Prosecco på UNESCOs världsarvslista

UNESCO har erkänt vinområdet Prosecco som ett nytt vinområde på sin världsarvslista under namnet ”Prosecco Hills of Conegliano and Valdobbiadene” och regionen kommer att platsa under kategorin ”kulturlandskap.”

I klassificeringen “kulturlandskap” ingår de branta sluttningarna med vingårdar i Conegliano och Valdobbiadene-området, så kallade ciglioni, ett område som kräver manuellt arbete och inkluderar de 260 tunnland som är avsedda för Proseccos främsta vinbeteckning, Cartizze Superiore. Prosecco och dess sluttningar omfattar 50 000 hektar runt omkring städerna Conegliano och Valdobbiadene.

Prosecco blir då Italiens 55:e världsarvsläge och går ihop med bland annat vinområden som Piemonte, Langhe, Roero och Monferrato och de internationella kompisområdena Champagne, Bourgogne, Bordeaux St -Emilion, Wachau, Tokaj, för att ta några exempel.

Detta är självklart mycket prestigefullt för Prosecco för att stärka identiteten både för området och för vinet.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy