Premiär för goda Perdeberg Rosé!
Äntligen rosé! Nu flyttar vi ut för att grilla och njuta i solen med några lättare sommarrätter. Vi presenterar smakfulla Perdeberg Rosé som snabbt blivit en favorit-rosé i prisvärd box! Vi ska förflytta oss till den nya vinvälden, till Sydafrika och Kapregionen, lära känna producenten, vinregionen och samtidigt laga lite läcker lax med sobanudlar och ingefärsmajo!
Perdeberg Cellars i Western Cape
Perdeberg Rose kommer från topproducenten Perdeberg Cellars i Western Cape, i Sydafrika, som är ett familjeföretag som grundades 1941 och idag drivs av tredje generationen under mottot ”mångfald och kvalitet”. Vingårdarna omfattar totalt 3000 hektar. Här odlas ett flertal druvor som Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc och Cabernet Sauvignon.
Det är vinmakaren Albertus Louw som även står bakom Perdebergs rosévin. Vi skriver ”även” för att vi tror att de flesta av er känner igen det röda vinet, Perdeberg Pinotage som lanserades för två år sedan, även kallat ”Zebravinet”. Vinet blev snabbt populärt på den svenska marknaden. Dels är det prisvärt, 69 kr men vinet är också fantastiskt gott!
Bärig och amorös Rosè
Det finns en härlig druvsammansättning i detta rosévin av främst Chenin Blanc och lite Shiraz, druvor som gör sig mycket väl tillsammans med somrig mat. Gott, torrt och fruktigt friskt vin med en smakpalett av svenska sommarbär som mogna körsbär, söta smultron, hallon med citrus och saftig vattenmelon. Snyggt balanserat vin mellan den krispiga syran och de fräscha söta bären. Perfekt att sockerhalten är mindre än 3 g/l, det vill vi ha! Perdeberg Rosé är ett trevligt rosévin som lätt blir en favorit och skänker lite lyx utan att det kostar skjortan! Vi lagar en härlig laxfilé med ingefärsmajo och sobanudlar, se recept längst ner!
Perdeberg Rosé (nr 50001) Sydafrika, Box 3000 ml, 219 kr
Perdeberg Cellars är etiskt certifierade
Redan på 1700-talet, då holländarna tog med sig de första vinstockarna till kolonierna och de senaste decennierna har Sydafrikas vinindustri haft en enorm framgångssaga Det är den färgade afrikanska befolkningen som har varit en grundplåt för att bygga upp denna framgångsrika vinindustri och Sydafrikanska producenter är idag mycket väl medvetna om detta, då man genomlevt många stora politiska förändringar.
Föreningen WIETA, Wine and Agricultural Ethical Trade Association. Här jobbar moderna, socialt medvetna sydafrikanska vinproducenter tillsammans för att sätta ett fokus på bland annat en etisk handel. Organisationen arbetar främst sociala, kulturella och pedagogiska projekt och man utför sociala revisioner som handlar om skäliga löner, förbättrade arbetsvillkor och en social utveckling, något som alltfler internationella vinkonsumenter självklart också är och blir alltmer medvetna om idag. De flesta konsumenter idag köper hellre ett vin som värnar om en god etisk praxis. Även Systembolaget vill sedan några år tillbaka att de internationella vinproducenterna arbetar med den globala välrenommerade uppförandekoder som bland annat WIETA och FTA/BSCI.
Socialt engagemang: människor, djur och samhälle
Perdeberg Cellars är en aktiv medlem i föreningen WIETA, för att man vill tillbaka till människor och natur som hjälpt till att bygga företagets framgång. Att förenkla och förbättra livet och vardagen för de familjer som arbetar för Perdeberg är en självklarhet. Det ska vara givande, rättvist, skäligt och lukrativt att arbeta hos oss, säger företagets vd Gerhard van der Watt.
Åsnan Merlot – blev företagets logotyp
Perderberg Cellars värnar också om djuren och vill bevara den numera inte längre utrotningshotade Cape Mountain Zebra som har sitt naturliga hem alldeles i närheten av producenten.
På 70-talet sköt jägare i genomsnitt 7 vilda och vackra zebror per dag och det var endast 60 djur kvar. Idag värnar man om denna lokala zebra och det finns omkring 6000 i området. En del av Perdebergs vinst går till naturreservatet Gamkaberg Nature Reserve där de sällsynta zebrorna kan få leva i fred. Man vill utöka reservatet med ytterligare 1000 hektar och arbeta vidare med att förbättra kvaliteten på zebrornas livsmiljö.
Åsnan Merlot är en av de åsnor som lever och trivs i vingården och har blivit företagets maskot och logotyp.
Grillad laxfilé med ingefärsmajo och sobanudlar på sesam
Till Perdeberg Rosé passar det perfekt till vår japaninspirerade laxrätt med lite sting! Vi marinerar laxen kort och därefter grillas och serveras den med en fräsch ingefärsmajonnäs och ljuvligt sesamdoftande sobanudlar.
Vi börjar med att göra ingefärsmajonnäs som du kan förbereda innan!
- 1 dl majonnäs
- 3-4 msk riven färsk ingefära
- 1 färsk pressad lime
- 1 liten pressad vitlöksklyfta
- lite malen chili
- eventuellt lite rapsolja för att spä
Riv ingefäran på ett rivjärn mycket fint. Använd ven saften som blir när du river. Blanda ingefäran med alla ingredienser och vispa ihop noga. Är konsistensen bra eller behöver du spä med några droppar rapsolja? Smaka av. Ställ undan.
Så här gör vi laxen
- 4 laxfiléer med skinn och ca 3 cm i tjocklek
- 2 msk rapsolja
- lite salt och malen svartpeppar
- citroner delade i halvor (räkna med 1/2 citron per portion)
- + färskpressad saft från 1 citron
- 1 dl hacka persilja
Gnid in filéerna med olja och lite salt och peppar. Lägg in filéerna i en zip-påse med den pressade citronsaften och persiljan. Marinera i en halvtimme.
Värm grillen till 220°.
Grilla laxen med skinnsidan neråt tills den har en innertemperatur på omkring 60° och fått lite färg. Grilla samtidigt med citronhalvorna som penslas med lite olja innan.
Så här gör vi sobanudlarna!
Soba är det japanska namnet för bovete och dessa nudlar är gjorda av bovetemjöl och vetemjöl och de har en jordig lite nötig smak. Vi tillagar sobanudlarna enligt förpackning och låter rinna av i kallt vatten. Därefter kokar vi hastigt upp nudlarna i en sås, när laxen har grillat klart.
- 400 g sobanudlar
Gör såsen
- 2 msk japansk soja
- ca 2 cm riven ingefära
- 1 dl hackad, färsk koriander
- 0,5 msk oskalade sesamfrön rostade
- 1 msk rörsocker
- 4 msk ostronsås
- 1 tsk sambal oelek
- 1 msk risvinäger
Rör ihop alla ingredienserna till en sås och ställ undan tills laxen har grillat klart. Då kokar du snabbt upp sobanudlarna i såsen och serverar med lax, citronhalva och ingefärsmajonnäs.
Mer om roséviner: