Tanniner – vi reder ut vad begreppet egentligen betyder!

tanniner - ett glas rött

Det är ofta som man i vinsammanhang pratar om tanniner. När det gäller rödvin så kan man inte undvika att nämna tanniner i kritiken eller på vinprovningen. Sällan förklaras vad tanniner är. Är det bara rödviner som är tanniska?  Varför finns tanniner i vin överhuvudtaget? Och kan vinmakaren påverka tanninerna i vinet på något sätt? Men först …


Vad är tanniner?

Et är svårt att i ord förklara vad tanniner är. Vinrecensenten kanske beskriver dessa som silkes- eller sammetslena, polerade, distinkta, inte påträngande, elegant och mycket finkorniga i strukturen, märkbara men trevliga.

Tanniner i vinet kan man mer eller mindre smaka eller rättare sagt – känna – i gommen och på tungan som den beska och bittra smaken i vinet. Bitter och beskt är smaker, här är det nog mer fråga om en känsla …

Tannin är en kemisk förening som inte enbart finns i vin, men som du även mer eller mindre hittar i andra drycker, exempelvis svart té eller starkt kaffe som kan ge den där lite bittra, beska och sammandragande känslan av att ”tungan rullar ihop sig”.

Andra livsmedel som innehåller större mängder är mörk choklad, valnötter och mandlar, en del kryddor som kanel eller kryddnejlika, granatäpplen, kvitten med flera.

tanniner - en klase röda druvor

Vinjournalen tipsar på ett tanninrikt vin


Brunello di Montalcino

Fattoi Brunello di Montalcino är ett ordentligt kraftpaket med påtagliga tanniner och intensiv syra. Vinet är kryddigt, balanserat och har smak av mörka körsbär, kanel, hallon kakao och tobak.

Italien | Toscana | Art 3097 | Fattoi Ofelio & Figli Soc. Sempl. – Soc. Agr. | 249:-


Vad gör vinmakaren?

Om du tänker så här: ta en vanlig mörkröd vindruva som du köper i affären och bara tugga och ät på druvans skal – vad känns det som? Precis, ganska likt ett tanninrikt rödvin, eller hur?

Tanniner kommer från druvornas skal, stjälkar och kärnor och när man pressar viner så kan man pressa hela druvan, om man vill, göra en helklusterfermentering. Sedan beror det på respektive vinmakare som bestämmer hur länge skal, kärnor och stjälkar får ligga och gotta sig i fruktsaften. Man kallar detta för macerationstid.

tanniner - fötter i vintunna

Roséviner är utmärkta exempel på viner som har en kort macerationstid och då blir färgen rosa och inte röd. Om du tittar på Systembutiken så er du också hur olika roséviner har olika rosa nyanser, allt från ljust, ljust rosa till märkare och ljust rött.

Vinmakare baserar mängden tanniner de vill ha i vinet på många olika faktorer som inkluderar mognad av druvorna, deras skinn och den önskade vinstilen som man vill uppnå. Otroligt förenklat, eftersom vinmakeri är en komplicerad process, så kan man säga: tanniner, färg och smak kan också påverkas av olika processer i produktionen. Pigéage en mild extraktionsteknik med skal under jäsningen, délestage, när man under jäsningen separerar skal och stjälkar men sedan återför dem med musten. Och det finns ännu fler sätt där man låter lagringen i fat påverka tanninnivån i vinet.  

Tanniner och mat

När man dricker ett yngre vin som kan man oftast känna tanninerna som mer framträdande än om man dricker ett vin som har några år på nacken och har hunnit bli mjukare i sin framtoning.  

Tanniner ger vinet en struktur med kropp och kraft, det ger stadga åt färgen så att den röda färgen som kommer från druvorna och de är ofta anledningen till att man rekommenderar att vinet ska få lufta eller att man vill dekantera vinet för att frigöra doft och smak men också för att detta mjukar upp tanninerna så att de inte bli så beska, speciellt om vinet är ganska ungt.

tanniner - ett glas rött och skaldjur

Men tanniner har också en annan fördel. De fungerar alldeles utmärkt tillsammans med mat eftersom tanniner reagerar på mat med exempelvis innehåller protein, säg en grillad biff. Tanninerna binder då ihop vinet och maten i en kemisk reaktion, för det är precis vad det är. Om du har en bit kött från den där grillade biffen i munnen och på tungan och sedan tar en klunk av ditt Amarone vin, så lenar och mjukar tanninerna upp allt, så att smaken blir bättre, lenare, mjukare. Du har säkert hört uttrycket ”vinet gifter sig med en grillad biff”, om det nu är en biff som man menar…

Finns det bara tanniner i röda viner?

Vi går tillbaka till när du äter skalet på den där röda/blå vindruvan. Gör nu samma sak med en grön druva. Vad känner du? Javisst, det skalet är också lite bittert eller hur? Det finns alltså tanniner i vita viner också. Men det är skillnad eftersom vinproduktioner av vita och röda viner är olika. Röda viner har en längre period av skalkontakt och därför har de mer tanniner. Tanninnivåerna i vita viner är mycket låga jämfört med röda. I vita viner krossas och pressas druvorna direkt och vinsaften får inte jäsa på samma sätt som de röda med skinnet och ibland även med frön och stjälkar.

Det finns olika mängder tanniner i olika druvor

Det vore ganska lätt att säga att vissa druvsorter har mer tanniner än andra och några exempel är Sangiovese, Nebbiolo, Tempranillo för dessa druvor har ganska tjocka skal. Men tittar man på skalen på Pinot Noir, Gamay och Grenache så har de tunnare skal och de har inte lika mycket tanniner.

Men stopp och belägg! Druvans mognad har en hel del med tanninerna som du känner i vinet att göra. Beror alltså också på klimatet. Tanninstrukturen i samma druva kan också skilja sig beroende på om det varit ett varmt eller kallt år.

tanniner - röda druvor

I varma Australien gör man viner a druvan Syrah eller Shiraz som man kan beskriva som ganska tanninrika, lite beroende på hur varmt året har varit. Men ofta hittar man ett vin med frodiga och rundade tanniner. Åker vi däremot till Frankrike och till ett något svalare klimat så hittar man viner av samma druva som är strukturerade, inte så dominanta och mer lena.

Men tänk på att det även finns olika vinstilar, och en del ska vara fylliga och ha mycket tydliga tanniner, exempelvis viner av druvan Cabernet Sauvignon eller röda viner från Bordeaux.

Hur skulle du själv beskriva tanniner i ditt vin?

Sätt tummen på dina tanniner! Ställ dig själv dessa frågor när du beskriver ditt vin: Smakar jag tanninerna omedelbart eller dyker de upp efter hand, kanske i avslutet? ÄR tanninerna dominanta? Matchas de med vinets fräschhet och frukt? Är de integrerade, strukturerade, mjuka som sammet eller är de mycket tydliga, självsäkra, vassa och utpräglade?


Frågor och svar

Vad är tanniner i vin?

Tanniner kommer främst från druvans skal men kan även komma från kärnorna eller stjälkarna om vinmakaren använder sig av dem under jäsningen. Tanniner ger vinet en komplexitet och bidrar till vinets goda lagringspotential.

Vilka viner har lite tanniner?

Vita, fruktiga viner som inte fatlagrats har oftast inga tanniner i sig.

Vilka viner har mycket tanniner?

Viner som nebbiolo, syrah och cabarnet sauvignon har oftast mycket tanniner, speciellt om de är fatlagrad från gamla världen.

Tips på rött vin med mycket tanniner?

Söker du ett rött vin som är rikt på tanniner rekommenderar vi viner från gamla världen gjort på nebbiolo, syrah, sangiovese och cabarnet sauvignon.

Finns det rött vin utan tanniner?

Den röda färgen på rött vin kommer precis som tanniner från skalet, så alla röda viner har lite tanniner i sig. Däremot finns det röda viner med låg och nästan opåtagliga tanniner t.ex viner från nya världen gjorda på pinot noir, merlot & zinfandel.


Läs mer om tanninrika viner:

Dela med sig:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Italien, Montalcino, Toscana

Alkohol: 14,5 %

Pris: 249 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna