När man är nybörjare i vinprovningsvärlden gäller det att börja med viner som har en utstickande och tydlig smak. Man bör också skippa blandningarna och endast prova viner med en druvsort. Här kommer några tips på goda druvor som sällan blandas med andra sorter och är enkla att identifiera även för otränade smaklökar:

  • Grenache
  • Zinfandel
  • Shiraz
  • Mourvèdre
  • Petite Sirah
  • Carménère

När du provar de sex olika sorterna bör du veta vilka karaktärsdrag du letar efter. Fylligheten är det första, och vinerna är i punktlistan ovan uppställda i turordning med den första, grenache, som är lättast och carménère som är fylligast sist.

När du provar Grenache bör du leta efter smaker som hallon, körsbär och citrusfrukter. Syran är måttlig och även tanninhalten. Den något fylligare arten zinfandel smakar även den ofta av bär som hallon, men har också choklad- peppar- och kaneltendenser. Shiraz (även känt som syrah) är ett bra exemplar om du vill prova och förstå kryddiga och djupa viner. En typisk shiraz har en smak av bland annat mörka bär, kaffe och peppar.

Mourvèdre (som även kallas monastrell) kan jämföras med shiraz fast representerar den gamla vinvärlden bättre med smaker som tobak, rökt kött och tjära. Petite sirah kan lära dig en del om tanninrika viner. Gillar du konsistensen och smaken av denna druva ska du alltså leta efter viner som beskrivs som tanninrika. Till sist har vi carménière som är ett bra exempel på viner med örtkaraktär. Smaker som paprika och andra grönsaker eller örter är alltid mer eller mindre närvarande i carménièreviner, även om de samtidigt kan vara mycket fruktiga.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy