Hem » Vin Skola » Prova Pinotage – en underskattad druva
Vin Skola

Prova Pinotage – en underskattad druva

26_itemthemeimage_5051-jpg

Pinotage är en korsning mellan druvorna Pinot Noir och Cinsaut. Men faktum är att den i smaken inte direkt liknar någon av dem, utan delar fler gemensamma karaktärsdrag med Zinfandel. Det är ett kraftigt vin som passar utmärkt till grillade och lite rökiga kötträtter, och bjuder på smaker som:

  • Plommon
  • Björnbär
  • Lakrits
  • Tobak
  • Tjära
  • Bacon

Druvans historia började år 1925 i Sydafrika där man odlade fram korsningen som fick ett oväntat smakresultat. Anledningen till att man ville ta fram en ny druva var för att Pinot Noir hade svårt att frodas i landets klimat, och därför korsade man den med en tåligare art. Man ville helt enkelt uppnå Pinot Noirs utsökta smak och Cinsauts stora skördemängd. Pinotage blev dock mycket mörkare, kraftigare och tanninrik än vad man hade väntat sig, men trots detta blev den efter ett tag den andra mest planterade druvan i Sydafrika.

Eftersom tillväxtresultatet var så bra för Pinotage gjordes ofta billiga och slarviga viner av den – därav det dåliga ryktet. Dessutom kunde man på grund av dess mörka färg spä ut vinerna för att öka kvantiteten. Faktum är att det är inte helt lätt att lyckas göra bra viner på denna druva, något som vinmakare under de senaste femton åren börjat förstå.

Idag har flera vinmakare gått ihop och börjat tillverka Pinotage-vin på ett mycket omsorgsfullt sätt. Man fokuserar på att råvaran ska bli bättre genom att minska skördemängden och använder mycket avancerade tillverkningsmetoder. Resultater blir ett alldeles unikt vin som världen sakta men säkert börjar få upp ögonen för.

Frågor och svar:

Vilka druvor är Pinotage en korsning mellan?

Pinotage är en korsning mellan druvorna Pinot Noir och Cinsaut.

Vilka smaker kan man förvänta sig av ett Pinotage-vin?

Smakerna som man kan förvänta sig av ett Pinotage-vin är plommon, björnbär, lakrits, tobak, tjära och bacon.

Varför ville man ta fram en ny druva i Sydafrika?

Man ville ta fram en ny druva i Sydafrika eftersom Pinot Noir hade svårt att frodas i landets klimat, och man ville uppnå Pinot Noirs utsökta smak och Cinsauts stora skördemängd.

Varför har Pinotage haft ett dåligt rykte?

Pinotage har haft ett dåligt rykte eftersom tillväxtresultatet var så bra att man gjorde ofta billiga och slarviga viner av den, och man kunde spä ut vinerna för att öka kvantiteten.

Hur har vinmakare förbättrat kvaliteten på Pinotage-vin under de senaste femton åren?

Vinmakare har förbättrat kvaliteten på Pinotage-vin genom att minska skördemängden och använda mycket avancerade tillverkningsmetoder.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.