Vi svarar på 5 snabba & vanliga vinfrågor!
Från och till får vi vinfrågor om än det ena eller det andra när det gäller både vin och destillerat. Här har vi samlat ihop några av de vanligaste frågorna och försöker ge er snabba svar.
Vad är skillnaden mellan att lagra vin i nya och gamla ekfat?
Ek i vin är som salt för matlagning och ny ek är precis vad det låter som, ett nytt fat som inte har använts för vin tidigare och då avger träet som mest aromer som exempelvis vanilj, trä och andra aromer. Vinet plockar då upp dessa aromer. I motsats till äldre ekfat som inte längre avger lika starka aromer. Ek ökar på olika sätt vinets djup och smak.
Ekfat är dyra investeringar för en vingård. Ofta hör man att vinet lagrats både i gamla och nya ekfat och normalt är det endast en procentandel av vinet som lagrats i nya ekfat.
Du kan praktiskt testa detta i exempelvis röda Riojaviner som görs av Tempranillo om du vill ha svar på fler vinfrågor. I Rioja varierar det mellan inte alls ha lagrats på ekfat till att ha lagrats under två år eller mer på ekfat. Från viner som har mycket fräscha unga smaker, viner som har lite vaniljsmak som eken kan ge och Reserva eller Gran Reserva viner som tillbringa några år på ekfat och där man känner tydliga smaker som eken ger. Tanniner kommer till exempel från skal, kärnor och stjälkar som sitter i fatet. Du smakar då alltså ett vin med rikare fatsmak, ett rundare vin helt enkelt.
Hur kan torra, icke-mousserande viner ibland ge en lätt bubblig, fizzig smak?
Det handlar inte om smak, utan detta är snarare om hur syrligt vinet är på tungan. Tänk på en sur citron eller ett grönt, syrligt äpple. Man kan ibland uppleva lite ljus spritzighet i vissa viner, som Vinho Verde och faktum är att producenterna ibland till och med tillför aningen kolsyra för att få den här pärlande fräscha effekten.
Lite kolsyra som kan uppstå med avsikt avsiktligt eller av misstag när ett vin inte har slutförts jäsning innan det tappas på flaska. Men en lätt spritzighet kan också vara en brist, om det är resultatet av en oavsiktlig sekundär jäsning till exempel som inträffade i flaskan.
Vad menas rund när man smakar vin, whisky eller annan dryck?
Som vanligt när det gäller smaker är det svårt att beskriva eftersom smaken är som bekant som baken, det vill säga, delad. Alla tycker olika och beskrivningen är ofta helt subjektiv. När man säger att ett vin (eller öl, eller whisky) är ”runt” så kan man säga att vinet smakar ”balanserat och fullkomligt”. Andra kanske då tycker att det betyder att vinet har en ”slät”, ”smidigt” eller ”sammetsaktig” framtoning. Just beskrivningen ”runt” är nästan omöjlig att definiera på ett och samma vis och kanske är det en av de mest subjektiva smakbeskrivningarna och svar på vinfrågor om ”rund”. Det bästa är kanske att fråga när någon säger det: vad/hur menar du? Då kommer du säkert att få höra allt från att vinet inte har så mycket tanniner eller har söta toner. Eller att ölen har en mysig humlesmak eller att whiskyn är mjuk och len…
Varför kallar vi bara whisky för ”dram”?
Som med många ord och namn som används för att beskriva whisky så här hör de ofta just från den regionen som de kommer ifrån. Även om whisky idag tillverkas över hela världen, så är det nog ofta den skottska whiskyn man tänker på i första hand och det skottska ordet ”dram” används generellt istället för att säga ”ett glas whisky”. Det är alltså inget officiellt mått i centiliter eller så, utan egentligen precis så mycket som du får in i munnen… Ordet ”dram” kommer ursprungligen från det forntida grekiska ordet ”drakhme”, som används som referens till mynt. När det kom till Storbritannien så blev det ”dragme” och när det hamnade vidare i Skottland blev en det ”dram” när man pratade om whisky.
Varför finns det viner som har låg eller hög tanninhalt och vad är egentligen skillnaden?
Tja… tuff fråga. Vad tycker du själv om tanniner, många eller inga? Återigen har detta kanske lite med vinmakarens smak att göra.
Ett vin har mindre tanniner och ett vin har mycket tanniner och tanniner är helt enkelt det som man smakar när man säger att det smakar strävt och torrt. Tanniner kommer från druvans skal, kärnor och stjälkar och generellt har ju därför också röda viner mer tanniner än vita. Tanniner kan också komma från eken själva som vi skrev i vårt svar i tidigare vinfrågor. Så när det gäller smak så kan en person välja hellre välja exempelvis en lätt och fruktig Pinot Noir med mindre tanniner än en robust och komplex Cabernet Sauvignon mer fler tanniner. Eller tvärtom.
Förresten, vita viner och roséviner har också tanniner men med mycket lägre tanninhalt än röda viner eftersom de inte jäser med druvskal och/eller stjälkar och kärnor, även om det finns undantag hos en del mycket känsliga, aromatiska vita viner.
Även äldre årgångar av röda viner kan ha mindre tanniner eftersom tanninerna minskar över tid, det betyder att ett 20–30 år gammalt Bordeauxvin har mycket mindre tanniner än ett ungt, nyproducerat vin.
Man kan säga att ju längre ett vin lagras på fat, desto mer troligt är det att tanninerna också ”förvinner”. Återigen, backa tillbaka till svar 1 och undvik som har lagrats länge i nya ekfat, om du inte gillar tanniner. Eller prova en Pinot Noir som oftast har lägre tanninhalt. Och vill du ha lite tanninstuns så testa ett robust Barolovin. Viner som Malbec och Merlot ligger vanligtvis på medelskalan när det gäller tanniner.
Dekantering är perfekt för tanninrika viner så att du kan andas och ”öppna upp” i smaken.
Läs fler svar om ädla drycker:
- Varför blir vinet torrt eller sött?
- Gröna viner – vad är det?
- Skörda maskinellt eller plocka för hand?