Hem » Vin Skola » 3 tips för dig som vill börja med egen vinsamling

3 tips för dig som vill börja med egen vinsamling

Den gyllene – men kanske svåraste – regeln för många av oss kanske ändå är: Köp vin och drick inte upp det.

Ofta har man en föreställning om att en vinsamling måste bestå av dyra årgångsviner. Så behöver det inte vara. En och annan dyrare flaska kanske kan vara skoj att ha med i samlingen, men många flaskor duger bra även om de är “kvarlevor från middagar”.

Att starta en vinsamling betyder att göra lite research, veta vad man själv tycker om och beroende på ekonomi kanske lägga undan en slant för att köpa ett lite dyrare vin då och då.

Var kan du lagra ditt vin?

Det dyraste och kanske det mest nödvändigaste frågan att ta ställning till är var du ska lagra ditt vin – redan innan du handlar din fösta samlingsflaska. Om du vet hur stor din samling ska bli, så är det enklare. Men: när man väl börjar så slutar man inte samla. Tänker du dig 25 flaskor, så är det lika väl att du planerar för 50. Minst. Har du plats i ett kallt skafferi? Kanske behöver du investera i en vinkyl som har rätt luftfuktighet och temperatur? Vinkylar och vinskåp finns idag i olika storlekar och prisklasser. Du kan också köpa några billiga vinställ eller bygga din egen från färdiga kit. Då kanske du behöver köpa ett litet kylaggregat för att ställa i köket.

En proffsig vinkyl är inte alltid den smartaste lösningen, men om du menar allvar med långtidslagring för en större samling och inte vill investera i en vinkyl, kan du hyra förvaringsutrymme i en vinkällare och få din egen nyckel. Men har du inte tillgång till dina flaskor dygnet runt.

Handla det vin som du tycker om

Att ha en vinsamling handlar också om att njuta av sitt vin. Vilka viner tycker du själv om? Har du fastnat för en speciell druva eller en serie av viner från en vingård? Föredrar du franska viner eller italienska? Röda eller vita? Generellt kan man kanske säga att röda viner lagras bättre över tid, än vad vita gör. Häng inte upp dig på en specifik årgång. Årgångar kan variera från land till land, vingård till vingård. Gå på vinprovningar, besök vingårdar när du reser och vad ett gott vin på restaurang heter. Dubbla upp på dessa flaskor. Köp inte bara viner baserade på recensioner och betyg. Det är någon annans smak och inte din.

Lägg upp en budget

Även en hobby kostar pengar, så bestäm hur mycket det får kosta och gör en planering för vin i olika prisklasser. Alla viner behöver inte vara dyra. Ett kvalitetsvin som kostar 300-500 kr kan mycket fördelaktigt lagras i nåt år eller två. Ett dyrare vin på några tusen kronor flaskan, kan du kanske spara i två decennier under rätt lagringsförhållanden. Vilken ambition har du? Du kommer förmodligen lägga ut mer pengar på vissa flaskor, men starta på några hundralappar och arbeta dig uppåt. Vill du titta på mer exklusiva viner, så spara på ett ”vinkonto” och köp när du får råd. Om du inte har råd jämt, så bestäm dig för att i alla fall köpa en eller två flaskor åt gången.

Frågor och svar:

Vad är den gyllene regeln för att starta en vinsamling?

Köp vin och drick inte upp det.

Måste en vinsamling bestå av dyra årgångsviner?

Nej, det behöver det inte vara. Många flaskor duger bra även om de är “kvarlevor från middagar”.

Var ska man lagra sitt vin?

Det är viktigt att ta ställning till var man ska lagra sitt vin redan innan man handlar sin första samlingsflaska. Det kan vara i ett kallt skafferi, en vinkyl med rätt luftfuktighet och temperatur, eller hyra förvaringsutrymme i en vinkällare.

Vilket vin ska man handla?

Handla det vin som du själv tycker om och njut av det. Gå på vinprovningar, besök vingårdar och dubbla upp på flaskor som du gillar.

Behöver man lägga ut mycket pengar på en vinsamling?

Nej, det behöver man inte. Bestäm en budget och planera för vin i olika prisklasser. Ett kvalitetsvin som kostar 300-500 kr kan mycket fördelaktigt lagras i nåt år eller två.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.