Hem » Vin & Mat » Fredagsmys: krispig fish and chips med pilsner

Fredagsmys: krispig fish and chips med pilsner

534

Perfekt på fredagskvällen imponerar du med klassisk brittisk soulfood: krispig fish and chips inslagen i en pappersstrut och en kall pilsner.  Vill du lära dig lite mer om själva rätten och göra de där söta papperspåsarna samt få redan på hur du får fisken riktigt krispig – läs vidare!

Fish and chips håller fortfarande kvar sin plats bland favoriträtterna i Storbritannien men ingen vet varför de serveras tillsammans, men om pommes, eller ’chips’, skrev redan Charles Dickens om på tidiga 1800-talet i boken Oliver Twist. Idag finns det ungefär 11 tusen fish and chips-ställen på de brittiska öarna och man tror att de första f&c-ställena öppnade i Lancashire och i London på 30-talet.

Enligt Federation of Fish Friers i Storbritannien så ska britterna äta 300 miljoner portioner fish and chips om året.

Traditionellt lagas fisken helst av torsk, men kolja eller annan vit fisk kan också användas och för att göra goda pommes används gärna mjölig potatis, King Edward är ett bra exempel. Anledningen till att f&s har en så speciell smak i Storbritannien beror på oljan. Oftast – och håll för öronen om du är känslig – ger återanvänd olja en mer ”klassisk framtoning” – alls sådan olja som man stekt kött och annat i. Men idag använder också många ställen ren majsolja eller annan vegetabilisk olja. Kalorimängden ligger ungefär lika som en pizza med ost eller en hamburgare med pommes.

Vårt öltips kommer från Nya Zeeländska bryggeriet Hop Federation Brewery Ltd för till fish and chips ska man inte dricka annat än hantverkspilsner!

Hop Federation Pilsner | SB 1219 | 21:90 kr

Riktigt god är denna medaljdekorerade moderna hantverkspilsner Hop Federation som är producerad av bland annat Nya Zeelands signaturhumle, Riwaka humlen och det som gör denna pilsner extra fyllig och smakrik är att man blandar i 2 humlevarianter till, Nelson Sauvin och Motueka. Hop Federation kommer dessutom från området Riwaka på Nya Zeeland där denna humle växer men de flesta populära humlevarianter så kommer just från Riwaka!

Denna pilsner är en läcker, livlig och uppfriskande pilsner som har en vacker mjuk gyllene färg. Trevlig och välbalanserad med en tydlig beska och bra ton av rostat bröd och örter. Doftar ananas, pomerans och mogen aprikos. Alkoholhalten ligger på 5,5 %

Denna öl är, som all annan lager kalljäst. Detta innebär bland annat att jäsningen sker vid en relativt låg temperatur. Under kalljäsningen sjunker jästen till jäskarets botten och ölen får mer karaktär av råvaran än av själva jäsningsprocessen. Efter avslutad jäsning lagras ölet i flera veckor, även om denna process är betydligt kortare på många bryggerier.

Bryggeriet Hop Federation Brewery ligger i hjärtat av Riwaka, Bryggmästaren Simon Nicholas med fru brygger ca 1 200 liter men man har även kontrakt med ett annat bryggeri för att öka sin kapacitet.

Fish & Chips

Hur får man fisken att friteras och bli riktigt krispig? Allt handlar faktiskt om paneringen!

Hemligheten med den godaste paneringen är sodavatten och bikarbonat (ej bakpulver!)

Vi börjar med fisken:

Vi tog hel och färsk torsk.

  • Skär den färska torsken i mindre ”friteringsvänliga och lika stora portionsbitar”.
  • Krydda: strö pepper, salt, chilipulver
  • Låt vila 10 min medan du gör paneringen.

Panering:

  • 1 msk parikapulver
  • 1 tsk torkad oregano
  • 250 g vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat (ej bakpulver!)
  • Sodavatten 2,5-3 dl eventuellt mer

Häll mjölet i en skål. Häll i paprikan, oregano och bikarbonat och blanda de torra ingredienserna väl.

Häll sedan i hälften av sodavattnet och rör därefter i lite sodavatten åt gången med handvisp tills det blir en smidig ”pannkaks-smet”.

Dopa varje fiskbit i paneringen och in i fritösen med varm olja i ungefär 5 min. Vänd fisken någon gång.

Så här gör du steg-för-steg de söta strutarna av tidningspapper – se här!  

Fler goda fiskrecept med härliga vintips:

Frågor och svar:

Vad är en klassisk brittisk soulfood-rätt som passar perfekt på fredagskvällen?

Krispig fish and chips inslagen i en pappersstrut och en kall pilsner.

Varför serveras fish and chips tillsammans?

Ingen vet egentligen varför, men pommes (chips) skrevs om redan av Charles Dickens på tidiga 1800-talet i boken Oliver Twist.

Hur många portioner fish and chips äter britterna om året enligt Federation of Fish Friers i Storbritannien?

300 miljoner portioner.

Vilken typ av olja används traditionellt för att göra fish and chips i Storbritannien?

Återanvänd olja, men idag använder också många ställen ren majsolja eller annan vegetabilisk olja.

Vad är hemligheten bakom den godaste paneringen för fisken i fish and chips?

Sodavatten och bikarbonat (ej bakpulver!) i paneringen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.