Hem » Vin Skola » Hur gör man ett vinfat?
Vin Skola

Hur gör man ett vinfat?

fat_front - Vinjournalen.se
gammal tunna

Gamla vinfat är riktigt snygga, eller hur?

Fat eller tunnor används inte endast för vin utan all dryck som konjak, armagnac, sherry, whisky eller öl. Att göra fat har varit ett hantverk i generationer.

Fina franska ekfat görs av fransk vit ek, men i USA använder man också den amerikanska eken.

En vintunna kan kosta 7-8000 tusen kronor för en 100-150 liters behållare. Inte direkt en billig investering för en vingård, men å andra sidan återvänds vintunnorna och ibland kan ju äldre vara bättre, även om en vingård undan för undan måste ersätta en viss andel av faten årligen.

Inte alla vinmakare använder ekfat. Moderna fat kan också göras av aluminium, rostfritt stål och olika typer av plast som högdensitetspolyeten. Vissa vinproducenter använder “200% ny ek”, där kvalitetsviner sätts i nya ekfat två gånger under lagringen. Däremot smaksätts många bulkviner av ekonomiska skäl genom att man blötlägger ekflis i vinet, i stället för att lagras på fat.

De franska fatmakarna eller tunnbindarna hos de så kallade Tonnellerieerna, har ofta en lång familjetradition bakom sig och det är ett hantverk som ofta går från far till son och som utvecklas tekniskt hela tiden. Man är mycket stolt över hantverket och anser också att den franska eken är subtilare och att amerikansk ek avger starkare dofter.

tunna2

Vinfat görs i olika storlekar och även i olika utföranden men alla har en konvex form och är svullna på mitten. Den porösa karaktären av ett ekfat tillåter att en viss avdunstning och syresättning sker i vinet, men vanligtvis inte så mycket att det orsakar någon form av oxidation eller att vinet förstörs. Under ett år så avdunstas ändå alkohol och vatten genom den porösa eken, men det är en mycket långsam process. Ekfat påverkar även vinet på annat sätt. Fenolerna i träet samverkar för att producera de olika smakerna och tanninnivåerna som man eftersträvar i vinet.

Vilket enormt vackert och tidkrävande hantverk det faktiskt är att vara tunnbindare demonstreras mycket bra i den här filmen
https://youtu.be/3LBGPKgQ2ac

Frågor och svar:

Vilket material används vanligtvis för att göra vinfat?

Fransk vit ek och amerikansk ek är vanliga material för att göra vinfat.

Varför är vinfat så dyra?

En vintunna kan kosta 7-8000 tusen kronor för en 100-150 liters behållare på grund av det tidkrävande hantverket som krävs för att göra dem.

Vilka andra material kan användas för att göra fat?

Moderna fat kan också göras av aluminium, rostfritt stål och olika typer av plast som högdensitetspolyeten.

Hur påverkar ekfat vinet?

Ekfat tillåter en viss avdunstning och syresättning i vinet, samtidigt som fenolerna i träet samverkar för att producera de olika smakerna och tanninnivåerna som man eftersträvar i vinet.

Vilken tradition har franska tunnbindare?

Franska tunnbindare har ofta en lång familjetradition bakom sig och anser att den franska eken är subtilare än amerikansk ek.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.