”Väldigt ofta när man pratar om att dekantera så ser man att det är röda viner som det oftast gäller. Men hur gör man med vita viner? Ska man dekantera vita viner också?”

Allt kommer tillbaka till frågan: varför dekantera? Visst, man kan tycka att det är vanligare att dekantera ett rött vin eftersom de oftare har sediment. Man vill ju också tillföra lite syre, så att vinet öppnas upp.

Föreslår att du läser om dekantering i våra tidigare artiklar som du ser på höger sida i spalten.

Men om viner ska öppnas upp för att få känna alla dofter och smaker, så kan man faktiskt undra varför inte vita viner också skulle må bra av att dekantera. Det enkla svaret är visst kan – och ibland ska – man dekantera vita viner, men kanske av en annan orsak. Om du dekanterar ett vitt vin i en kvart, så höjs temperaturen på vinet lite, vilket inte alls är så dumt för i de flesta fall så serverar vi oftast vita viner alldeles för kyliga. Sänker du temperaturen på vinet genom att dekantera ut vinet, så kommer smak och doft mer till sig rätt.

Varför inte prova?

Från och till får vi frågor om vin och vinkultur. Det går jättebra att skicka din fråga till oss så kan vi försöka besvara den. Skicka din fråga via mejl till jeanette@vinjournalen.se  Det kan handla om etikett, hur man gör en provning, druvor, framställning – du kan fråga om precis allt som du undrar om när det gäller vin.

Jeremy på Winevine.tv förklarar när han helst vill dekantera vita viner

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy