Hem » Vin Skola » Bordsdruvor är inte vindruvor!

Bordsdruvor är inte vindruvor!

Har du också någon gång plockat med dig en klase härliga gröna eller röda vindruvor hem och undrat om du ska krossa dessa och göra lite eget vin? Just det. Vi tror att de flesta människor säkert undrat om et går att göra vi av druvorna i affären, så du är inte ensam. Vad är skillnaden mellan druvor som jag köper i affären och druvor som man gör vin utav?

Utan att bli för tekniska så ligger till så här: Det är faktiskt några stora skillnader mellan druvorna i affären och de som man gör vin av.

Om vi tittar geografiskt först. Druvor som vi använder till vin är kallas för vitis vinifera arten som framför allt kommer från områden kring Medelhavet, övriga Europa eller från Mellanöstern. Även några bordsdruvor kommer från arter som Vitis Labrusca och Vitis Rotundifolia som både gör gott vin och är goda att äta.

Men om man tittar närmare på druvorna i sig, så ser man snabbt att bordsdruvor har ett mycket tunnare skal än vad vindruvorna har. Vindruvor pressas och vill man kunna göra vin så är det viktigt att druvorna har ett tjockare skal som kan stå ut med lite strapatser vinifikationen, det vill säga i produktionsprocessen. Den något vittra smaken i vin som kommer från tanninerna och ger vinet dess mörkröda färg, kommer också från skalen.

Stoppar man en vindruva och en bordsdruva i munnen så upptäcker man snart att de skiljer sig ganska mycket. Bordruvan som vi äter är mycket sötare än vindruvan. Men det är bra eftersom man tillsätter socker för att jäsa vinet för att omvandla saften till alkohol. Så det är nog tur att vindruvan inte är så söt i smaken. Däremot innehåller den socker.

Hos druvorna spelar storleken en stor roll. När man gör vin är större definitivt inte bättre. Vindruvor är ofta små och har en koncentrerad smak men bordsdruvor är stora och fulla av saft.

Lite mer om druvor:

Frågor och svar:

Vilken är den geografiska skillnaden mellan druvor som används till vin och bordsdruvor?

Druvor som används till vin kommer främst från områden kring Medelhavet, övriga Europa eller från Mellanöstern, medan bordsdruvor kan komma från olika arter som Vitis Labrusca och Vitis Rotundifolia.

Varför behöver vindruvor ha ett tjockare skal än bordsdruvor?

Vindruvor pressas och behöver därför ha ett tjockare skal som kan stå ut med produktionsprocessen, och det är också från skalen som vinet får sin mörkröda färg och tanniner.

Varför är bordsdruvor sötare än vindruvor?

Bordsdruvor är sötare eftersom man tillsätter socker när man jäser vinet för att omvandla saften till alkohol, medan vindruvor innehåller naturligt socker.

Vilken roll spelar storleken på druvorna när man gör vin?

Större druvor är inte bättre när man gör vin, utan vindruvor är oftast små och har en koncentrerad smak medan bordsdruvor är stora och fulla av saft.

Kan man göra vin av bordsdruvor?

Det är möjligt att göra vin av vissa bordsdruvor som också används till vin, men generellt sett är bordsdruvor inte lämpliga för vinproduktion på grund av deras tunnare skal och högre sockerinnehåll.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

La Dame de Malescot
La Dame de Malescot
Pris:369 :-
Artikel nr:549101
Smak ceder, fatkaraktär, kaffe, kakao, komplex, korinter, plommon, rostad, vinbär
Arom ceder, choklad, fatkaraktär, komplex, korinter, mörka-körsbär, plommon, rostad, svarta, tobak, vinbär
Färg blåröd, färg, mörk
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2017DruvorCabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet FrancAlkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.