Prickig klibbig fluga attackerar vinstockar

Hem » Nyheter » Prickig klibbig fluga attackerar vinstockar
Photo: Thomas Baker, Penn State University

Vinregionen Pennsylvania går nog under vad man kan kalla för den allra nyaste vinvärlden. Men här har vinstockarna fått en invasion av en flyga som på latin kallas för Lycorma delicatula, fritt översatt till ”prickig lyktfluga”, en sorts klibbig, fläckig fluga som invaderar vinodlingar och sätter sig på vinstockar och fruktträd, förstör och sedan beger sig vidare. Eller kanske är det snarare en typ av gräshoppa som hoppar från stock till stock. Den är ungefär 3 cm lång och nästan 2 cm bred med utsträckta vingar.

Dessa insekter suger näringen ur vinstocken och vill åt den söta saven inuti grenen. Sedan lämnar de kvar ett klibbigt avfall som täcker växten. Vinstocken bär därefter ingen frukt och hela odlingar ligger öde.

Man tror att den kommer från södra Kina 2014 och har sedan dess spritt sig främst i delstaten Pennsylvania men även till närliggande stater som Virginia, New Jersey, Delaware och Maryland, Man har även sett flugan i New York och Massachusetts.

Amerikanska jordbruksverket har publicerat varningar i nästan alla stater som producerar vin.

Eftersom flugan kan lägga ägg och klibba sig fast på exempelvis lastbilar och liknande så kan den transportera sig själv till andra delar och hitta sin favoritmat, vinstockar. Och den verkar kunna förflytta med en hastighet av cirka 10 mil per år.

Det finns bekämpningsmedel som ska vara effektiva mot den prickig lyktfluga, men odlare berättar att redan några dagar efter att man sprayat, så är de tillbaka.

Forskare vid olika universitet håller just nu på med varierande testprojekt med bland annat parasitätande kinesiska getingar för att se om de eventuellt kan äta flugan så att man kan släppa ner dessa getingar på områden som angrips.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.