Även om det kan tyckas tråkigt att så många arter kan komma att försvinna inom kort är det många som sorteras ut av en andledning – att de helt enkelt inte ger något bra vin. Men vissa andra kan däremot omvandlas till riktigt gott vin, och för att dessa ska finnas kvar måste någon såklart köpa dem. Vill du göra en god gärning för vinets framtida historia samtidigt som du njuter av ett riktigt gott glas vin kan du till exempel leta efter följande ovanliga druvor som är några av de bästa:

  • Abouriou (Södra Frankrike och Kalifornien)
  • Abrustine (Toscana)
  • Altesse (Savoie, Frankrike)
  • Charbono (Kalifornien)
  • Erbaluce (Piedmont, Italien)

Även om det inte alltid är det lättaste att få tag på dessa vinsorter är det värt att ta chansen att prova när den kommer. Inte bara för att du kan få en fantastisk vinupplevelse, utan också för att du inte vet vilken möjlighet som är den sista att prova. Tillståndet är förstås mer akut för vissa än för andra, men om fler börjar köpa viner med dessa utrotningshotade druvarter kan också tillverkningen förbättras och vinerna fortsätta att utvecklas. En del sorter finns det bara ett litet antal rankor kvar av, till exempel Abrustine som växer i Toscana.

Enligt franska Wine Mosaic Project är 155 av medelhavets utrotningshotade arter planterade på inte mer än 24 tunnland. Organisationen, tillsammans med flera andra, arbetar endast för att rädda druvor som dessa.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris259 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy