Hej!   Vad är dubbel dekantering? Kan ni förklara begreppet och vilka viner som passar för dubbel dekantering? Och varför man ska göra det?

Dubbel dekantering är inget konstigt. Det handlar i princip om att dekantera vin i dekanter, ge det en timme och därefter hälla det tillbaka i originalflaskan och servera det. Anledningen till att dekantera är att ”lufta” vinet så att aromer och doft ska framträda ordentligt.
Genom dubbel dekantering får alltså vinet lufta två gånger och dessutom kan man servera vinet i originalflaskan.

Men det är inte alla viner som man brukar dubbeldekantera. Medan en rik, mustig och tanninrik italienare eller djärva viner från södra Rhône mår mycket bra av att luftas ordentligt, så kanske det inte är precis vad man gör med en len Pinot Noir. Men du kan definitivt dubbeldekantera om du känner att du har ett überfylligt vin i flaskan om en ung Barolo eller Barbaresco eller en intensiv krävande Malbec. Bedöm lite beroende på ålder och stil.

Även vissa vita viner som äldre Rhône eller vit Bordeaux kan förbättras men lättare vita viner vinner normalt inte på att dekanteras två gånger.

Så här går dubbel dekantering till:

  • Skölj först dekantern ordentligt med en liten skvätt av vinet, inte med vatten.
  • Häll bort det vinet.
  • Häll över resten av vinet i dekantern.
  • Innan du häller tillbaka vinet i originalflaskan sköljer du den ordentligt med enbart vatten och inget diskmedel. Det ska inte finnas något sediment kvar.
  • Låt flaskan torka. Det kan ta en timme men du har tid eftersom du kan låta vinet stå kvar i dekantern under tiden.
  • Häll sedan tillbaka en vinslatt i den torra flaskan genom en tratt och skölj flaskan med vinet på samma sätt som du gjorde tidigare med dekantern.
  • Häll bort vinslatten och häll i resten av vinet.

Lär dig mer om att dekantera:

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris159 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy