Läcker laxburgare, potatiskaka och fetaosttzatziki med ett härligt bourgognevin
Senast Uppdaterad 6 januari, 2019 av Jeanette Gardner
Nu när det börjar lacka mot jul – tycker inte du att vi ska skämma bort oss och unna oss något riktigt gått varenda dag fram till julafton? Gärna lättlagat som den här tuffa laxburgaren med potatiskaka som blir farligt god tillsammans med krämig fetaosttzatziki. Veckans vintips är ett bourgognevin. Toppengott till laxburgaren!
Fetaosttzatziki
Skär en halv gurka och ett halvt grönt äpple i mycket små kuber.
Mixa 100 g fetaost och 4 msk grekisk yoghurt tillsammans med lite honung, fransk senap och lite salt.
Lägg i gurka och äpple och rör om.
Potatiskaka
Potatispannkakor i motsats till raggmunkar, där smeten är slät eftersom kakorna görs på mos. De ska vara ganska tunna.
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
en nypa salt
2 dl potatismos
Koka 4-5 mindre potatisar och mosa.
Vispa ägg och vetemjöl till en slät tjock smet.
Blanda i mjölken lite i taget och vispa smeten under tiden.
Krydda med lite salt
Blanda till sist i moset.
Ställ in potatisblandningen i kylskåpet c:a 10 minuter.
Lägg in lite smör i en stekpanna och lägg smeten i rostfria stek/kakformar så potatiskakorna blir jämt runda.
Stek i några minuter på varje sida.
Laxburgare (4 st)
600 g färsk lax
½ gul lök
1 ägg
rivet skal och saft av 1 citron
salt och svartpeppar
Vi använder en hamburgerpress för att forma burgaren.
Finhacka en halv lök.
Blanda smulad färsk lax, citronsaft och ska, lök med ägget samt salt och svartpeppar i en matberedare.
Forma 4 jämnstora biffar och fyll pressen.
Stek i i stekpannan i ca 3 minuter på varje sida.
Servera
Lägg lite machésallad på en tallrik. Lägg en potatiskaka, en laxburgare, några skedar tzatziki och avsluta med en potatiskaka.
Producent: Joseph Deshaires (Château de Beauregard)
Art nr: 5602
Pris: 139 kr
Sagt om tidigare årgångar:
”En bourgogne, visst, men inte från stundtals svindyra norra delen.
Istället hämtar vi vinet från Mâconnais, i mitten ungefär, ett ganska okänt område, eller snarare: underskattat. Men den som söker… hittar ett riktigt skönt vitt vin på Chardonnay med massor av frukt, citrustoner, det är friskt, örtigt med mineral och en smula fat. Gott och balanserat helt enkelt och till en god fiskgryta med saffran och skaldjur är det… ja, enastående.” Världens Viner
”8/10. Rent, friskt och attraktivt med lätta smör- och ektoner.”Allt om Mat
Kritikerrosat, torrt bourgognevin från anrika vingården Joseph Deshaires som ligger i Mâconnais-regionen i södra Bourgogne. Detta är ett välgjort, härligt och fräscht vitt vin i äkta burgundisk stil och som kommer från de skickligaste vinmakarna i distriktet, ett mycket fruktigt vin med finess! Vinet bjuder på en nyanserad smakrikedom med mångfacetterad doft av päron och persika med vita blommor.
Detta vin blir snabbt en favorit. Välbalanserat och mineraliska toner av ek ger en bred och rund eftersmak. Stringent och generöst vin med god tappning precis som ett bourgognevin ska vara, harmoniskt och fylligt. Detta ungdomliga vin är ett bra köp som även kan lagras något år eller två och utveckla smaken ännu mer.
Vingården med 40 hektar vinodlingar, där 20 ha är avsedda för Poilly-Fuissé, 7 ha för appellationen Saint-Véran och 8 ha för Fleurie och Moulin-à-ven, etablerades 1854 och ägs av familjen Deshaires som har vintraditioner i området sedan 500 år tillbaka.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok