Ekologisk produktion förutsättning för finviner?

Hem » Nyheter » Ekologisk produktion förutsättning för finviner?

Många av världens bästa viner är nu ekologiskt producerade. 

För många ekologiska producenter är ekologisk vinodling synonymt med idén om kvalitet. Ekologiskt är inget argument längre, det är ett måste, menar många topproducenter, när konsumenterna nu vill dricka ”ärliga” viner.

Magasinet The Drinks Business skriver i en artikel att fina auktionsförrättare nu visar att ekologiskt och biodynamiskt vin är de bästa säljarna idag och dessa viner hamnar högst upp på populärlistan. 15 av de 20 av de mest sålda vinerna på de senaste auktionerna, återspeglar en växande efterfrågan på ekologiska oh biodynamiska fina franska viner från Bourgogne och andra regioner.

Många franska topproducenter som Domaine Leroy, Domaine Leflaive, Domaine De la Romanée-Conti, Château Palmer och Château Latour samt prestigefulla champagnehus som Dom Pérignon, Louis Roederer har satsat och blivit stora inom certifierad, ekologisk produktion. Och många är på väg mot en certifiering. Man utrotar monokulturer och inför mer regenerativa jordbruksmetoder med ökad biologisk mångfald.

Men det finns också enorma variationer mellan vinregioner, när det gäller enskilda regioner och producenter står självklart inför mycket olika klimatutmaningar när det gäller att implementera olika ekologiska metoder.

Det är alltså en fortsatt debatt kring ekologiskt i toppen av vinmarknaden.

Det är bara att konstatera. För finviner med de högsta priserna, är ekologiska eller till och med biodynamiska produktionsmetoder något av en förutsättning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.