrosé 9,5 % från Provence på Sauvignon Blanc med smak syrlig av fläder och svartvinbär och en säker sommar favorit som passar till laxen med italienska zcchinipeston.

 

lax teriyakiLax Teriyaki

Marinad/sås

Det blir allra godast om såsen får stå och dra åt sig kryddor och smaker i ett dygn. Den här marinaden/såsen är unik och du kan inte köpa den färdig!

  • 1 dl japansk sojasås (den japanska är inte lika salt)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 1 msk färskriven gurkmeja
  • 2 dl råsocker
  • 1 röd hackad chili (med eller utan kärnor, beror på hur stark marinad du vill ha)
  • Du behöver också sesamfrön, men inte förrän mot slutet.
  • Koka ihop alla ingredienser i ca 5 min tills allt socker har löst sig och låt stå i ett dygn. Nu är marinaden full av goda smaker. Sila marinaden och koka upp i 5-10 min och kontrollera konsistensen som gärna ska vara lite tjock som sirap.
  • Häll i c:a ½ dl rostade sesamfrön som du rostar i stekpanna utan smör eller olja. Men se upp så de inte bränns vid och blir svarta, det går fort, så rör hela tiden.

Laxen

  • Lägg laxfiléer i plastpåsar och häll på marinaden och in i kylen 1-3 timmar.
  • Sen är det grillen eller ugnen 200° i 25 minuter som gäller.
  • Spar den goda marinaden som blir en utmärkt sås till exempelvis glasnudlar och grönt.

sparr1Vintips:

Pierre Sparr Pinot Gris Réserve 2014

  • Land: Frankrike Alsace
  • Producent: Pierre Sparr
  • Druva: Pinot gris
  • Art.nr: 2190
  • Pris: 129 kr

Lättdrucken och mjuk druvig Pinot Gris som passar både till japansk mat och thaimat. Läckert och lite kryddigt  vin med fattoner och med viss sötma med inslag av intensiv bärighet som färska aprikoser, litchi och honung.

Dogliani Superiore Fabrizio Fabiani Of Azienda Conzia

Druvan Dolcetto är berikad med speciella dofter och aromer med finare och med aptitretande fruktiga undertoner.

Artikelnummer: 6377

Typ: Rött Vin, Vin

Producent: Dogliani Superiore Fabrizio Fabiani Of Azienda Conzia

Land: Italien, Piemonte (Dogliani Superiore Fabrizio Fabiani Of Azienda Conzia)

Alkohol: 13,5 %

Pris: 159 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons [banners_zone id=5]

Leave a Reply

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna