Hem » Vin Skola » Snabbkurs – de populäraste druvorna!
Vin Skola

Snabbkurs – de populäraste druvorna!

Druvorna -vacker-klase-röda-druvor - Vinjournalen.se

Även när det gäller de vanligaste druvorna som är väldigt populära, så kan man inte kunna allt om alla druvor! Var och en av oss verkar ha sina favoritdruvor och när vi pratar om ”våra” druvor är det inte alltid så lätt att andra hänger med och kan skilja den ena druvan från den andra. Men ibland vill man bara testa nyheter och det kan vara svårt att bestämma sig för vilka av alla druvorna man till slut ska ta. Faktum är att de flesta väjer att köpa vin som

  • har en snygg etikett
  • är prisvänligt
  • innehåller favoritdruvan – igen!
  • eller väljer ett vin som någon annan rekommenderat, antingen vän eller en recensent

Men vill man prova några nya druvor så är det viktigt att ta en liten generell överblick och när man står och läser på etiketten – men vad är detta för spännande druva? Vågar man prova ett nytt alternativ? Jajamensan! Kolla här i vår lista med Vinjournalens populäraste druvor:

Pinot Noir är en druva som kommer från franska Bourgogne och som charmar många vinälskare men det är också en druva som kan vara svår att definiera. Druvorna är ju också viktig champagnedruvor, men nu tittar vi på stilla viner och då är en Pinot Noir får ofta ett ganska lättdrucket och trevligt vardagsvin med smidiga, eleganta nyanser, friskt och med en måttlig alkoholnivå. En Pinot Noir passar till många olika maträtter från en biff till vegetariskt och till och med feta fiskar som exempelvis lax.  En Pinot Noir har fruktiga toner som ofta består av svenska sommarbär som hallon och körsbär. Ett lätt vin silkeslen struktur när det är ungt men med åldern får vinet får vinet mer attityd och blir med kryddigt och aromatiskt. Vi tycker att du ska prova Pinot Noir från Tyskland som blivit en attraktiv region for druvan eller fån Nya Världen: Nya Zeeland eller Chile gör spännande viner.

Druvorna-glas-rött - Vinjournalen.se

Står man och håller i en flaska Cabernet Sauvignon får man som regel ett lite mer komplext, fatlagrat torrt rött vin som typiskt kommer från Bordeaux-områdets berömda vinregioner som exempelvis Médoc, Haut-Médoc and Graves, även om druvan odlas i andra länder. Det är ganska lätt att känna igen detta rubinröda vin med sina aromatiska egenskaper och de röda, fruktiga tonerna av hallon, svarta vinbär och vinbär. Ett jordnära vin – tänk gräs och jordtoner, mycket mineraliskt. Cederträ och peppar. Kaffe och lakrits. Alltså ett väldigt seriöst vin med tanniner i gommen, lite tyngre och lite mer kärvande när det gäller maten. Cabernet Sauvignon kan du traditionellt servera till grillat kött av alla slag till lite potatisgratäng. Men du kan säkert hitta yngre, fruktigare stilar som hjälper dig att utforska smakerna på denna ikoniska druva. Det finns goda viner som kommer från Kalifornien, Argentina och Australien men vi skulle rekommendera att börja med de franskodlade druvorna från Bordeaux som ofta paras ihop med de traditionella druvorna Merlot och Cabernet Franc. Lita på att det blir gott!

Och sedan har vi förstås druvan Nebbiolo. Druvans fans är ofta lite besatta och kan betala vad som helst för en flaska med några år på nacken, bara det är Nebbiolo med en berusande doft och läckra aromer av mogna och söta röda och mörklila frukter och bär som blandats med örter och kryddiga pepparsorter, sedan ofta rosenblad, tryffel, vanilj eller nougat. Ett kraftfullt vin med fataromer och en läcker strävhet av tanniner som är sammetslena och mjuka liksom bara smälter i gommen men smidigt, mycket struktur och substans. Nebbiolo har en kär hemvist nära den italienska staden Alba och Gattinare, Langhe, Roero exempelvis men även runt om i Italien. När det gäller mat så kräver ett aromatiskt vin som en Nebbiolo även doftande örter med kött. Lammkotletter, timjan och rostad potatis blir perfekt. Välj en Nebbiolo från Langhe. Man är mycket stolt över drivan där och det blir ofta goda kvalitetsviner. Det finns några riktigt goda och prisvärda viner på Systemet. I andra hand finns Nebbiolo-viner från Nya Världen som Sydamerika, Australien och Nya Zeeland.

Druvorna-klase-röda-druvor - Vinjournalen.se

Monastrell är den läckra, mångsidiga druvan som kommer från Spanien och som är identisk med druvan känd i Frankrike som Mourvèdre. Men det är just i soliga Spanien som vi tycker att man gör underverk med denna druva och gör viner med intensiv och tät röd färg, som är fylliga och alkoholstinna med mycket tanniner. Så räkna med ett få ett vin som är köttigt och mycket distinkt intensivt. Antingen kan den prestera helt solo eller i druvsammansättning med andra goda druvor och då kan en duktig vinmakare eventuellt blanda med den mer livfulla och strukturerade Granache eller en kryddig Syrah. En traditionell och mycket god frank sammansättning är Grenache, Mourvédre och Syrah eller ibland tillsammans med Carignan och Cinsault. Mycket smak och arom och ett gott vin till allt kött från Osso Buco och grillade köttspett eller Caponata med auberginer och squash. Prova gärna både ett spanskt rikt och fruktfyllt Monastrell-vin och den typiska franska druvblenden med Mourvèdre från Rhone. Så olika med både minst lika goda.  

Här är några vintips för att komma igång:

Wilhelmshof Pinot Noir 2018, snygg och prisad tysk Pinot Noir till bra pris.

Côte de Beaune Joseph Drouhin 2016, traditionell och fransk Pinot Noir, mycket stiltypiskt vin.

Château Mayne Lalande 2015, från traditionella Bordeaux och Haut-Médoc, mineraliskt gott med mycket fatkaraktär.

Clau de Nell Violette 2016, ekologiskt godis från Anjou i den traditionella stilen och med Cabernet Franc.

Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2016, smidigt vin med bra karaktär och mycket smakfull.

Langhe Nebbiolo Paolo Scavino 2017, god, klassisk Nebbiolo med stil.

3 Amigos 2018, gott och fruktigt budgetvin från Valencia där Monastrell finns i en fin druvblend.

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu 2018, stiligt och prisvärt från Côtes du Rhône.

Läs mer om våra druvor:


Frågor och svar

Finns det olika typer av röda druvor?

Det finns många olika druvor rött vin, varje land har sina egna favoriter. Vilka druvor vin och vinrankor som odlas i de olika länderna beror bland annat på klimatet och jordmånen. Röda druvor vin har odlats i cirka 8 000 år.

Fån vilket land kommer u003cstrongu003eMonastrellu003c/strongu003e rödvin druvor?

Monastrell är en många mycket omtyckta Spanska vin druvor. Denna druva är fantastisk på egen hand men passar även mycket bra i blandningar med druvorna Granache och Syrah.

u003cstrongu003eÄr rödvin druvor Monastrell och Mourvèdre samma typ av druvor?u003c/strongu003e

Monastrell är en spansk druva som är identisk den Frankrika druvan Mourvèdre. Varför dessa druvor rött vin kallas olika beror alltså endast på om de odlas i Spanien eller Frankrike.

u003cstrongu003eVar ifrån kommer Cabernet Sauvignon?u003c/strongu003e

Cabernet Sauvignon odlas framförallt i det franska vindistriktet Bordeaux även om dessa typiska druvor rött vin odlas på andra platser runt om i världen.

Är u003cstrongu003ePinot Noiru003c/strongu003e en champagnedruva?

Ja, Pinot Noir är en av druvorna som används i bland annat Champagne.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.