2023 års undersökning om e-handeln med alkohol

Hem » Nyheter » 2023 års undersökning om e-handeln med alkohol

E-handeln med alkoholhaltiga drycker följer övrig e-handel och minskar, visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Kantar Public på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Samtidigt ökar konsumenternas intresse för att prova e-handel av alkohol.

Undersökningen, som genomfördes av Kantar Public i februari/mars 2023 bland 2 300 respondenter, handlar dels om konsumenternas köpvanor av alkoholhaltiga drycker på nätet idag, dels om hur konsumenternas köpvanor kan komma att se ut i framtiden. Undersökningen är en uppföljning av en liknande undersökning som Kantar Public gjorde förra året på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen.

Undersökningen visar att e-handeln med alkohol minskat något senaste året, vilket ligger i linje med utvecklingen för e-handeln i stort. Samtidigt uppger 57 procent av de respondenter som inte handlar alkohol via nätet idag att de kan tänka sig att göra det i framtiden, vilket är en klar ökning jämfört med 2022 års undersökning (jmf 50 procent år 2022).

De som handlar alkohol på nätet idag är enligt undersökning mycket nöjda med de leverantörer som finns på marknaden, mest nöjda är respondenterna med Systembolagets e-handel. Däremot uppger endast 47 procent av de e-handlande respondenterna att de är nöjda med Systembolagets leveransfönster, alltså de tider under vilka Systembolaget kan leverera. Det är en stor minskning jämfört med förra året då 62 procent var nöjda med Systembolagets leveransfönster. Under förra året rapporterades att Regeringen meddelat att det inte är aktuellt med utökade leveransfönster för Systembolaget.

– Konsumenternas ökade intresse för e-handel i kombination med ett ökat antal näthandlare ställer allt högre krav på marknadens aktörer att möta kundernas efterfrågan med bra e-handelslösningar. Regeringen måste ge Systembolaget förutsättningar att möta omvärldsförändringar och konsumenternas efterfrågan. Utökade leveransfönster för e-handel är en viktig komponent, avslutar Anna De Geer, VD Sprit & Vinleverantörsföreningen.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.