Hem » Vin & Mat » Vinjournalens ostfondue – välj 2 fruktiga viner!

Vinjournalens ostfondue – välj 2 fruktiga viner!

Vinjournalens ostfondue

Äntligen! Vinjournalens ostfondue, en värmande klassiker är faktiskt inte enbart till fest! Lätt att smälta ost även en vardag om lyxar till det.

Ostfondue är en vinterrätt, men ärligt talat så kan man äta den när som helst under året. Vi gör en ostfondue och väljer 2 vita viner som kompletterar den alpina osten.

Ostfondue är, oavsett vardag eller fest, en lekfull och underhållande rätt om man väljer ett gott vitt vin. Rätten har en förmåga att passa till mängder av olika alternativ för att doppa i ostgrytan. Riktigt mysigt blir det med rätt vinkombinationer.

Det här receptet kan nästan kallas traditionellt. Man väljer i första hand alpostar som Emmenthaler, Gruyère, Vacherin Mont d’Or … för oss ostälskare finns många bra ostar att välja på.

Vinjournalens ostfondue – några allmänna tips

En riktig alpklassisker som vi tycker man inte kan vara utan innehåller tre ostar. Om man vill laga en riktigt god ostfondu är den krämiga Gruyère som precis som Emmenthalern men sina hål, också har en nötig underton. Vacherin Mont d’Or är en mjuk ost med speciell smak som också kan passa och precis som de andra hårdostarna är den är den gjord på opastöriserad komjölk och har en mild och tydlig smak. Man behöver inte bara välja hårdostar till en fondue.  Vår version av ostfondue är lätt aromatisk, men inte överväldigande. Några matskedar Kirschbrännvin som görs av morellokörsbär eller bara vitt torrt vin om du inte har Kirsch, det gör ostfonduen till en höjdare. Eller kan du ha med både Kirsh och vin om du vill.

Vi väljer två vita viner – fiska och fruktiga av de ostvänliga vitvinsdruvorna Riesling och Pinot Gris. Den smältande fonduen är salt i sig, så den fungerar fint med ett krispigt och fruktigt vin.

Vi börjar med receptet som bör räcka åt 4 personer!

Vinjournalens-ostfondue-ratten-i-sig

Till Vinjournalens ostfondue

behöver du…

Till Vinjournalens ostfondue tar du

  • 1 viktlöksklyfta
  • 200 g Emmenthaler
  • 200 g Gruyère (gärna AOP)
  • 100 g Vacherin Mont d’Orca
  • 3-4 dl torrt vin
  • 2 msk Kirschbrännvin
  • 2 msk majsena eller potatismjöl
  • 1 tsk malen muskot
  • 1-2 surdegsbaguetter
  • samt tillbehör som exvis fikonmarmelad

Gnid in fonduegrytan med skalad och halverad vitlöksklyfta och koka upp vinet i en separat kastrull. Riv de två hårda ostarna och skär den mjuks osten i mindre bitar. Ta bort kanten.

Rör in osten i vinet ordentligt så att den smälter.

Rör ut potatismjölet eller majsena i kirsch eller ­några droppar vitt vin och rör ner detta i den smältande osten. Rör i muskot. Låt sjuda tills den tjocknar något.

Skär brödet i kuber. Fördela och lägg i skålar till var och en.  

Du kan servera med tillbehör som selleristjälkar, morötter, frukt som päron eller något annat som du känner för, så blir det lite mer matigt.

Eller servera med fikonmarmarmelad och njut!

Vinjournalens ostfondue – 2 alpina viner

Följande 2 viner har innehåller druvorna Riesling och Pinot Gris som är enastående och mycket bra matchning till våra alpostar.

Pinot Gris Traminer Orangewine, 2021

Från Österrike och Burgenland kommer denna fräscha och torra Pinot Blanc som är ett orange wine som i färgen drar åt det orangea hållet. Kombinationer Pinot Gris och druvan Traminer är perfekt. Med kraftig, krispig syra är detta vin lätt på fötterna och bjuder på frukter som aprikos, sultanrussin, päron, persika och gula plommon. Det kan bli bättre när allt toppas med lite vitpeppar.

Jurtschitsch Langenlois Riesling, 2022

Från Kamptal i Niederösterreich kommer en torr och saftig Riesling-klassiker som aldrig går ur tiden. En mineralisk höjdare mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, mineral samt några torra örter. Alltid snyggt balanserat från anrika producenten Weingut Jurtschitsch.

Läs fler svar på frågor:

Vinjournalen.se Tips

Elara Treixadura & Godello 2022
Elara Treixadura & Godello 2022
Pris:101 :-
Artikel nr:2007101
Smak fruktig, persika, gula päron, citron, ananas, färska örter, vitpeppar
Arom ananas, citron, persika, vitpeppar, färska örter, gula päron, fruktig
Färg gul, ljus
Mat som passar
fågel
fisk
grönsaker
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2022Druvor84% treixadura och 16% godello.Alkohol12.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.