Kan flasktvätt bli aktuellt?

Hem » Nyheter » Kan flasktvätt bli aktuellt?

Finns det ett sätt att tvätta och återanvända vinflaskor? Kanske blir det till och med billigare än återvinning?

Kostnaden för glas ökar, delvis som ett resultat av problem med leveranskedjan, vilket innebär att vingårdar drabbas av högre kostnader för att köpa in glas. Att tvätta och återanvända flaskor kan minska en del av dessa kostnader.

Forskare vid Alfred Universitys Center for Glass Innovation i New York studerar just nu ett projekt om flasktvätt för att kanske mildra stigande kostnader. Studien hoppas kunna få undan tusentals vinflaskor ur det lokala avfallet varje år och minskar kostnaderna för vinproducenterna.

Universitetet har en miljöskyddsfond för att kunna forska olika typer av glasåtervinning och återanvändning. Flasktvättprojektet ingår i dessa studier. Man har undersökt mer än 130 vingårdar och vinproducenter som använder i genomsnitt cirka 10.000 flaskor varje år bara i sina provningsrum och upp till ca 50.000 årligen.

Forskning som används i studien undersöker en metod för att tvätta flaskorna som gör att ett mycket tunt lager av glasytan – tunt som en mikron kan avlägsnas, och på å sätt få bort all kvarvarande fukt och lämna en ny, orörd yta inne i flaskan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.