Hem » Vin & Mat » Musslor med Harissa & trendvinet Four Cousins

Musslor med Harissa & trendvinet Four Cousins

Four Cousins - omslag

Four Cousins Crisp White är ett gott lätt vin som vi presenterar lite närmare och så lagar vi musslor med Harissa och just detta vin!


Four Cousins Crisp White 2023 – Sydafrikas lättvin #1 – är ett smakintensivt lätt och prisvärt torrt vitt vin med  mindre socker, lite lägre alkohol 8,5% och till ett lättare pris! Vinet kommer från den kända och populära topproducenten Van Loveren Vineyards i regionen Breede River Valley, i Robertson, strax öster om Kapstaden. Denna vinfamilj har gjort viner i nästan ett helt sekel. Idag är Van Loveren Vineyards en av de större producenterna i regionen, känd för sina prisbelönta viner samt en produktion med ny innovation.

four-couins-4-kusiner
Bussel, Hennie, Neil och Phillip Retief.

Bakom populära Four Cousins står en kvartett med fyra kusiner, Four Cousins: Bussel som jobbar med vinmakarna, Hennie och Neil har ansvar för vinodlingarna och Phillip leder familjeföretaget Van Loveren, alla med efternamnet Retief.

Van Loveren Vineyards arbetar också med bra värderingar och villkor för sina anställda. Samtidigt tar man ett socialt ansvar i ett tufft politiskt samhällsklimat med ett starkt engagemang i olika samhällsprojekt, empowerment initiativ som uppmuntrar anställda, unga som gamla, att fatta egna beslut för framtiden. En del av vingårdens intäkter går till utbildningsstipendier samt förvärvet av De Goree gården som de anställda har fått och kan förvalta själva.

Sockerhalt: <0,3 g/100ml
SBnr: 5150
Pris: 79 kr


Four Cousins är ett vin med fin struktur, ett välbalanserat och harmoniskt vin med fräscha fruktaromer från syrliga äpplen i en trevlig mix med tropiska frukter, mogna vita persikor och ett stänk av citrus för en fin, mineralisk karaktär som gör susen i gommen.
Vinet får hög poäng för sin smak och för sin krispiga, friska syra.  

Ljust vin med gröna reflexer framställs av druvorna Colombard och en liten del Chenin Blanc. I vinet användes främst druvor med mindre sockerhalt och det är producerat genom omvänd osmos filtrering i en särskild ‘av-alkoholiseringsmaskin’. Därefter följer en tät filtrering för att minska alkoholnivån samtidigt som metoden påverkar den goda fruktsmaken och vinkaraktären så lite som möjligt. Man mäter alkoholnivån under hela processen för att hitta en exakt balans hela tiden. På så sätt sänks alkoholen men man behåller karaktär, smak, färg och en härlig frisk syra.
Four Cousins finns i fasta sortimentet på Systembolag över hela landet.

Musslor med Harissa, basilika & Four Cousins

Denna eldiga rätt består av ångade musslor som blandas med den röda Harissapastan samt basilika som kompletterar de söta, fylliga musslorna. Harissa är en kryddig och aromatisk chilipasta som används flitigt matlagning i Mellanösterns och Nordafrikas kök i allt från soppor och grytor till rostade grönsaker till sallader. Harissa består av rostad röd paprika, örter, kumminfrön, korianderfrön, spiskummin.

Förberedelsetid: 30 minuter

Tillagningstid: 40 minuter

4 portioner

Ingredienser:

  • 2 msk olivolja
  • 4 stora schalottenlök, skivade
  • 1 röd paprika, tärnad
  • 4 vitlöksklyftor, skivade
  • 2 stora mogna tomater, tärnade
  • 4 msk Harissapasta*
  • 250ml Four Cousins Skinny White / Crisp White
  • 2 kg färska musslor
  • Saften av 1 citron, till slut
  • handfull färska basilikablad, till servering

*Harissa är en smakfylld kryddig chilipepparpasta. Smaka av din Harissapasta eftersom de varierar i värme. Börja med en mindre mängd och du kan alltid lägga till mer för extra hetta.

Gör så här:

Lägg musslorna i en stor ren diskho. Kassera eventuella trasiga / spruckna musslor eller de som redan är öppna. Skrubba, ansa och skölj.

Ringla i olivoljan i en stor gryta, stor nog att rymma alla musslor. Tillsätt schalottenlök och röd paprika. Koka tills de är mjuka.

Tillsätt vitlöken och koka tills den doftar. Tillsätt tomaterna och Harissapastan. Koka tills tomaterna bryts ner.

Häll i Four Cousins vitt vin och låt koka upp. Tillsätt beredda musslor och rör dem lite. Täck över och ånga, skaka pannan sporadiskt.

Musslorna är kokta när de öppnats. Ca 3-5 minuter.

Pressa över den färska citronsaften och ge allt en god mix. Strö över färska basilikablad.

Servera musslor direkt ur grytan på bordet med bröd om så önskas.

Ös generösa portioner i skålar och se till att få mycket av den smakrika såsen i varje skål. Servera med ett glas Four Cousins Skinny White / Crisp White och njut!

Frågor och svar

Hur smakar Harissa?

Harissa är en chilisås som är ganska het, en mycket pepprig, rökig smak och kan variera i värmenivåer, beroende på vilken paprika och chili som utgör såsen.

Hur lagas musslor bäst?

Ångkokning är den vanligaste metoden. Under tillagningen öppnas musselskalet.

Vad är hållbarhet i vintillverkning?

Hållbara viner produceras i vingårdar som utövar vatten- och energisparande, bevarar ekosystem och det lokala djurlivet. En vingård som producerar hållbart vin uppmuntrar aktivt och underhåller friska jordar.

Var ligger regionen Robertson?

Robertson är egentligen en dal som heter Breede River Valley i Western Cape och som slingrar sig kring den naturtrevlig staden Robertson och andra små pittoreska städer som Montagu och Bonnievale.
Dalen runt om staden Robertson är känd som “dalen av vin och rosor” och ligger precis i hjärtat i ‘Wine Route 62’.

Vad producerar man i Robertson?

Vinregionen Robertson är känd för att producera Méthode Cap Classique, en metod när man gör mousserande viner. Metoden går ut på att framställa mousserande viner genom en andra jäsning på flaska precis som man gör med Champagne.

Läs mer om fräscha viner:

Vinjournalen.se Tips

Jakob Jung Riesling Classic
Jakob Jung Riesling Classic
Pris:162 :-
Artikel nr:7461101
Smak fruktig, honung, krusbär, lime, örter, päron, aromatisk
Arom honung, krusbär, lime, örter, päron, fruktig, aromatisk
Färg gul, ljus
Mat som passar
aperitif
fisk
grönsaker
skaldjur
Mer information
SortimentBeställning sortimentetÅrgång2021DruvorRieslingAlkohol12 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
4 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.