Har du också någon gång plockat med dig en klase härliga gröna eller röda vindruvor hem och undrat om du ska krossa dessa och göra lite eget vin? Just det. Vi tror att de flesta människor säkert undrat om et går att göra vi av druvorna i affären, så du är inte ensam. Vad är skillnaden mellan druvor som jag köper i affären och druvor som man gör vin utav?

Utan att bli för tekniska så ligger till så här: Det är faktiskt några stora skillnader mellan druvorna i affären och de som man gör vin av.

Om vi tittar geografiskt först. Druvor som vi använder till vin är kallas för vitis vinifera arten som framför allt kommer från områden kring Medelhavet, övriga Europa eller från Mellanöstern. Även några bordsdruvor kommer från arter som Vitis Labrusca och Vitis Rotundifolia som både gör gott vin och är goda att äta.

Men om man tittar närmare på druvorna i sig, så ser man snabbt att bordsdruvor har ett mycket tunnare skal än vad vindruvorna har. Vindruvor pressas och vill man kunna göra vin så är det viktigt att druvorna har ett tjockare skal som kan stå ut med lite strapatser vinifikationen, det vill säga i produktionsprocessen. Den något vittra smaken i vin som kommer från tanninerna och ger vinet dess mörkröda färg, kommer också från skalen.

Stoppar man en vindruva och en bordsdruva i munnen så upptäcker man snart att de skiljer sig ganska mycket. Bordruvan som vi äter är mycket sötare än vindruvan. Men det är bra eftersom man tillsätter socker för att jäsa vinet för att omvandla saften till alkohol. Så det är nog tur att vindruvan inte är så söt i smaken. Däremot innehåller den socker.

Hos druvorna spelar storleken en stor roll. När man gör vin är större definitivt inte bättre. Vindruvor är ofta små och har en koncentrerad smak men bordsdruvor är stora och fulla av saft.

 

Lite mer om druvor:

Vinjournalen.se rekomenderar

La Dame de Malescot

La Dame de Malescot

Artikel:5491Volym:750 ml
Pris349 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionUpptäck blommorna i vinÅrgång2017ProducentChateau Malescot Saint-ExuperyDruvor45% Merlot, 55% Cabernet Sauvignon samt liten del Cabernet Franc och Petit Verdot.Alkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy