Pecorino – druvan med solsken i glaset!
Pecorino. Det första man tänker på när man hör ordet Pecorino är förmodligen den italienska lagrade fårosten som med fördel kan rivas över pastan med en klick olivolja. Men det är också namnet på en liten och god, ljus nästan lite grågrön druva som mognar tidigt, ger låg avkastning men klarar sig undan en tuff vinterbeskärning. En motståndskraftig druva som klarar sig från mögel och andra otrevligheter. Kort sagt: Pecorino vinet för vanliga människor. Ett torrt vin med en frisk citrusbukett, medelfylligt och fint mineraliskt. Känner du inte till druvan så tycker vi den är mycket värd att prova!
Vinstilen ligger någonstans mellan en frisk och krisig Pinot Grigio och en mer rikare, aromatisk och mineralisk Sauvignon Blanc i stilen. En mångsidig druva alltså, som är smakfull, uttrycksfull och innehåller ovanligt mycket naturligt socker och därför passar i och för sig ganska bra ihop med osten Pecorino, även om osten då ofta serveras tillsammans med en bit valnötsbröd, en skiva prosciutto och ett och annat fikon.
Pecorino är en druva med karaktär. Lysande och med en blek halmgul färg med livliga grönaktiga reflexer. Traditionell för denna druva är ett raffinerat vin, ändå med klassiska aromer som ofta tar smaken från mjuka frukter och blomknoppar, så vanligt för vita viner kring Medelhavet. En bouquet av torkade örter, våt sten och med en betonad, välutvecklad syra i botten och ibland med en självsäker doft av något ekiga toner. Druvan är läcker just eftersom den är söt men vinet kan ändå bli knastertorrt och komplext, samt komma upp i en ordentlig alkoholnivå på sådär upp till 14%, nästan på en nivå som värsta fylliga rödvinet. Men Pecorino-vinerna är också snyggt välgjorda och välbalanserade. Många tycker med rätta att vinerna är prisvärda och lagringsdugliga.
Man vet inte riktigt var druvan kommer från och trots att den odlas främst i Abruzzo, har den troligen ursprung i Marche om en ens kommer från Italien. Druvans ursprung är nämligen okänt. Den är en så gammal och belåten druva sedan urminnes tider och vinproduktion. Namnet kommer från ordet pecora som betyder litet får och den växte tidigt på herdens marker, så man tog liksom bara för givet att det var en gammal, italiensk druva. Legenden säger att druvan fick det namnet eftersom fåren så gärna tuggade i sig dessa druvor. Druvan Pecorino har fått heta mängder med andra lokala namn under årens lopp. Bifolco, Dolcipappola, Forcese, Juvino, Lanzesa, Uva Dell’occhio Piccola, Stricarella för att nämna några synonymer och druvan förväxlas ibland med Kalabriens druva Greco Bianco, men det är inte samma druva alls.
Ända till mitten av 1900-talet ansågs Pecorino vara en utrotad druva. Tack och lov att denna läckra druva återupplivades under senare delen av 1900-talet i just Abruzzo, en av Italiens mest fantastiska vinregioner. Och det var först 1996 som den första vinflaskan som helt speglade druvan och faktiskt också hette Pecorino producerades i Abruzzo.
Just nu trivs druvan Pecorino rätt bra på steniga bergssluttningar, på höga, svalare höjder och främst i vinregioner som exempelvis Abruzzo, mellan bergen i väst och havet i öst och i ett härligt maritimt mikroklimat. I Marche används denockså flitigt i DOCG-viner (Offida Pecorino DOCG) och DOC-vinerna från Falerio dei Colli Ascolani, Colli Maceratesi och Offida samt med Marche IGP beteckningar. Men Pecorino odlas och frodas även i Umbrien, Ligurien och Toscana. Och överallt var den odlas, så tar den med sig en bit av smakerna från just den jordmånen, den terroire, som den växer på, in i flaskan och blir ett riktigt, härligt vin!
Förutom ost och prosciutto är Pecorino ett perfekt vin till sommarens alla bufféer och grillar. Dessutom fungerar det utmärkt till en fläsknoisette med gräddig sås eller med asiatiska rätter som en ångad vit fisk med ingefära, eller några utvalda skaldjur eller varför inte ett kycklinglår med rostad paprika och lök?
På Systembolaget finns det två (bara 2!) vita viner under hundralappen som till 100% görs av druvan Pevorino. Det första är flaskan som vi känner igen på grund av den pinnen som sitter runt flaskhalsen, Cantina Zaccagnini (nr 70297) från ekologiska producenten Zaccagnini i vinregionen Abruzzo. Pris: 99 kr
Ungt, fruktigt vin med läcker smak av fina päron med inslag av oregano och passar bra till en skaldjurspaella eller gös med gräddig spenatsås.
Det andra vinet av två är Collevite (nr 2391) från producenten med samma namn, Collevite, som håller till i vinregionen Marche. Pris: 79 kr
Även detta vin är ekologiskt, ungt, med ganska snarlika smaker av päron och melon samt lite pigga, örtiga inslag. Fint fiskvin, men båda dessa viner har en oslagbart fin syra och passar därför även till vegetariska rätter eller varför inte enbart som uppfriskande sippvin.
Generellt är dessa viner mycket bra för att lära känna och prova druvan Pecorino, men vi saknar de mer komplexa italienska vinerna med smaker som våt sten, jord, grönsaker som fänkål och med salta mineraliska uttryck.
Det skulle också vara spännande att prova ett vin där Pecorino ingår i en blend med andra druvor. Exempelvis mixar man ofta med druvorna Trebbiano, Verdicchio, Malvasia, Chardonnay eller Sauvignon Blanc. Alla Pecorino-viner som är avsedda för att bli DOC- eller DOCG-viner måste ha en avkastning som inte överstiger 15 ton/hektar samt en lägsta alkoholhalt på minst 11%.
Lär mer om spännande druvor:
Frågor och svar:
Vad är Pecorino för druva?
Vilken vinstil ligger Pecorino någonstans mellan?
Varifrån kommer Pecorino-druvan?
Vilka maträtter passar bra ihop med Pecorino-vin?
Finns det några Pecorino-viner på Systembolaget?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Söta viner från Umbrien
- Rosé viner från Marche
- Röda viner från Ligurien
- Mousserande viner från Marche
- Vita viner från Ligurien