Veckans fråga: Skörda maskinellt eller plocka för hand?

Veckans fråga:

”Ibland om man läser beskrivningen för ett vin där man gör en poäng i att berätta att man skördar druvorna för hand. Man ser bilden av glada bänder som försiktigt lägger druvklasarna i pittoreska korgar. Men kan man verkligen smaka en skillnad och hur är det med kvaliteten? Är den bättre?”

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Hej!

Tveksamt om vi tycker att kvaliteten blir så mycket bättre om vinet är handskördat. Ofta är det ju mer en fråga om praktiska och ekonomiska faktorer som gör att producenten väljer den ena eller den andra metoden.

Men det är sant det du säger, visst låter beskrivningen ”druvorna är skördade för hand” som väldigt mycket finare, mer romantiskt och kanske till och med som mer kvalitetsdrivet. Det har till viss mån blivit en PR-fråga. Det finns producenter som aldrig ens vill se åt en maskin och det finns andra producenter som enbart skördar maskinellt. De som skördar för hand menar att vinet i slutändan är av bättre kvalitet eftersom en duktig plockare endast skulle skörda de riktigt mogna druvorna.

Innan 60-talet kan man säga att alla druvor skördades för hand. Det var då som de första maskinerna tillverkades i USA. Maskinerna gjorde det också möjligt för vinproducenter i alla länder att kunna plantera fler vinstockar och på så sätt öka sina skördar, något som var helt otänkbart innan, när man var tvungen att skörd för hand.

Idag är maskiner vanliga i de flesta vinproducerande länder. Den drivande faktorn har då varit tidsfaktorn men även kostnader som man slipper om man använder maskin, exempelvis löner. Å andra sidan, en bra maskin kan kosta upp till 200 tusen euro, men med underhåll håller ju den i flera år.

När vinet skördas med maskin kan det göra på lite olika sätt. Man kan till exempel med hjälp av stänger, tillverkade av gummi eller glasfiber, slå mot vinrankorna för att skaka ner de mogna druvorna som då fångas upp av en transportör som skickas druvorna vidare till ett släp. En del maskiner är mycket sofistikerade och tar bort blad, småpinnar och annat skräp redan i denna process. Nackdelen är att maskinerna i det stora hela förstör mer av skörden än om man gör det för hand. Många druvsorter anses ju också vara bräckliga, som Pinot Noir och då kanske man hellre skördar för hand.

En bra maskin kan skörda druvor på en hektar vingård på några timmar, medan det kanske hade tagit flera dagar att skörda för hand i samma område, lite beroende på hur många plockare som jobbar, förstås. Självklart går det fortare. Människor måste ju ändå sova någon gång, maskiner kan gå hela dygnet om man vill. Men det är ju på det sättet att om vingården till exempel ligger på branta sluttningar vid Rhen och Mosel, så fungerar det inte med maskiner. Då måste man plocka för hand.

Är det då bättre med handplockat eller skördat maskinellt? Säg du! Märker du någon skillnad på hur det smakar?

För som slutkläm skulle jag ändå vilja säga att det finns goda, komplexa viner som skördats med maskin och mycket goda viner där druvorna plockats för hand.

Så här ser det ut i Languedoc om man plockar med maskin.

District 7 Pinot Noir

En läcker kalifornisk pinot noir from Monterey, USA. Vinet produceras av Scheid Family Wines, en av de mest dynamiska producenterna i området.

Artikelnummer: 6578

Typ: Rött Vin

Producent:Scheid Family Wines

Land: Monterey (Kalifornien)

Alkohol:13,5 % %

Pris:125 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna