Hem » Vin Fakta » Fräscht naturvin som du aldrig smakat förr!

Fräscht naturvin som du aldrig smakat förr!

naturvin-omslag - Vinjournalen.se

Naturvin finns det egentligen inga definitiva bestämmelser för om vad som får heta naturvin. Men är det då enbart ekologiska druvor man använder i produktionen?

Oftast uppfyller ett naturvin åtminstone följande kriterier. Det är tillverkat av ekologiska druvor, alltså druvor som inte är besprutade med bekämpningsmedel eller ogräsmedel eller andra är växtdödande medel. Vinet är sedan är endast fermenterat med jäst som finns naturligt i druvorna eller någon annan odlad jäst som är ekologisk odlad.

Kanske är det just därför som många av oss natur-vins-entusiaster tycker att dessa viner smakar mer levande och spännande. Faktum är också att man kan hitta variationer mellan flaskor av samma vin. Det är kul, tycker vi!  Men många som älskar sina traditionella viner ses dessa variationer och andra egenskaper hos naturvin som brister snarare än försäljningsargument. Även om naturvin inte alltid varken är ”bättre eller sämre” än konventionellt vin, så tycker idag många konsumenter att det verkar vara spännande viner som är väl värda att prova sig igenom.

Att naturvin har stadigt ökat i efterfrågan beror nog på den allmänna ekologiska naturliga trenden som vi eftersträvar i mat och dryck idag – ja, i allt vi köper egentligen. Hippa restauranger och vinbarer runt om i världen, även hos oss i Sverige, hyllar idag naturviner i en ökande takt som extremt coola viner att prova.

Men naturligt vin går faktiskt tillbaka till antikens tider – till det vin som vi gjorde innan en mer modern odling och vinifiering tog över. Medan vissa av oss svär att dessa viner både är hälsosammare och många påstår också att naturviner ger mindre av baksmälla och uttorkning och att de till och med är bra för magtarmen.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Definitionen naturvin kan vara lite luddig

Det finns egentligen inga regler för naturviner – utom möjligtvis en tumregel som verkar vara att naturviner tillverkas av naturvinsfantaster, ibland fanatiker när det gäller att undvika tillsatser av olika slag. De vill leva och jobba naturligt. Och de har några röda tråder gemensamt. Att vinerna är:

  • tillverkade av ekologiska druvor, ej besprutade med bekämpningsmedel eller liknande
  • man använder gärna ”gamla” druvsorter som får en revival
  • att den jäst man använder är naturlig, alltså jästen kommer från själva druvorna eller så kan den faktiskt vara ekologiskt odlad också
  • ofiltrerade med minimal eller noll sulfiter
  • och att det inte används andra tillsatser som man vanligtvis hittar i konventionellt vin
  • att vinmakaren låter arbetet bero och ingriper så lite som möjligt i själva produktionen

Det låter ganska bra, eller hur?

Däremot kan priserna på dessa viner oftast lite några tior högre om man nu räknar snålt. Konventionella viner kan massproduceras till lägre kostnad och sedan ingrips olika metoder i varje steg för att säkerställa att samma vin smakar exakt likadant.

Naturvin kostar i genomsnitt mer att göra eftersom metoden kräver både mer tid och ansträngning och att odla ekologiska frukter och druvor är också dyrare än att bespruta med bekämpningsmedel.

Nylanserat naturvin på Systemet

SOS Pudu Erazo 2022 är ett bra exempel på ett riktigt gott naturvin med både djup, mineralitet och välstrukturerade tanniner.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Producenten är den naturälskande, minimalistiske vinmakaren Leonardo Erazo och hans vinmakarpartner Zjos Vlaminck i Cobquecura i Itatadalen, Chile, två killar som gör allt på naturlig väg.

Producenten är den naturälskande, minimalistiske vinmakaren Leonardo Erazo och hans vinmakarpartner Zjos Vlaminck i Cobquecura i Itatadalen, Chile, två killar som gör allt på naturlig väg.

Detta är ett torrt, lätt och mycket fruktigt mörkrött vin till 100% tillverkat av den gamla druvan Cinsault från stockar planterade 1950 som växer utan uppbindning som bush vines. Druvorna avstjälkas för hand och vinet har varken klarnats eller filtrerats och det är helt veganskt. Här handlar det verkligen om småskalighet och lågt skördeuttag!

Man dricker här ett vin med en nyanserad, bärig smak med inslag av skogshallon, rökig mineral, lavendel, körsbär, färsk mynta, blåbär och jordgubbar. Detta är ett medelfylligt vin med en bra fruktsyra samt en snygg och mjuk finish!

SOS Pudu Erazo 2022 ingår i det >> tillfälliga sortimentet – SB.nr: 13101 – 151:- !

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Läs mer om naturvin:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.