En vanlig missuppfattning om rosévin är att det alltid är sött. Men faktum är det finns många torra roséviner, och även om det är torrt kan det fortfarande vara fruktigt. Det finns helt enkelt i princip lika många olika stilar i rosékategorin som bland de vita vinerna. En annan missuppfattning är att det främst är en kvinnlig dryck, kanske beror detta på den rosa färgen. Och tycker du att sommaren är den enda acceptabla årstiden, då går du helt enkelt miste om mycket. Rosé passar till många olika maträtter som också äts under de kallare årstiderna, bland annat:

  • Skaldjur
  • Ost
  • Curry och kryddstarka rätter
  • Kinamat
  • Lamm, skinka och charkuterier
  • Anka, gås och annan fågel

Som med allt annat vin finns det många olika stilar och alla passar inte ihop med vilken mat som helst. När du ska para ihop rosé med mat kan du tänka ungefär på samma sätt som när du väljer bland de vita vinerna. Ju ljusare färg desto lättare rätt är en bra tumregel. Det finns allt från ljusrosa viner till nästan röda, och dessa passar förstås olika bra ihop med olika rätter. Dessutom finns det ett stort urval av mousserande roséviner som ofta kan paras ihop med desserter och bakverk av olika slag.

Rosé är praktiskt på så sätt att om du inte vet huruvida en maträtt passar bäst med rött eller vitt vin kan du välja mellantinget. Den rosa färgen kommer från att man låtit mörka druvskal vara kvar tillsammans med druvsaften en bit in i jäsningen, alltså kan man säga att rosé är ett ljust eller lätt rödvin.

Visst passar rosé utomordentligt bra till utomhusgrillning en sommarkväll. Men med tanke på att vinet är så lätt att matcha till så många olika maträtter är det en bra dryck för alla säsonger. Dessutom passar det bra till alla högtider då man äter mycket blandad mat, eftersom det passar till allt från sallad till grillad skinka.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy