Hem » Vin Skola » Träna upp dig i vinprovning

Träna upp dig i vinprovning

26_itemthemeimage_4798-jpg - Vinjournalen.se

En Film om Vinprovning i hemmet

Att bli expert på vinprovning är något de flesta kan klara. Men som med allt här i livet gäller principen ”övning ger färdighet”. Till att börja med kan det vara bra att veta vad det är du bör undersöka i vinet när du smakar på det. Detta kan vi förenklat sammanfatta i följande kategorier:

  • Fyllighet
  • Tanniner
  • Syra
  • Aromer
  • Ekfat

Vi går igenom dessa karaktärsdrag i turordning och börjar med fyllighet. Ett vins fyllighet handlar om hur ”rikt” eller ”tungt” det känns. Ett fylligt vin lämnar ofta en påtaglig eftersmak som sitter i länge. Viner med hög alkoholhalt är ofta fylligare än de med lägre, och kommer ofta från varmare områden. Ett varmt klimat ger nämligen druvor med högre sockerhalt, vilket innebär att de kan få högre mängd alkohol. Vinets lagring och koncentration påverkar även fylligheten.

Tanniner kan identifieras som en något besk smak som känns bak mot roten av tungan. Tanniner är ämnen i druvskal, kärnor och stjälkar, och dessa bidrar till vinets struktur, komplexitet och konsistens. Även vinets lagringsmöjligheter påverkas av tanninerna.

Vinets syra känner du ofta vid sidorna av tungan. Mycket syrliga viner kan ge en nästan svidande känsla, medan syran i andra viner knappt går att urskilja. Et vins syrlighet kan bero på många olika faktorer. För det första varierar syran i olika druvtyper, och även solmängden druvan fått har en inverkan. Ibland lägger man även till syra under vinifieringen. Viner från områden med kyligt klimat tenderar att få en syrligare karaktär.

Vilka olika aromer som kan identifieras i ett vin är högst subjektivt. Aromerna påverkas av olika faktorer som områdets terroir, druvtyp och framställningsprocess. Eftersom din smak är unik och inte går att jämföras med andras är öva det enda du kan göra. Genom att prova många olika viner kan du så småningom bygga upp ditt egna smaklexikon.

Ekfatskaraktär beskrivs ofta som en lite rostad, karamelliserad smak med inslag av vanilj och kanel. Dessa smaker kan vara mer eller mindre framträdande beroende på lagringstid och vilken typ av ekfat som använts.

Kort Film om Vinprovning i hemmet

Frågor och svar:

Vilka karaktärsdrag bör man undersöka när man smakar på vin?

Fyllighet, tanniner, syra, aromer och ekfat.

Vad påverkar ett vins fyllighet?

Alkoholhalt, druvornas sockerhalt, vinets lagring och koncentration.

Vad är tanniner och vad bidrar de med till vinet?

Tanniner är ämnen i druvskal, kärnor och stjälkar som bidrar till vinets struktur, komplexitet och konsistens.

Hur påverkar solmängden druvan fått vinets syrlighet?

Solmängden har en inverkan på vinets syrlighet, där viner från områden med kyligt klimat tenderar att få en syrligare karaktär.

Vad är ekfatskaraktär och vad påverkar den?

Ekfatskaraktär beskrivs som en rostad, karamelliserad smak med inslag av vanilj och kanel som kan vara mer eller mindre framträdande beroende på lagringstid och vilken typ av ekfat som använts.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.