Hem » Vin Skola » Öka vinkompetensen – gör ett blindtest!

Öka vinkompetensen – gör ett blindtest!

Det är imponerande att se ett riktigt vinproffs doppa näsan i ett glas och nästan direkt säga vilken typ vin det handlar om. Det bästa sättet att bli en fullfjädrad vinexpert och bättra på sin vinkompetens är att blindtesta viner regelbundet. Du behöver bara dölja etiketterna exempelvis med aluminiumfolie. Du kan förstås prova själv, men roligast är om du har en grupp vänner och ni gör testet tillsammans. Här är några tips för att komma igång:

Välj ditt tema

Det är tuffare ju mer lika vinerna är. Du kan välja ett svårt tema som exempelvis samma druva och region. Då blir det förstås tuffare att gissa. Ett lättare tema kan vara att bestämma prisnivå, exempelvis ”rött vin från Italien i prisklassen kring 100 kr”. Du kan du lära dig gissa på olika druvor eller kanske distrikt. Börja generellt och utöka kriterier efter hand som du själv blir bättre. Sedan kan du gå över till svårare tester som 4 typiska Amaroneviner.

Låt någon annan välja

Fråga någon som är duktig på vin om de kan välja ut vinerna åt dig och be dem att slå in hela flaskorna i folie. Du kan dekantera vinet eller hälla upp det i glasen en stund.

Sedan är det dags att smaka

Gå igenom tre steg: titta på vinet, dofta på det och smaka. Ta god tid på dig och låt alla gå igenom stegen i turordning.

  • Steg 1: Hur ser vinet ut? Vilken intensitet och färg har det?
  • Steg 2: Hur doftar vinet? Vilken arom har det? Fat, ek?
  • Steg 3: Hur smakar vinet? Är det sött, syrligt, fylligt eller strävt? (Oroa dig inte, vi kommer att gå igenom dofter, smaknoter, aromer i framtida artiklar.)

Laget runt

Låt alla vänner få säga några saker om vinet och göra sina anteckningar under testen. Detta är inte en tävling. Ni ska vara överens om de olika stegen. Till slut tar du bort folien så alla kan se etiketterna och kolla igenom sina anteckningar igen.

Nästa gång

När du har gissat de större kategorierna, kan du börja leka lite, fokusera på under appellationer eller se om du kan se skillnad mellan olika druvblandningar, regioner och vingårdar. Du kommer att upptäcka att det är härligt att få utmana sig själv och kunna uttrycka sig om ett vin på ett bra sätt.

Frågor och svar:

Vad är det bästa sättet att bli en fullfjädrad vinexpert?

Det bästa sättet att bli en fullfjädrad vinexpert är att blindtesta viner regelbundet.

Vad är ett lättare tema att välja för ett blindtest?

Ett lättare tema kan vara att bestämma prisnivå, exempelvis ”rött vin från Italien i prisklassen kring 100 kr”.

Vad är det första steget när man smakar på vinet under ett blindtest?

Det första steget när man smakar på vinet under ett blindtest är att titta på vinet och bedöma dess intensitet och färg.

Vad är syftet med att låta alla vänner göra anteckningar under testet?

Syftet med att låta alla vänner göra anteckningar under testet är att alla ska kunna uttrycka sina åsikter och bedömningar om vinet.

Vad kan man göra efter att man har gissat de större kategorierna under ett blindtest?

Efter att man har gissat de större kategorierna under ett blindtest kan man börja leka lite och fokusera på under appellationer eller se om man kan se skillnad mellan olika druvblandningar, regioner och vingårdar.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.