2000 år gammalt mätinstrument för vin

Foto: Israel Antiquities Authority

Ett 2000 år gammalt instrument, ett så kallat “vinmätbord” i sten, med en hålig mätkopp och som man mätte volym och vikt för vin och olivolja, har hittats arkeologer från Israel Antiquities Authority (IAA) i Jerusalem. Endast två andra liknande bord har hittats i Jerusalem.

Man tror att detta mätinstrument av sten, som egentligen tjänade som ett kontrollinstrument, har använts på en av Jerusalems främsta antika marknadsplatser på den tiden alldeles invid Tempelberget och för att köpmän skulle kunna bevisa att de säljer sina varor till rätt mängder.  Det var de romerska härskarna i området under antiken som var angelägna om att en korrekt andel av skatten från köpmännen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.