Hem » Vin Fakta » Veckans vinfråga! Klimat, muskat och cuvée!

Veckans vinfråga! Klimat, muskat och cuvée!

Veckans vinfråga - i baren - Vinjournalen.se

Veckans vinfråga – vi tar upp den populära vinjetten från tidigare eftersom en del läsare har hört av sig för att hitta svar på något mer kluriga vinfrågor. Denna vecka: om mikroklimat, cuvée och muskatdruvan!

Det snackas mycket om cuvée hit och dit, men vad betyder det ordet egentligen?

Ordet ”cuvée” ser man ofta på vinetiketter och ordet kan ha flera betydelser. Tidigare sa man cuvée för druvmusten, alltså den allra första och bästa musten som kom ut när man pressade druvor. Denna första must är ofta den renaste. Den har färre fenoler, högre surhet och lägre pH.

Veckans-vinfraga-snifffa-vin

Termen cuvée används faktiskt mest i franska champagnehus men där kan de ha flera betydelser, vilket kan kännas lite förvirrande. Olika champagnehus kan ibland referera till sina bästa blandningar inom den större cuvée-beteckningen med ännu mer specifika termer, som tête de cuvée, prestige cuvée och grande cuvée. Men det är nog därför man, oavsett var man är i värden, väljer det franska

Allra vanligast är väl kanske att cuvée betyder ”blandning” för alla kombinationer som finns i ett vin och då menar man inte enbart druvor utan ven vingårdar, årgångar eller sorter. Man pratar om att skapa en blandning eller en cuvée.

Kan ni förklara mikroklimat!

Mikroklimat – definitionen är verkar lätt att förstå och på vinprovningar och vingårdsturer kan ordet ’mikroklimat’ verka lite komplext och förvirrande.

Ett mikroklimat är en term från 1950-talet förr flertalet atmosfäriska förhållanden i små och mindre områden som skiljer sig fån de typiska områdena i omgivningen. Mikroklimat kan hittas på de flesta platser men är mest uttalade i topografiskt dynamiska zoner som bergsområden, öar och kustområden. Den stora och generella betydelsen av mikroklimat är, att en liten växande region med mikroklimat får en möjlighet att så grödor som inte kan frodas i det större närområdet. Det blir unikt.

Mikroklimat kan användas av exempelvis vingårdar som noggrant väljer och placerar sina vinstockar.

veckans vinfråga - kallt klimat i vårgården

Tätt med höga sluttningar har sitt egna mikroklimat, både genom att överskugga stora ytor och genom att kanalisera starka vindar till marknivå, eller bergssluttningar eller hav få effekt på området i fråga. Vanligtvis, om inlandsområdena har ett fuktigt kontinentalt klimat, blir mikroklimatet i kustområdena mycket mildare under vintermånaderna, i motsats till de varmare somrarna.

Enkelt uttryckt är mikroklimat det minsta måttet för ett klimatförhållande, bekvämt beläget under makro- och mesoklimat. Makroklimat beskriver ju större områden som definieras av ett visst väder.

Mikroklimat kan alltså definiera små områden, som en enskild rad av vinstockar eller en del av en vingård. Mikroklimat påverkar druvor och hur vinerna blir, eftersom de har en enorm inverkan på hur druvorna mognar. Tillsammans sätter olika faktorer grunden för det man kallar för ”vinets terroir”.

De säger att bra vin görs i vingården, men mer specifikt är det gjort av mikroklimatet som råder. 

Muscat, Moscatel och Moscato är det samma druva?

Den aromatiska Muscat-familjen är en mycket kär och stor druvfamilj familj, som är en av de äldsta och mest utbredda druvfamiljerna i världen. Det finns många variationer i både vinstil, nivå av sötma, skalets färg och mer. Så svaret är långt ifrån enkelt eller komplext. Det korta svaret är att alla dessa druvor kommer från samma övergripande Muscat-familj. Men för att titta på dessa tre druvor:

Muscat

De två vanligaste druvvarianterna av Muscat är Muscat Blanc à Petits Grains (Muscat Blanc) producerar både torra och söta viner och Muscat of Alexandria som tenderar att vara större och mörkare än Muscat Blanc och är mest kända för att producera koncentrerade söta viner med hög alkoholhalt framför allt i södra Frankrike och Rivesaltes, Beaumes-de-Venise och Frontignac.

Veckans-vinfraga-muskatdruvor

Moscatel

Moscatel är namnet på muscatdruva i Spanien och Portugal, och syftar i allmänhet på Muscat av Alexandria. I Spaniens regioner Malaga, Alicante och Valencia används druvan Moscatel vanligtvis för söta viner och i Portugal kan Moscatel användas för att tillverkas söt Madeira eller annan söt sherry

Moscato

I Italien är den populära mousserande Moscato-stilen i regionen Piemonte gjort på Muscat Blanc à Petits Grains och då är den ganska söt. Vinet kyls ner på ståltankar innan jäsningen ens är klar och blir då både sött och lätt, men en låg alkohol kring 5,5%. Italienska Moscato buteljeras ofta med lite koldioxid, vilket skapar en lätt men ändå behaglig mousse i vinerna.

Gemensam nämnare för alla dess druvor är att de är aromatiska och även om Muscat och Moscatel genomgående är samma blommiga och fruktiga smaktrådar som apelsinblomma, äppelskal och kaprifol medan Moscato-viner är intensiva toner av mandarin, päron och rosenblad och de tillverkas i olika vinstilar som är förknippade med var och en av de olika regionerna som vinerna kommer från.

Franska Muscat och spanska Moscatel en lång lagringskapacitet, medan italienska Moscato är avsedd att konsumeras direkt.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Vad blir ett vin miljövänligt?

Hållbara viner produceras i vingårdar som använder vatten- och energihushållning, bevarar ekosystemet och det lokala djurlivet. En vingård som producerar hållbart vin har friska jordar som mål, så att de kan fortsätta odla druvor i många år framöver.

Hur påverkar klimatet smaken av vinet?

Viner från varma klimat, som Cabernet Sauvignon är robustare och djärvare viner med högre alkoholhalt, mjukare syrahalt, fylligare kropp och de är mörkare i färgen eller frodigare fruktsmaker. Vin från samma druvsort kan ha betydande skillnader i stil beroende på var de odlas.

Vad betyder cuvée när det gäller konjak?

Cuvée är en fransk vinterm som har är global och ett ord som vanligtvis refererar till en blandning, batch eller serie av vin och som ofta kan användas för att beteckna ett speciellt vin eller en speciell reserva.

Är muscatviner som prosecco?

Prosecco är vanligtvis torrare och fullt gnistrande. Den har skarp syra och gröna fruktsmaker som äpple och päron. Moscato d’Asti är exvis sötare och halvglittrande, med uttalade stenfrukter och blommiga aromer.

Vad kan man dricka som liknar mussatvin?

Snarlikt är nog Sauternes, ett annat franskt dessertvin eller Tokajer från Ungern går också i samma stil men de är oftast sötare.

Läs fler vanliga frågor:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.