Hem » Vin Skola » Veckans fråga: Första vinprovningen – hur gör jag?

Veckans fråga: Första vinprovningen – hur gör jag?

”Nervös! Kan ni i enkla steg förklara hur jag ska bära mig åt på en vinprovning? Vill inte verka helt novis!”

Hej;

Det är alltid lite nervöst att gå på sin första vinprovning. Alla andra verkar kunna allt, de har varit med tidigare. Själv vet man ingenting, eller så känns det. Men börja så här:

  • Oftast får man ju reda på vilka viner som kommer att provas. Dt är bra om du själv förbereder dig lite kring de viner som ska provas. Googla gärna på land, region och druva. Det finns hur mycket material som helst. Systembolaget.se har en hel del bra information om viner, druvor och länder. Ta med dig en fusklapp där du kortfattat skriver ner vad som är typiskt för den vinstil som du ska få prova. Det kan handla om aromer, färg, smak, doft…
  • Du kommer med all sannolikhet att få ett papper framför dig som du ska få fylla i. Det är ett sammandrag om vinerna som du provar, exempelvis ska du då notera doft, smak, färg, karaktäristik osv.
  • Lyssna på vad andra säger och framför allt lyssna på provningsledaren, då får du också information innan du börjar prova.
  • Öva redan hemma på att snurra på glaset (det brukar vara det som de flesta är nervösa för!) Köp hem en flaska av samma vinsort som du ska få prova. Snurra, dofta och smaka på vinet. Först därefter läser du beskrivningen om viner på Systembolaget. Det spelar ingen roll om det blir fel första gången. Då har du i alla fall gått igenom proceduren.
  • Var alert. På vinprovningen använder du alla dina sinnen när du provar viner: synen, smaken, lukten men även din känsla i gommen.  På vinprovningen gäller: titta – snurra på glaset – dofta – smaka. Det är egentligen bara dessa saker som du ska försöka lägga märke till i första hand på en vinprovning: doft, färg och smak.
  • Det är inte hela världen om du inte kan allt. På första vinprovningen kan ingen veta om vinet är framställt av druvan Sangiovese eller om vinet doftar av nässlor och har en bra kropp med fyllig arom och smak.
  • Var inte nervös och koppla av. En vinprovning ska vara lärorik, rolig och pratsam. Rid på vågen. Flyt med. Hur gör de andra? För varje gång du går igenom en vinprovning så lär du dig lite mer.

Det är så spännande att prova viner som man inte känner och aldrig har druckit tidigare. Lyssna till sommelieren och vinexperten Marnie Old förklarar hur man provar vin:

Läs mer och lär dig om vinprovningar:

Frågor och svar:

Vad kan jag göra för att förbereda mig inför min första vinprovning?

Du kan googla på land, region och druva för de viner som ska provas och ta med en fusklapp där du kortfattat skriver ner vad som är typiskt för den vinstil som du ska få prova.

Vad ska jag göra när jag kommer till vinprovningen?

Du kommer med all sannolikhet att få ett papper framför dig som du ska få fylla i. Det är ett sammandrag om vinerna som du provar, exempelvis ska du då notera doft, smak, färg, karaktäristik osv.

Hur kan jag öva på att snurra på glaset innan vinprovningen?

Du kan köpa hem en flaska av samma vinsort som du ska få prova och öva på att snurra, dofta och smaka på vinet.

Vilka sinnen ska jag använda när jag provar vin på vinprovningen?

Du ska använda alla dina sinnen när du provar viner: synen, smaken, lukten men även din känsla i gommen. På vinprovningen gäller: titta – snurra på glaset – dofta – smaka.

Vad ska jag göra om jag inte kan allt om vin på min första vinprovning?

Det är inte hela världen om du inte kan allt. På första vinprovningen kan ingen veta om vinet är framställt av druvan Sangiovese eller om vinet doftar av nässlor och har en bra kropp med fyllig arom och smak. Var inte nervös och koppla av.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.