Får det vara ekfatslagrat?

ekfatslagrat - vinflaska, glas och ekfat

Vill du att din Chardonnay ska ha en utpräglad ekfatskaraktär? Eller att din Nebbiolo ska ha lagrats något år i ekfat och fått den där mustiga eksmaken? Många tycker att ekfat och vin är en oslagbar kombo och att ek är något som de helt enkelt förknippar med ett gott vin. Andra tycker inte alls om ekfatslagrat vin och skyr dessa viner som pesten. Men hur blev det egentligen att man började lagra på ekfat och vad är det som eken gör med vinet i vinifieringen?

ekfatslagrat-gammalt-lerkärl

Så här var det förr…

Redan i Mesopotamien för omkring 5 000 år sedan använde man trätankar men då var de gjorda av palmträd. Man använde bland annat dessa behållare av olika slag för att bevara och hålla vinet fräscht, länge och förhindra att vinet oxiderades. Romarna upptäckte raskt att om man använde ek som material, så blev både smaken mjukare, djupare och vinet höll mycket längre när det skulle transporteras. Så de bytte då ut sina amforor av lera mot träfat.

Idag kan man använda olika träslag till att göra fat. Det behöver inte alltid vara ek, bland annat kan man använda kastanj och akacia.

Men vad gör eken egentligen med vinet?

Ekfat som man lagrar vin i kan ha olika form och storlekar, från mindre fat på tusen liter upp till 15 000 liter vin. De mest kända faten på 225 liter är nog barriquerna i Bordeaux, Bourgogne faten och botti, ett slags fat om italienarna använder för bland annat Amarone.

Men det är inte enbart för smakens skulle som man använder ek. Eken är ett naturligt antiseptiskt träslag och i viner som får lagras på ekfat en tid kan man tillsätta mindre svaveldioxid. Processen kanske känns mer naturlig eftersom ekfat också hjälper till att klarna och stabilisera vinet och då behöver man inte använda lika mycket tillsatser. Ek stabiliserar också tanninerna och jämnar ut dem, dessutom håller vinet längre och får en tätare färg. Det gäller i synnerhet för röda viner. Det råder ingen tvekan om att ekfat gör vinet mer komplext och välsmakande.

ekfatslagrat - nya tunnor

Vad är de för skillnad mellan gamla och nya ekfat?

Ekfat är extremt dyra. Ett Bordeaux-fat kan kosta 250 euro, så faten är inget som man bara byter ut när andan faller på. Det kostar en slant för att ekträet måste vara minst 80 år gammalt. Ett fat är både handtillverkat och handrostat och det tar allt från 10 månader upp till 3 år att tillverka ett fat, beroende på hur effektivt fatet ska vara. Med det sagt så finns fina viner som exempelvis italienska klassiska Barolo och Amarone viner som alltid ligger i enbart gamla fat…

Men oftast har vingården både gamla och nya fat som vinet får mogna i. Om man är noga och vill tillverka ett kvalitativt vin, så kan man dra en linje ungefär när ekfat har blivit sådär 3 år gammalt och inte längre tillför de tydliga smaker som man vill ha i vinet. När ett ekfat är nytt, så kan rostas på olika sätt beroende på vilken typ av ek man har och vilket typ av vin man vill göra. Därför får man så många läckra smaker som exempelvis vanilj, kryddnejlika, muskotnöt, kanel, choklad, kaffe, cederträ, rök, jord …

Vi har skrivit en artikel tidigare, specifikt om hur man tillverkar fat med en lite demofilm, på länken >>här.

ekfatslagrat - vitvinsglas

Smaken av ek

Det finns det förstås en hel del vita viner som lagras på ståltankar och även en del röda viner, viner som faktiskt aldrig kommer i kontakt med någon ek. Det är därför som man känner en väldigt tydlig skillnad i smak och konsistens mellan en ekad och en oekad Chardonnay, till exempel. Utan ekfat blir vinet oftast ett trevligt och lättdrucket ”fiskvin” som man beskriver som fruktigt, fräscht, krispigt, syrligt, mineraliskt… exempel är många vita viner från Nya Världen eller Italiens torra Soave-viner som Verdicchio av Trebbiano di Soave, men även viner av Pinot Blanco, Sauvignon Blanc och Chardonnay.

Men sedan finns ju också Soave-viner av druvan Garganega som ibland med lite hjälp från nya franska ekfat ger Soave ett annat smakperspektiv. Och sedan finns ju de tyska mogna vinerna av Riesling-druvan, som kan vara både oekade, friska och krispiga eller mer ekade, komplexa och smöriga. Många fina Chardonnay-viner är ekade och vissa regioner, som exempel kan nämnas många franska goda Bourgogne-viner, viner som anses mer komplexa och kräver sina – vågar vi skriva – fina, sofistikerade och eleganta fiskrätter.  Så visst är det dels en personlig preferens och dels kanske ett matval som styr om man ska välja ett vin som ekat eller oekat.

ekfatslagrat - ekflis

Ett ord om essenser, chips och stavar och andra tillsatser

Man kan tillsätta ek i vin på fler sätt än att bara lagra vinet på ekfat och ändå få fram den där ekfatskaraktären i till exempel lite billigare viner. Lite skillnad i pris är det också och vingården slipper hålla sig med dyra ekfat, så detta är ett ganska vanligt sätt att tillföra en fatkaraktär. Då använder små, små ekbitar, stavar eller ek-essenser eller extrakt, men detta är fortfarande olagligt i många länder. Det var först 2016 som Frankrike gav tillstånd att använda ekchips och ekstavar.

Hur föredrar du ditt vin? Ekat eller oekat?

Varför inte läsa om några av våra vinprofiler?

Grimaldi Dolcetto d’Alba

Ett nyanserand och elegant vin med inslag av mörka bär, choklar och örter, från Alba, Piemonte, Italien

Artikelnummer: 205401

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Italien, Piemonte

Alkohol: 13,5 %

Pris: 99 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna