Pinotage är en korsning mellan druvorna Pinot Noir och Cinsaut. Men faktum är att den i smaken inte direkt liknar någon av dem, utan delar fler gemensamma karaktärsdrag med Zinfandel. Det är ett kraftigt vin som passar utmärkt till grillade och lite rökiga kötträtter, och bjuder på smaker som:

  • Plommon
  • Björnbär
  • Lakrits
  • Tobak
  • Tjära
  • Bacon

Druvans historia började år 1925 i Sydafrika där man odlade fram korsningen som fick ett oväntat smakresultat. Anledningen till att man ville ta fram en ny druva var för att Pinot Noir hade svårt att frodas i landets klimat, och därför korsade man den med en tåligare art. Man ville helt enkelt uppnå Pinot Noirs utsökta smak och Cinsauts stora skördemängd. Pinotage blev dock mycket mörkare, kraftigare och tanninrik än vad man hade väntat sig, men trots detta blev den efter ett tag den andra mest planterade druvan i Sydafrika.

Eftersom tillväxtresultatet var så bra för Pinotage gjordes ofta billiga och slarviga viner av den – därav det dåliga ryktet. Dessutom kunde man på grund av dess mörka färg spä ut vinerna för att öka kvantiteten. Faktum är att det är inte helt lätt att lyckas göra bra viner på denna druva, något som vinmakare under de senaste femton åren börjat förstå.

Idag har flera vinmakare gått ihop och börjat tillverka Pinotage-vin på ett mycket omsorgsfullt sätt. Man fokuserar på att råvaran ska bli bättre genom att minska skördemängden och använder mycket avancerade tillverkningsmetoder. Resultater blir ett alldeles unikt vin som världen sakta men säkert börjar få upp ögonen för.

Vinjournalen.se rekomenderar

Lammershoek’s White Mysteries

Lammershoek’s White Mysteries

Artikel:2405Volym:750 ml
Pris199 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2019Druvor50% Chenin blanc, 21% Viognier, 12% Chardonnay, 10% Marsanne och 7% Harslevelu.Alkohol12 % %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy