Det var en gång en blindprovning ….

För 3 år sedan skrev vi kort om den mycket beryktade vinprovningen Judgement of Paris i en profilartikel om vinkritikern och entreprenören Steven Spurrier. The Judgment of Paris var onekligen en av de legendariska höjdpunkterna i vinhistorien som man fortfarande pratar om och intressant händelse för dig som tycker om kaliforniska viner.

Vi ska förklara närmare vad det här egentligen betydde för framtida viner.

Under större delen de senaste 150 åren har franska viner legat på topp samtidigt som de nya vinländerna som USA var i sin linda på mitten av 1900-talet. Och trots att vindruvor är gamla som gatan och funnits i tusentals år, så tycker nog många ändå att Frankrike är vinernas hem, i alla fall hem för de riktigt goda, riktigt fina vinerna. Franska viner var de enda vinerna som man länge kunde dricka med värdighet och inget kunde slå Frankrikes viner.

Well, ända fram till 1976, då en blindprovning i Paris i ett nafs förändrade denna traditionella syn och man förstår lätt att smällen efter denna blindprovning kan man fortfarande känna av idag.  

Hur började allt?

blindprovning - bild på Steven Spurrier
Steven Spurrier

Upptakten till den legendariska provningen var en man vid namn Steven Spurrier som tillsammans med sin affärspartner Patricia Gallagher bestämde sig för att hedra USA med en provning av amerikanska och franska viner. Det fanns ju rätt schyssta viner i Kalifornien, det visste hon och kanske kunde man på något sätt väcka uppmärksamhet för dessa.

Hon fick hjälp av Steven Spurrier med att arrangera evenemanget. Spurrier var britt och uppvuxen i Dorset. Han hade redan på den tiden ett passionerat vinintresse och var en äkta frankofil som efter sin universitetsutbildning besökte mängder av vinodlingar Europa, arbetade i Bourgogne och i Bordeaux, Rhône, Alsace, Champagne, Tyskland och Spanien.

På 60-talet arbetade han som trainee hos Christopher’s, en av Londons äldsta vinhandlare och fick därefter jobb hos den kända vinkällaren Murray & Banbury. Sedan köpte han en vingård i Frankrike på 35 hektar utanför Bagnols en Fôret i Var. Han tog också över en liten vinbutik, Les Caves de la Madeleine på Rue Royale i Paris. Början av hans vinkarriär hade verkligen tagit fart och efter att ha startat den berömda vinskolan l’Academie du Vin 1973, så var Steven Spurrier verkligen en välrenommerad man att lyssna på. Och det var alltså han som arrangerade denna berömda blindprovning i Paris.

blindprovning - Steven och Patricia
Från vänster: Patricia Gallagher, Steven Spurrier och Odette Kahn

Trots att Spurrier var utpräglad frankofil i sin vinsmak, så hade han provat några Kaliforniska viner, främst Chardonnay och Cabernet, som han tyckte var extremt goda och så pass konkurrenskraftiga att de kunde provas tillsammans med några av de bästa vinerna som Frankrike hade att erbjuda. Men att jänkarvinerna ens skulle ha en chans mot de franska vinerna var inte ens att tänka på.

blindprovning - kypare häller up viner

Spurrier och Gallagher gjorde alltså något så pass tufft att bara ha en blindprovning i sig var en provocerande idé. Man var tvungen att övertala press och media att bevaka provningen. I Frankrike fnös man åt hela idén och många vinkännare tyckte det var en fräckhet att ens våga utmana franska viner.   

Över en natt spreds förstås nyheten om Prisprovningen som en löpeld bland vinfantaster jorden runt.

Konstigt nog lyckades ändå Spurrier och Gallagher att locka nio kända, mycket prominenta franska vinpersonligheter för att döma vinerna på evenemanget. Där fanns exempelvis vinkännaren Monsieur Pierre Bréjoux som var den dåvarande generalinspektören för Appellation d’Origine Contrôlée, redaktören för Review of French Wine and Food Madame Odette Kahn och Monsieur Aubert de Villaine, en av ägarna på anrika och kända vingården Domaine de la Romanée-Conti samt dömde även chefsommelieren på La Tour d’Argent Christian Vannequé. Även Spurrier och Gallagher provade vinerna, fast deras poäng fick inte räknas in.    

Vilka viner provades?

Vinerna skulle dömas i två kategorier:

De viner som Spurrier valde ut representerade Kalifornien var

Chardonnay:

 • Chateau Montelena 1973
 • Chalone Vineyard 1974
 • Spring Mountain Vineyard 1973
 • Freemark Abbey Winery 1972
 • Veedercrest Vineyards 1972
 • David Bruce Winery 1973

och för Cabernet Sauvignon tävlade

 • Stag’s Leap Wine Cellars 1973
 • Ridge Vineyards Monte Bello 1971
 • Heitz Wine Cellars Martha’s Vineyard 1970
 • Clos Du Val Winery 1972
 • Mayacamas Vineyards 1971
 • Freemark Abbey Winery 1969

Dessa kaliforniska viner fick alltså vara med i denna blindprovning och tävla med franska finingar från bland andra Beaune Clos des Mouches Joseph Drouhin 1973, Puligny-Montrachet Les Pucelles Domaine Leflaive 1972 på den vita sidan och bland andra Château Haut-Brion 1970 och Château Montrose 1970. Bara för att nämna några franska lyxviner.

Blindprovning -viner som finns i Sverige idag
Finns att köpa i Sverige idag: Chateau Montelena Chardonnay 2015 (71649) och Cabernet Fay (95675) från Stag’s Leap Winery

När chocken damp ner

Slutresultatet chockade alla. Inte bara Spurrier själv, han hade inte räknat med en seger och var mest road, men även alla vinexperter i Frankrike och USA. Ingen hade räknat med att de kaliforniska vinerna ens skulle ha en chans.

Vinnarna blev Chateau Montelena Chardonnay 1973 för de vita vinerna som med 132 poäng totalt, nästan tio poäng mer än Meursault Charmes, som fick 126,5 poäng och om tvåa. Den röda provningen låt vinerna närmare varandra i poäng men det var Stag’s Leap Cabernet Sauvignon Cabernet som vann den röda kategorien.

Provningen Judgment of Paris och framförallt domen betydde enormt mycket för vinproducenterna i USA och gav amerikanska viner verkligen den uppmärksamhet som Patricia Gallagher och Steven Spurrier ville ha, och det med råge. Resutaltet spridde sig inte enbart i de två tävlande vinländerna utan över hela världen.

Provningen gav också oss konsumenter ett förändrat synsätt. För visst vet vi dag att några av Nya Världens viner, viner från USA, Sydafrika, Australien, Argentina, Chile och Nya Zeeland, är helt fantastiska?

Kuriosa i ord och bild

Här är lite mer kul fakta om blindprovningen som ger dig ännu djupare inblick i detta spännande och historiska vinögonblick den 24 maj 1976 i Paris:

Prova gärna dagens Chardonnay från Montalena med modernare årgång men minst lika bra! Chateau Montelena Chardonnay 2015 (71649) mycket fräsch Chardonnay

Ett senare exempel av Stag’s Leap Wine Cellars röda Cabernet SLV som vann tävlingen i Paris, finns inte i Sverige, det finns dock en annan Cabernet från samma producent, Fay (95675)

Blindprovning - bild från filmen Bottle Shock
Alan Rickman i filmen Bottle Shock

Boken Judgment of Paris – the Tasting That Revolutionized Wine av George Taber, jag tror (men är inte säker) att han var den enda journalisten som bevakade blindprovningen 1976. Kan köpas på Bokus

Filmen Bottle Shock med den numera bortgångna Alan Rickman som spelar Steven Spurrier är inte bara spännande och underhållande är vinälskare men värd att se av alla. Kan laddas ner på Amazon.

.

.

Här får du veta mer om Steven och Parisprovningen:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy