Från och till får vi frågor om vin och vinkultur. Det går jättebra att skicka din fråga till oss så kan vi försöka besvara den. Skicka din fråga via mejl till [email protected] . Det kan handla om etikett, hur man gör en provning, druvor, framställning – du kan fråga om precis allt när det gäller vin.
Veckans fråga:
”Många gånger ser man hur andra virvlar runt vinet i glaset innan de smakar på det. Är det något som man måste göra när man dricker vin för att se proffsig ut?”
Visst ser det proffsigt ut när man virvlar runt vinet i glaset, men det finns faktiskt ett skäl till att man gör så. För att kunna dofta på vinet och bedöma det, är det bra om man virvlar runt vinet, vilket också förhöjer vinets kvalitet innan du ska dricka det. Då får vinet lufta lite mer.
För det första kommer bättre till sig rätt, om man nu vill dofta sig till olika aromer till exempel, så fyller man inte glaset mer än till max en tredjedel, eftersom man inte vill spilla ut vin. Att man sedan virvlar runt vinet beror på att när vinet får mer syre, minskas alltför tunga tanniner. Så frigörs aromerna och doften bättre.
Om man vill bedöma hur ett vin doftar precis när man dricker det, krävs det alltså att man virvlar runt lite och även om detta egentligen inte är svårt, så kanske man behöver lite övning i alla fall för att inte spilla ut något vin. Så öva först med vatten i glaset.
Man kan göra på två sätt för att virvla runt vinet. Du behöver inte hålla glaset i handen, du kan mycket väl göra detta med glaset stående på bordet. Trixet är dock alltid att inte fylla glaset för mycket. Titta här hur man gör här