Rätt druva från fel land

En av Nya Zeelands mest kända vingårdar, Montana Winery i Marlborough, åkte på fack nyligen, då det stod klart att de använder australiska druvor i några av sina viner som en kostnadsbesparande åtgärd och för att hålla sig konkurrenskraftiga.

Enligt lagstiftningen måste Nya Zeelands viner ange ursprung på de druvor som används och vingårdar som använder druvor kommer från annat land måste då ange det på etiketten genom att skriva “Wine of Australia” på baksidan av flaskan bredvid streckkoden.

Montana Winery ägs av Pernod Ricard och man sa i en intervju i engelska The Guardian att anledningen var den stigande kostnaden för inhemska druvor och den stora efterfrågan på billigare viner. Det blir alltmer tufft att producera ett vin som ska kosta kring hundralappen. Genom att köpa druvor från Australien kan man fortsätta att göra viner av den kvalitet som man eftersträvar och konsumenterna vill ha.

Vinerna ifråga säljs endast i Nya Zeeland. De viner som exporteras till andra länder är viner som framställts av lokala Nya Zeeländska druvor, garanterar Pernod Ricard. Samtidigt konstaterar man att man även i fortsättningen kommer att köpa druvor från Australien för att kunna erbjuda ett bredare sortiment och prisförmånliga viner.

Montana Winery är inte den enda vingården i Nya Zeeland som använder australiska druvor, även Shingle Peak, Kim Crawford, Gunn Estate och Longridge är vingårdar som använder druvor från Australien.

Château Haut Brandey

Ett ekologiskt, modernt och för ursprunget generöst fruktigt vin med inslag av körsbär, svarta vinbär, vanilj, choklad och örter. Vinet kommer från vingårdar som ligger bland kullar av lera och kalksten inom Entre-Deux-Mers i byn Sainte-Radegonde, ca 45 km öster om staden Bordeaux

Artikelnummer: 3156

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Chateau Haut Brandey

Land: Bordeaux, Frankrike (Bordeaux)

Alkohol:12,5 %

Pris:90 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna