Hem » Vin Skola » Fortsätt dricka rosé även i höst!

Fortsätt dricka rosé även i höst!

26_itemthemeimage_5022-jpg - Vinjournalen.se

En vanlig missuppfattning om rosévin är att det alltid är sött. Men faktum är det finns många torra roséviner, och även om det är torrt kan det fortfarande vara fruktigt. Det finns helt enkelt i princip lika många olika stilar i rosékategorin som bland de vita vinerna. En annan missuppfattning är att det främst är en kvinnlig dryck, kanske beror detta på den rosa färgen. Och tycker du att sommaren är den enda acceptabla årstiden, då går du helt enkelt miste om mycket. Rosé passar till många olika maträtter som också äts under de kallare årstiderna, bland annat:

  • Skaldjur
  • Ost
  • Curry och kryddstarka rätter
  • Kinamat
  • Lamm, skinka och charkuterier
  • Anka, gås och annan fågel

Som med allt annat vin finns det många olika stilar och alla passar inte ihop med vilken mat som helst. När du ska para ihop rosé med mat kan du tänka ungefär på samma sätt som när du väljer bland de vita vinerna. Ju ljusare färg desto lättare rätt är en bra tumregel. Det finns allt från ljusrosa viner till nästan röda, och dessa passar förstås olika bra ihop med olika rätter. Dessutom finns det ett stort urval av mousserande roséviner som ofta kan paras ihop med desserter och bakverk av olika slag.

Rosé är praktiskt på så sätt att om du inte vet huruvida en maträtt passar bäst med rött eller vitt vin kan du välja mellantinget. Den rosa färgen kommer från att man låtit mörka druvskal vara kvar tillsammans med druvsaften en bit in i jäsningen, alltså kan man säga att rosé är ett ljust eller lätt rödvin.

Visst passar rosé utomordentligt bra till utomhusgrillning en sommarkväll. Men med tanke på att vinet är så lätt att matcha till så många olika maträtter är det en bra dryck för alla säsonger. Dessutom passar det bra till alla högtider då man äter mycket blandad mat, eftersom det passar till allt från sallad till grillad skinka.

Frågor och svar:

Finns det bara söta roséviner?

Nej, det finns många torra roséviner som även kan vara fruktiga.

Är rosévin enbart en kvinnlig dryck?

Nej, det är en vanlig missuppfattning. Rosévin passar bra för alla kön.

Vilka maträtter passar bra med rosévin?

Rosévin passar bra till skaldjur, ost, curry och kryddstarka rätter, kinamat, lamm, skinka, charkuterier, anka, gås och annan fågel.

Vilken färg på rosévin passar bäst till vilken maträtt?

En bra tumregel är att ju ljusare färg desto lättare rätt. Ljusrosa viner passar bra till lättare rätter medan nästan röda viner passar bättre till kraftigare rätter.

Passar rosévin bara till sommaren?

Nej, rosévin passar bra till alla säsonger och till många olika maträtter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.