Vad är ”Vitikultur” och ”Vinifikation”?

Vitikultur
Ordet betyder ”vinstock” på latin och är vetenskapen kring allt som har med produktionen och forskningen kring vinframställningen att göra. Här talas om druvor, odlingar, kontrollen av skadeangrepp, klimat, miljö, terroir… det är alltså hela kulturen kring vin och vinodling. Begreppet vitikultur är intimt med vinproduktion och vinodling och betecknar “odling eller odling av druvor speciellt för vinframställning.”
Liksom all vetenskap inom jordbruksområdet kan man även studera vitikultur. Numera finns ett program hos Svenska Vinodlare, 180 hp, som inkluderar bland annat vitikultur samt en tvärvetenskaplig grundkurs på 15 hp på Göteborgs Universitet.
Vinifikation
Vinifikation kallas också vinframställning, alltså produktionen av vin som inkluderar hela tillverkningsflödet och inbegriper allt från druvor, frukter och råvaror till buteljering av det färdiga vinet.
Vetenskapen om vin och vinframställning kallas oenologi.
Frågor och svar:
Vitikultur är vetenskapen kring allt som har med produktionen och forskningen kring vinframställningen att göra, inklusive druvor, odlingar, kontrollen av skadeangrepp, klimat, miljö och terroir.
Vitikultur omfattar allt som har med vinodling att göra, från druvsorter och odlingstekniker till markförhållanden och klimat.
Ja, det finns utbildningar inom vitikultur, bland annat ett program hos Svenska Vinodlare och en grundkurs på Göteborgs Universitet.
Vinifikation är produktionen av vin och inkluderar hela tillverkningsflödet från druvor, frukter och råvaror till buteljering av det färdiga vinet.
Vetenskapen om vin och vinframställning kallas oenologi.