Rätt druva från fel land

En av Nya Zeelands mest kända vingårdar, Montana Winery i Marlborough, åkte på fack nyligen, då det stod klart att de använder australiska druvor i några av sina viner som en kostnadsbesparande åtgärd och för att hålla sig konkurrenskraftiga.

Enligt lagstiftningen måste Nya Zeelands viner ange ursprung på de druvor som används och vingårdar som använder druvor kommer från annat land måste då ange det på etiketten genom att skriva “Wine of Australia” på baksidan av flaskan bredvid streckkoden.

Montana Winery ägs av Pernod Ricard och man sa i en intervju i engelska The Guardian att anledningen var den stigande kostnaden för inhemska druvor och den stora efterfrågan på billigare viner. Det blir alltmer tufft att producera ett vin som ska kosta kring hundralappen. Genom att köpa druvor från Australien kan man fortsätta att göra viner av den kvalitet som man eftersträvar och konsumenterna vill ha.

Vinerna ifråga säljs endast i Nya Zeeland. De viner som exporteras till andra länder är viner som framställts av lokala Nya Zeeländska druvor, garanterar Pernod Ricard. Samtidigt konstaterar man att man även i fortsättningen kommer att köpa druvor från Australien för att kunna erbjuda ett bredare sortiment och prisförmånliga viner.

Montana Winery är inte den enda vingården i Nya Zeeland som använder australiska druvor, även Shingle Peak, Kim Crawford, Gunn Estate och Longridge är vingårdar som använder druvor från Australien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.