Hem » Vin Skola » Veckans vinfråga: Vad är dubbel dekantering?

Veckans vinfråga: Vad är dubbel dekantering?

124

Hej!   Vad är dubbel dekantering? Kan ni förklara begreppet och vilka viner som passar för dubbel dekantering? Och varför man ska göra det?

Dubbel dekantering är inget konstigt. Det handlar i princip om att dekantera vin i dekanter, ge det en timme och därefter hälla det tillbaka i originalflaskan och servera det. Anledningen till att dekantera är att ”lufta” vinet så att aromer och doft ska framträda ordentligt.
Genom dubbel dekantering får alltså vinet lufta två gånger och dessutom kan man servera vinet i originalflaskan.

Men det är inte alla viner som man brukar dubbeldekantera. Medan en rik, mustig och tanninrik italienare eller djärva viner från södra Rhône mår mycket bra av att luftas ordentligt, så kanske det inte är precis vad man gör med en len Pinot Noir. Men du kan definitivt dubbeldekantera om du känner att du har ett überfylligt vin i flaskan om en ung Barolo eller Barbaresco eller en intensiv krävande Malbec. Bedöm lite beroende på ålder och stil.

Även vissa vita viner som äldre Rhône eller vit Bordeaux kan förbättras men lättare vita viner vinner normalt inte på att dekanteras två gånger.

Så här går dubbel dekantering till:

  • Skölj först dekantern ordentligt med en liten skvätt av vinet, inte med vatten.
  • Häll bort det vinet.
  • Häll över resten av vinet i dekantern.
  • Innan du häller tillbaka vinet i originalflaskan sköljer du den ordentligt med enbart vatten och inget diskmedel. Det ska inte finnas något sediment kvar.
  • Låt flaskan torka. Det kan ta en timme men du har tid eftersom du kan låta vinet stå kvar i dekantern under tiden.
  • Häll sedan tillbaka en vinslatt i den torra flaskan genom en tratt och skölj flaskan med vinet på samma sätt som du gjorde tidigare med dekantern.
  • Häll bort vinslatten och häll i resten av vinet.

Lär dig mer om att dekantera:

Frågor och svar:

Vad är dubbel dekantering?

Dubbel dekantering är när man dekanterar vin i en dekanter, låter det lufta en timme och sedan häller tillbaka vinet i originalflaskan för att servera det.

Varför dekanterar man vin?

Man dekanterar vin för att “lufta” det och få fram dess aromer och doft.

Vilka viner passar för dubbel dekantering?

Rika, mustiga och tanninrika viner som italienare, södra Rhône-viner, ung Barolo eller Barbaresco och intensiv Malbec passar bra för dubbel dekantering. Lätta vita viner vinner normalt inte på att dekanteras två gånger.

Hur går dubbel dekantering till?

Först sköljer man dekantern med en skvätt av vinet, häller bort det och häller sedan över resten av vinet i dekantern. Efter en timme sköljer man originalflaskan med vatten och häller tillbaka en vinslatt i den torra flaskan genom en tratt. Sedan häller man bort vinslatten och häller i resten av vinet.

Var kan man lära sig mer om att dekantera vin?

Man kan lära sig mer om att dekantera vin genom att läsa artiklarna “Ska man dekantera vitt vin?”, “Varför använda en vinkaraff?” och “Vad är ett blindtest?” på samma hemsida.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.