Hem » Vin Skola » Vindruvor som är ovanliga – liten guide!
Vin Skola

Vindruvor som är ovanliga – liten guide!

vindruvor - frontbild med flaska och druvor - Vinjournalen.se

Vi vet redan en hel del om vanliga vindruvor som Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Det är ju de druvor som vi från och till skrivit ganska mycket om och som är de vanligaste och populäraste druvorna. Men vad sägs om att lära känna några av de något mer ovanliga vindruvorna? De är minst lika goda och kanske kan du upptäcka några nya favoriter bland både blåa och gröna vindruvor.  

I den mån druvorna finns representerade på Systembolaget så ger vi dig en länk till vinet. Vi har endast testat en del av dessa viner, så det är Systembolagets provar-teams beskrivning vi använder.

vindruvor - Rkatsiteli - Vinjournalen.se

Rkatsiteli

Ursprungligen kommer denna vita druva från Georgien och nu pratar om riktigt gamla vita vindruvor som fortfarande odlas i hela Östeuropa. Men nu börjar man bli allt mer intresserad av druvan och detta är av två anledningar. Dels blir viner från Östeuropa mer trendiga och intressanta och dels får “gamla” tåliga druvor mer spännande på grund av klimatförändringen världen runt. Druvor verkar mer och mer ”flytta på sig” och odlas på andra ställen än de vi alltid fått höra.

Rkatsiteli är en druva som även odlas i USA, speciellt i svalare regioner som New York, Wahington, Oregon och Michigan. Detta är en druva som kan producera olika stilar av vin och eftersom den har en hög socker- och syra nivå är den väldigt användbar.

Det finns endast ett vin med Rkatsiteli i Sverige: det vita, torra Rkatsiteli Qvevri, nr 2195, pris 118 kr är ett fylligt vin med bra syra. Gjort bland annat på vinteräpplen, torkade aprikoser, honung och nötter.

tania1-1 - Vinjournalen.se

Silvaner

En vit ikonisk druva som trivs i Tyskland, Alsace och norra Italien. Denna druva kan även stavas Sylvaner med ”y” vilket man gör i Frankrike. Men vi menar den tyska Silvaner som är ett torrt, skarpt och uppfriskande vin. Tyvärr en druva som inte är så känd och populär som till exempel Riesling eller Grüner Veltliner men som ändå rankas som den tredje odlade tyska vitvinsdruva efter Riesling och Müller-Thurgau. Den var en gång Tysklands mest planterade vindruva i början av 1900-talet.

Silvaner är en korsning mellan två vindruvor, druvan Traminer en druva som inte är lika kända och som kallas Osterreichisch Weiss vilket tyder på att östra Österrike även har varit inblandad i denna druva. Och gissa om dess viner är aromatiska och intensiva. Dessutom är Silvaner en ganska tålig druva. Den mognar tidigare än till exempel Riesling, vilket minskar risken för att druvorna skadas av tidig vinterfrost. Den är heller inte så viktigt vart den odlas, eftersom den mest oftast trivs i många olika typer av jordar.

Några av världens finaste Silvaner-viner kommer från Tysklands vinregioner Franken och Rheinhessen och vi hittar ett exempel från Rheinhessen. Vinet heter Tania, nr 5850, 169 kr (3 liters box). Detta är vin är ganska så sött men utmärkt som dessertvin eller välkomstdrink. Druvig smak med sötma, inslag av päron, mandarin och honung.

vindruvor - escada - Vinjournalen.se

Touriga Nacional

Detta är en mörkblå druva som finns i många fina viner som produceras sedan urminnes tider i Spanien och Portugal och i synnerhet i portugisiska regionerna Dao och Douro där druvan är omtyckt. Antingen används druvan som banddruva men den finns också i viner som har den som enda druva.

Portugiserna använder den både i stilla röda viner och i portviner och kanske påminner dessa vindruvor något om franska Cabernet Sauvignon, eftersom dessa uttrycksfulla viner av Touriga Nacional också är både mustiga, kryddiga och tanninstinna, fulla av mörk frukt, och ofta med aromer som violer och läder. Viner av Touriga Nacional är bra viner för att lagra.

Druvan kanske inte är så produktiv som många vingårdar önskar men det finns hundratals kloner av den som ger mer druvor och har stor kommersiell potential utan att smaka mindre.

Idag odlas druvan över stora delar av världen, från Australien till Kalifornien.

Vinet som man an prova här heter Escada, nr 72492, pris 89 kr som måste beställas men om du vill känna på endast den druvan så är detta ett vin som till 100% framställs av druvan och i smaken precis som det ska vara: ett fylligt, fruktigt köttvin, fullt av tanniner.

vindruvor - Palazzo - Vinjournalen.se

Grillo

Den som varit på Sicilien kanske har smakat Grillo som används till stor del i Marsala viner men inte endast. Det görs även en hel del stilla vita viner a denna druva och vinerna blir fräscha, friska och oftast fulla av aromer som citrus, vita persikor, äpplen och nötter.

Duvan är hemmahörande på Sicilien och den trivs så bra i det heta, torra sicilianska klimatet. Här har den funnits sedan 1800-talet och här är man mycket stolt över sin viner som produceras av Grillo. Sicilien börjar ju bli en trendig vinö och kommer ju väldigt stort nu, så det kommer säkert att få många nya fans. Och för Siciliens del, fokuserar man idag hellre på kvalitet än på kvantitet och i det konceptet passar vindruvor som Grillo in perfekt.  

Druvan börjar också sprida sig till andra delar av Italien, som exempelvis regionen Puglia. Oavsett an man säga att det blir ganska uttrycksfulla viner som man kommer ihåg efter att man har druckit dessa. Grillo-viner är trevliga och ganska jordnära viner som väl står i fas med Soave och Pinot Grigio, tycker vi.

Ett exempel som finns på Systembolaget är Palazzo, nr 6384 till det facila priset av 59 kr . Ett ekologiskt vin och återigen valde vi det vinet för att det är ett 100 %-igt Grillo-vin.

Läs mer om druvor:

Frågor och svar:

Vilket land kommer Rkatsiteli-druvan ursprungligen ifrån?

Rkatsiteli-druvan kommer ursprungligen från Georgien.

Vilka är några av de regioner där Silvaner-druvan trivs?

Silvaner-druvan trivs i Tyskland, Alsace och norra Italien.

Vilka är några av de aromer och smaker man kan förvänta sig av viner gjorda på Touriga Nacional-druvan?

Viner gjorda på Touriga Nacional-druvan kan vara mustiga, kryddiga och tanninstinna med aromer av mörk frukt, violer och läder.

Vilket land är Grillo-druvan hemmahörande i?

Grillo-druvan är hemmahörande på Sicilien.

Vilket annat område i Italien börjar också odla Grillo-druvan?

Grillo-druvan börjar också sprida sig till regionen Puglia i Italien.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.