Premiär för goda Perdeberg Rosé!

Äntligen rosé! Nu flyttar vi ut för att grilla och njuta i solen med några lättare sommarrätter. Vi presenterar smakfulla Perdeberg Rosé som snabbt blivit en favorit-rosé i prisvärd box!  Vi ska förflytta oss till den nya vinvälden, till Sydafrika och Kapregionen, lära känna producenten, vinregionen och samtidigt laga lite läcker lax med sobanudlar och ingefärsmajo!

Perdeberg Cellars i Western Cape  

Perdeberg Rose kommer från topproducenten Perdeberg Cellars i Western Cape, i Sydafrika, som är ett familjeföretag som grundades 1941 och idag drivs av tredje generationen under mottot ”mångfald och kvalitet”. Vingårdarna omfattar totalt 3000 hektar.  Här odlas ett flertal druvor som Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc och Cabernet Sauvignon.  

perdeberg pinot noir flaskor i hink med is

Det är vinmakaren Albertus Louw som även står bakom Perdebergs rosévin. Vi skriver ”även” för att vi tror att de flesta av er känner igen det röda vinet, Perdeberg Pinotage som lanserades för två år sedan, även kallat ”Zebravinet”.  Vinet blev snabbt populärt på den svenska marknaden. Dels är det prisvärt, 69 kr men vinet är också fantastiskt gott!

Bärig och amorös Rosè   

Det finns en härlig druvsammansättning i detta rosévin av främst Chenin Blanc och lite Shiraz, druvor som gör sig mycket väl tillsammans med somrig mat. Gott, torrt och fruktigt friskt vin med en smakpalett av svenska sommarbär som mogna körsbär, söta smultron, hallon med citrus och saftig vattenmelon. Snyggt balanserat vin mellan den krispiga syran och de fräscha söta bären. Perfekt att sockerhalten är mindre än 3 g/l, det vill vi ha! Perdeberg Rosé är ett trevligt rosévin som lätt blir en favorit och skänker lite lyx utan att det kostar skjortan! Vi lagar en härlig laxfilé med ingefärsmajo och sobanudlar, se recept längst ner!

Perdeberg Rosé (nr 50001) Sydafrika, Box 3000 ml, 219 kr

perdeberg rosé i box med glas och karaff

Perdeberg Cellars är etiskt certifierade

Redan på 1700-talet, då holländarna tog med sig de första vinstockarna till kolonierna och de senaste decennierna har Sydafrikas vinindustri haft en enorm framgångssaga Det är den färgade afrikanska befolkningen som har varit en grundplåt för att bygga upp denna framgångsrika vinindustri och Sydafrikanska producenter är idag mycket väl medvetna om detta, då man genomlevt många stora politiska förändringar.

perdeberg anställda i sydafrika

Föreningen WIETA, Wine and Agricultural Ethical Trade Association. Här jobbar moderna, socialt medvetna sydafrikanska vinproducenter tillsammans för att sätta ett fokus på bland annat en etisk handel. Organisationen arbetar främst sociala, kulturella och pedagogiska projekt och man utför sociala revisioner som handlar om skäliga löner, förbättrade arbetsvillkor och en social utveckling, något som alltfler internationella vinkonsumenter självklart också är och blir alltmer medvetna om idag. De flesta konsumenter idag köper hellre ett vin som värnar om en god etisk praxis. Även Systembolaget vill sedan några år tillbaka att de internationella vinproducenterna arbetar med den globala välrenommerade uppförandekoder som bland annat WIETA och FTA/BSCI. 

Socialt engagemang: människor, djur och samhälle 

Perdeberg Cellars är en aktiv medlem i föreningen WIETA, för att man vill tillbaka till människor och natur som hjälpt till att bygga företagets framgång. Att förenkla och förbättra livet och vardagen för de familjer som arbetar för Perdeberg är en självklarhet. Det ska vara givande, rättvist, skäligt och lukrativt att arbeta hos oss, säger företagets vd Gerhard van der Watt.

perdeberg och deras åsna som är maskot

Åsnan Merlot – blev företagets logotyp

Perderberg Cellars värnar också om djuren och vill bevara den numera inte längre utrotningshotade Cape Mountain Zebra som har sitt naturliga hem alldeles i närheten av producenten.

På 70-talet sköt jägare i genomsnitt 7 vilda och vackra zebror per dag och det var endast 60 djur kvar. Idag värnar man om denna lokala zebra och det finns omkring 6000 i området. En del av Perdebergs vinst går till naturreservatet Gamkaberg Nature Reserve där de sällsynta zebrorna kan få leva i fred. Man vill utöka reservatet med ytterligare 1000 hektar och arbeta vidare med att förbättra kvaliteten på zebrornas livsmiljö.

Åsnan Merlot är en av de åsnor som lever och trivs i vingården och har blivit företagets maskot och logotyp.

Grillad laxfilé med ingefärsmajo och sobanudlar på sesam

Till Perdeberg Rosé passar det perfekt till vår japaninspirerade laxrätt med lite sting! Vi marinerar laxen kort och därefter grillas och serveras den med en fräsch ingefärsmajonnäs och ljuvligt sesamdoftande sobanudlar.

Vi börjar med att göra ingefärsmajonnäs som du kan förbereda innan!

  • 1 dl majonnäs
  • 3-4 msk riven färsk ingefära
  • 1 färsk pressad lime
  • 1 liten pressad vitlöksklyfta
  • lite malen chili
  • eventuellt lite rapsolja för att spä

Riv ingefäran på ett rivjärn mycket fint. Använd ven saften som blir när du river. Blanda ingefäran med alla ingredienser och vispa ihop noga. Är konsistensen bra eller behöver du spä med några droppar rapsolja? Smaka av. Ställ undan.

Så här gör vi laxen

  • 4 laxfiléer med skinn och ca 3 cm i tjocklek
  • 2 msk rapsolja
  • lite salt och malen svartpeppar
  • citroner delade i halvor (räkna med 1/2 citron per portion)
  • + färskpressad saft från 1 citron
  • 1 dl hacka persilja

Gnid in filéerna med olja och lite salt och peppar. Lägg in filéerna i en zip-påse med den pressade citronsaften och persiljan. Marinera i en halvtimme.

Värm grillen till 220°.

Grilla laxen med skinnsidan neråt tills den har en innertemperatur på omkring 60° och fått lite färg. Grilla samtidigt med citronhalvorna som penslas med lite olja innan.

Så här gör vi sobanudlarna!

Soba är det japanska namnet för bovete och dessa nudlar är gjorda av bovetemjöl och vetemjöl och de har en jordig lite nötig smak. Vi tillagar sobanudlarna enligt förpackning och låter rinna av i kallt vatten. Därefter kokar vi hastigt upp nudlarna i en sås, när laxen har grillat klart.

  • 400 g sobanudlar

Gör såsen

  • 2 msk japansk soja
  • ca 2 cm riven ingefära
  • 1 dl hackad, färsk koriander
  • 0,5 msk oskalade sesamfrön rostade
  • 1 msk rörsocker
  • 4 msk ostronsås
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk risvinäger

Rör ihop alla ingredienserna till en sås och ställ undan tills laxen har grillat klart. Då kokar du snabbt upp sobanudlarna i såsen och serverar med lax, citronhalva och ingefärsmajonnäs.

Mer om roséviner:

Château Mayne Lalande

God prisvärd röd Bordeaux med inslag av rostade fat.

Artikelnummer: 2111

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Bordeaux, Frankrike, Listrac-Médoc

Alkohol: 13 %

Pris: 189 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna