Kärt barn har alltid många namn och det här är ett enkelt recept på grillad lax fast annorlunda med rostad vitlök och malen peppar. Så gott att man väntar tills att få laga den här rätten igen. Laxfilé är ju supergod att grilla och perfekt för dig som vill äta hälsosammare.  Du kan servera den med grillade grönsaker som potatis och blomkål eller bara med en matig sallad. Ett glas tort vitt vin fullbordar kvällens mat och vi har valt en förtjusande och prisvärd Chardonnay!

Côtes de Jura 

Caveaux de Jacobins Chardonnay |  Nr 2292 | Frankrike , Jura | 99 kr

Ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ, Frutière Vinicole d’Arbois med 26 vinodlare som ligger i appellationen AOC Arbois i Jura, har en lång historia tillbaka till 1936 så kooperativet grundades. Här gör man bland annat detta helt underbara Chardonnayvin.

För att Caveaux de Jacobins Chardonnay ska bli riktigt lyckad har druvorna lagrats under ett års tid på franska ekfat som istället för att ligga en vinkällare förvaras i en pittoresk gammal kyrka från 1300-talet.

Stilfullt och smakrikt vitt, torrt vin passar utmärkt till vår lax. Caveaux de Jacobins Chardonnay är en ung Chardonnay som fått fin kritik av recensenter både i Sverige och internationellt. Den långa traditionen och erfarenheten känns i den ljuvliga smaken som är saftigt frisk och ren. I den harmoniska aromen finns toner av blommig honung, lite citrus och syrliga gröna äpplen. Vinet är krämigt och frodigt med en mycket intensiv fruktighet men en flagrant lång och fyllig eftersmak. Här har skickliga vinmakare skapat ett runt och balanserat vin som kan avnjutas direkt eller lagras i ett år eller två.

Detta Chardonnayvin med sina mineraliska smaktoner passar både som aperitif och till maträtter som börjar med bokstaven ’f’. Tänk fisk, fläsk och fågel så blir det allra bäst.

Grillad och pepprig lax med rostad vitlök och malen vitpeppar

Var kritisk när du handlar lax. Det har skrivits mycket om den odlade laxen som kan innehålla både bekämpningsmedel som Endosulfan samt höga halter av både dioxin och PCB. Svensk vildfångad lax är heller ingen garanti mot exempelvis dioxiner. Köp gärna ekologisk lax i fiskdisken vilket betyder att du får en lax som äter hållbart, ekologiskt foder utan färgämnen och tillsatser som du inte vill äta.

Ingredienser

  • laxfiléer
  • grovt malen vitpeppar
  • 2 skalade och mycket finhackade vitlökar
  • c:a 1 msk olja
  • flingsalt
  • 2 tsk pressad citronsaft

Hetta upp en grillpanna på hög värme. Skala vitlöken och hacka den mycket fint. I en liten skål blandar du ihop olja, vitlök, peppar, salt och citronsaft.

Ta laxfiléerna och torka av dessa med hushållspapper. Pensla örtoljan över laxfiléerna på båda sidor. Spraya grillen med olja och grilla laxen 4-5 minuter på varje sida.

 

Här finns några fler goda laxrecept:

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy