Feta fiskar som lax eller tonfisk är perfekta att grilla och ibland känns laxen verkligen som grillens konung. Enkelt, gott och nyttigt. Tips: gå till fiskdisken och köp färsk lax. Du kan ju faktiskt skära en hel lax i bitar själv. Det blir så mycket godare och det är värt den extra slanten.
Här är två enkla och smarriga recept med lax. Fint grillväder är förstås inte vara ett krav, men det förhöjer definitivt mat- och vinupplevelsen. En rosé och ett vitt vin har vi valt till laxen.
Lax i folie med zucchetti salsa

Börja med salsan på zucchini
- 2 medelstora zucchini
- 2 msk smör
- 2 vitlöksklyftor
- 1 liten gul lök
- ½ dl pinjenötter
- 2 nävar färsk persilja
- ½ kruka färsk basilika
- 1 skvätt vitt vin
- parmesan
- lite cayennepeppar
- salt & peppar
- Skär zucchinin i mindre bitar. Salta dessa något och låt dom stå en kvart så de vattnas ur en aning.
- Under tiden rostar du pinjenötterna, hackar vitlök, löken och örterna.
- Fräs sedan snabbt zucchinin i rikligt med smör. Tillsätt örter, lök, vin och kryddor och koka kort några minuter. Låt kallna något.
- Lägg i de rostade pinjenötterna och riv i parmesan.
- Ställ kallt.
Lax i folie
- Fyra stora färska laxfiléer
- Smöra folien som ska vara så stor att de kan vikas i paket.
- Stek laxbitarna hastigt i lite olja så de får färg. Salta och peppra.
- Lägg laxen i folien och gör täta paket.
- Lägg paketen på grillen eller i ugnen 200° c:a 20 minuter.
- Servera genom att öppna foliepaketen och lägga på tallriken. Lägg några skedar Zucchetti salsa ovanpå varje laxfilé. Servera med rostade potatisklyftor.
Vintips:
Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé , 2015
- Land: Nya Zeeland, Marlborough
- Producent: Marlborough
- Druva: Sauvignon Blanc och Malbec.
- Art.nr: 6026
- Pris: 89 kr
Friskt och ljus lightrosé 9,5 % från Provence på Sauvignon Blanc med smak syrlig av fläder och svartvinbär och en säker sommar favorit som passar till laxen med italienska zcchinipeston.
Lax Teriyaki
Marinad/sås
Det blir allra godast om såsen får stå och dra åt sig kryddor och smaker i ett dygn. Den här marinaden/såsen är unik och du kan inte köpa den färdig!
- 1 dl japansk sojasås (den japanska är inte lika salt)
- 1 klyfta vitlök
- 1 msk färskriven ingefära
- 1 msk färskriven gurkmeja
- 2 dl råsocker
- 1 röd hackad chili (med eller utan kärnor, beror på hur stark marinad du vill ha)
- Du behöver också sesamfrön, men inte förrän mot slutet.
- Koka ihop alla ingredienser i ca 5 min tills allt socker har löst sig och låt stå i ett dygn. Nu är marinaden full av goda smaker. Sila marinaden och koka upp i 5-10 min och kontrollera konsistensen som gärna ska vara lite tjock som sirap.
- Häll i c:a ½ dl rostade sesamfrön som du rostar i stekpanna utan smör eller olja. Men se upp så de inte bränns vid och blir svarta, det går fort, så rör hela tiden.
Laxen
- Lägg laxfiléer i plastpåsar och häll på marinaden och in i kylen 1-3 timmar.
- Sen är det grillen eller ugnen 200° i 25 minuter som gäller.
- Spar den goda marinaden som blir en utmärkt sås till exempelvis glasnudlar och grönt.
Vintips:
Pierre Sparr Pinot Gris Réserve 2014
- Land: Frankrike Alsace
- Producent: Pierre Sparr
- Druva: Pinot gris
- Art.nr: 2190
- Pris: 129 kr
Lättdrucken och mjuk druvig Pinot Gris som passar både till japansk mat och thaimat. Läckert och lite kryddigt vin med fattoner och med viss sötma med inslag av intensiv bärighet som färska aprikoser, litchi och honung.